Китайската сонда вече е на Луната

163455
Снимки:

Китай стана третата държава успяла да извърши меко прилуняване след САЩ и СССР, след като китайският космически апарат "Чанъе-3" извърши успешно кацане на Луната. Това обяви китайската телевизия.

"Чанъе-3" стъпи на лунната повърхност на място, наречено "Залив на дъгата". Заключителният етап на слизането на модула от височина 15 км до лунната повърхност продължи 12 минути. На борда на апарата се намира първият китайски луноход, наречен "Юйту" (Нефритов заек). Очаква се самодвижещото се устройство да работи на Луната не по-малко от три месеца.

Животът е възникнал под земята?

Микроби живеят и се възпроизвеждат на 5 км под повърхността. След като учените направили това откритие, стигнали до извода, че животът ...

Луноходът ще се отдели от "Чанъе-3" в неделя вечерта. Той е снабден с високоефективна система за електрозахранване, която при ярко осветяване ще складира получената енергия в акумулаторите му, а при по-слабо цялото електричество от батериите ще отива за поддържане на работоспособността на апарата. Луноходът има шест колела и може да се движи с максимална скорост от 200 метра в час.

"Чанъе-3" бе изведен на 2 декември от космодрума Сичан в провинция Съчуан с помощта на модифициран вариант на ракетата-носител Чанчжън-3Б".

Стартът на "Чанъе-3" отбеляза началото на втория етап на китайската програма за изучаване на естествения спътник на Земята. Тя включва извеждане на апарат на лунна орбита, кацане на лунната повърхност и връщане обратно.

В рамките на третия етап – през 2017 г. на Луната ще бъде изпратен още един апарат, чиято основна задача ще бъде да достави на Земята образци от лунната почва.

Cassini изпрати нови снимки на урагана на Сатурн

Изследователският апарат Cassini на NASA, чиято основна задача е да изследва Сатурн, направи нова серия от снимки, демонстрираща уникал...

Свои космонавти на Луната Китай планира да изпрати след 2020 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос