Джон Кери критикува Китай за растяща употреба на въглища в енергетиката

2437
Джон Кери критикува Китай за растяща употреба на въглища в енергетиката
Снимка: Getty Images/Guliver

Американският пратеник по въпросите на климата Джон Кери предупреди, че развитието от Китай на енергийни мощности на въглища може „да отмени“ глобалните способности да бъдат изпълнени целите в областта на климата.

Това той каза след разговори с висши представители на Китай.

Напрежението между Пекин и Вашингтон се засили през последните месеци, през които двете страни си разменят остри думи за положението с човешките права в Китай и неговото справяне с коронавируса.

Борбата с климатичните промени е сред малкото въпроси, по които двете страни постигнаха известни нотки на хармония.

Но през последните месеци Пекин изтъква, че сътрудничеството в областта на екологията може да пострада от влошаване на китайско-американските връзки.

Кури заяви пред журналисти, че Съединените щати са заявили „ясно, че добавянето на още енергийни мощности на въглища представлява значително предизвикателство към усилията на света да се справи с кризата с климата“.

Китайските планове за нови електроцентрали на въглища могат „да отменят възможностите на света да постигне нетна нула до 2050 г.“, каза той и допълни, че са имали „много конструктивни“ разговори, но и че той е бил „много директен“ по темата.

Въпреки обещанията за достигане на пик в потреблението на въглища преди 2030 г., Китай увеличи миналата година с 38,4 гигавата електроенергията, добивана от нови мощности на въглища - което надминава три пъти това, което е направено в световен мащаб.

Китай отправя предизвикателство към САЩ да оправи отношенията си с Пекин в името на постигане на напредък по климатичните промени.

Но Кери призова Пекин да не оставя екологичното сътрудничество да бъде повлияно от напреженията между двамата най-големи замърсители на въздуха в света.

„Климатът не е идеологически“, каза той. „Това е глобално предизвикателство.“

Първи пратеник на новата власт във Вашингтон на срещи в Брюксел

Трилиони долари или евро ще бъдат необходими за опазване на природата, заяви специалният пратеник на американския президент по въпросит...

„Ключово е…без значение какви разлики има между нас, ние да се обърнем към климатичната криза.“

Външният министър Ван Ий казал на Кери по-рано по време на визитата, че сътрудничеството по глобалното затопляне не може да бъде отделено от по-широката дипломация между двете страни.

Във видеоразговор с пратеника на Вашингтон по въпросите на климата Ван обвини Вашингтон за „голяма стратегическа грешка в изчисленията по отношение на Китай“, гласи изявление на външното министерство.

„Не е възможно сътрудничеството по климата между Китай и СА.Щ да бъде поставено над общата среда на отношенията Китай-САЩ“, казал Ван Ий.

Той допълнил, че „топката сега е в полето на Съединените щати и САЩ трябва да престанат да виждат в Китай заплаха и противник“.

Джон Кери благодари на Европа за усилията в борбата с глобалното затопляне

Американският специален пратеник по въпросите на климата Джон Кери благодари на европейците, че са продължили борбата срещу глобалното ...

По време на предишна видеосреща с китайския вицепремиер Хан Чжън в четвъртък, Кери каза, че “няма начин светът да реши климатичната криза без пълното ангажиране и съобарзявене“ от страна на Китай, каза говорител на Държавния департамент на САЩ.

Американският пратеник многократно призовава Китай, най-големият замърсител на въздуха в света, да увеличи усилията си за намаляване на въглеродните емисии.

„Смятаме, че Китай може да направи повече.“

В момента Китай е най-големият замърсител на въздуха в световен мащаб, следван от Съединените щати, които в исторически план са изпускали повече от всяка друга страна до момента.

Макар Китай да обеща, че ще достигне пика на въглеродните си емисии през 2030 г. и че ще стане въглеродно неутрален до 2060 г., страната продължава да бъде силно зависима от въглищата, които й осигуряват около 60% от консумираната енергия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Тежка присъда за американец за опит за шпионаж

Джо Байдън проведе разговор с лидерите на Катар и Египет

Най-малко 25 загинали след автобусна катастрофа в Перу

Трима полицаи загинаха при престрелка в Северна Каролина (ВИДЕО)

САЩ и Мексико с общи мерки срещу миграцията

Вашингтон обвини израелски отряди в груби нарушения на правата на човека

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Арест за трима венецуелски опозиционни активисти след предизборен митинг

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com