Гутериш обезпокоен от действащите в Либия „чужди елементи”

1582
Гутериш обезпокоен от действащите в Либия „чужди елементи”
Снимка: Getty Images

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш "остава дълбоко загрижен", че "чужди елементи" продължават да действат в Либия, пише той в доклад до Съвета за сигурност, предаде БГНЕС.

Документът, който е бил обсъден в сряда от членовете на Съвета, отбелязва, че някои наемници са се изтеглили, но смята, че количеството е недостатъчно.

ООН: Албания с най-много търсещи убежище през 2020 г. на глава от населението

Албания е начело в списъка от държави, в които има ръст на имигранти през 2020 г., въпреки ситуацията с пандемията. Според доклад на и...

Докладът сочи, че чуждестранните сили са напуснали центъра и западно от крайбрежния град Сирт на 28 февруари до Вади Харава, на около 50 километра на изток, за да помогнат за обезопасяването на града и да позволят отварянето на летището Ал-Гардабия.

Но "не се съобщава за намаляване на чуждестранните сили или тяхната дейност в централна Либия", казва Гутериш в доклада си.

Богатата на петрол Либия изпадна в хаос, след като диктаторът Муамар Кадафи беше свален и убит в подкрепеното от НАТО въстание през 2011 г., в резултат на което множество сили в страната започнаха да се надпреварват кой да вземе властта.

През декември ООН изчисли, че в Либия действат 20 000 чуждестранни войници и наемници.

"Повтарям призива си към всички национални, регионални и международни участници да спазват разпоредбите на споразумението за прекратяване на огъня, за да се гарантира пълното му прилагане незабавно. Това включва пълно и безусловно зачитане и спазване на оръжейното ембарго на ООН", написа Гутериш .

Новият премиер на Либия положи клетва

Новият премиер на Либия Абдул Хамид Дбейба положи клетва, съобщи АФП. Ръководителят на правителството на националното съгласие (ПНС) н...

Няколко предишни доклади на ООН - един от които нарича ембаргото за оръжия "напълно неефективно" - подчертават присъствието в Либия на руски, чадски, судански и сирийски наемници, наред с други, както и турски военни части.

"Тяхното изтегляне от Либия ще допринесе много за възстановяване на единството и суверенитета на страната и заздравяване на дълбоките рани, причинени от дълги години вътрешни раздори, активни конфликти и чужда намеса", заяви пред Съвета за сигурност новият пратеник за Либия Ян Кубис

В доклада си Гутериш подробно описва предложението си за постепенно разполагане на мисия за наблюдение на прекратяването на огъня и напускането на наемници и чуждите войски. Той обаче не уточнява броя на наблюдателите, които ще бъдат невъоръжени цивилни в съгласие с либийските партии.

Външните сили трябваше да напуснат не по-късно от три месеца след сключването на споразумение за прекратяване на огъня на 23 октомври, но вече мина доста повече от това време, заяви френският посланик Никола дьо Ривиер.

По-рано този месец кандидатът за министър-председател на Либия Абдул Хамид Дбейба, говорейки в Сирт, нарече наемниците "нож в гърба ни" и каза, че трябва да си тръгнат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка