Колумбия избира президент на втори тур

1800
Колумбия избира президент на втори тур
Снимка: iStock/Guliver

Колумбия гласува в неделя, за да избере своя нов президент между левия опонент Густаво Петро или независимия бизнесмен Родолфо Ернандес. Те са двама кандидати, които обещават, всеки по свой начин, радикална промяна за страната, преживяваща криза, предаде БГНЕС.

В края на кампания в отвратителна атмосфера, последните сондажи, публикувани преди седмица, изправиха финалистите пред една безпрецедентна ситуация с почти равни резултати, според местната преса.

Очаква се близо 39 милиона гласоподаватели между 8:00 и 16:00 ч. местно време (13:00 и 21:00 GMT) в 12 500 избирателни секции да решат между двамата кандидати, които за първи път изглежда въплъщават „значителна политическа промяна“, заключава Каролина Хименес, директор на департамента по политически науки в Националния университет.

В неделя вечерта, сенатор Петро, бивш партизанин, преминал към социалдемократите и бивш кмет на Богота, може да стане първият ляв президент в историята на Колумбия.

Или ръководството на страната може да бъде поверено на милионера Ернандес, който не попада в никакви квалификации, бивш кмет на голям северен град, определен като изненада, който изхвърли десницата от надпреварата в първия кръг, като обеща да сложи край на „крадците“ и „бюрокрацията“.

62-годишният Густаво Петро излезе начело в този първи кръг на 29 май, с 40 % срещу 28 % за Ернандес, на 77 години, при активност от 55 %. И те, двамата, победиха консервативния и либералния елит, които монополизираха властта в продължение на два века.

Колумбия избира нов президент

Колумбия гласува в неделя на избори за нов президент с лайтмотив за промяна, към която се стремят огромното мнозинство от колумбийците,...

Магнатът на недвижимите имоти обаче веднага получи подкрепа от традиционната десница и нейния покровител, бившия президент Алваро Урибе (2002-2010).

Последните три седмици от кампанията, наречена в пресата "кошче за боклук", бяха белязани от обиди, обвинения от всякакъв вид, дезинформация, шпионаж... надпревара с всички средства от двете страни, за да покажат себе си „най-близо до хората", посредством основните социални мрежи.

„В мое лице ще откриете гладиатор“, закле се Ернандес този уикенд. „Ще намаля правителствените разходи, ще сложа край на корупцията и ще заменя неспособните и корумпирани служители, поставени от предишни правителства. (...) Няма да има повече пилеене на парите на колумбийците“.

"Кралят на TikTok" или "старецът", както обича да го наричат, обяви цял каталог от -понякога изненадващи - мерки, вариращи от премахването на служебните автомобили за парламентаристите и намаляването на процента на ДДС до легализация на марихуаната.

Левият му съперник обещава "прогресивна" програма в полза на "живота", с по-силна държава, по-високи данъци за богатите или дори енергиен преход.

Праисторически рисунки от Амазонка показват изчезнали гиганти

Преди повече от 12 000 години Южна Америка е била обитавана от животни от ледниковата епоха, включително ленивци с размер на автомобил ...

„Страната се нуждае от социална справедливост, за да може да изгради мир (...), тоест по-малко бедност, по-малко глад, по-малко неравенство, повече права“, повтори той в събота.

Изборите се провеждат "след социален бунт и в контекста на дълбока икономическа криза, на голяма криза на легитимността на институциите", припомня Каролина Хименес.

За четирите години на власт действащият консервативен президент Иван Дуке, който не можа да се кандидатира за преизбиране, не осъществи сериозни реформи.

Тези години бяха белязани от пандемия, тежка рецесия, масови антиправителствени протести, които бяха сурово потушавани, и ръст на насилието от страна на многото въоръжени групи, които бушуват в провинцията и се конкурират в трафика на наркотици.

Въпреки жаждата на страната за промяна, двамата кандидати предизвикват безпокойство у част от електората. „Има значителна група гласоподаватели, които не харесват огромната несигурност, която представляват и Петро, и Ернандес“, отбелязва анализаторът Майкъл Шифтър от „Interamerican Dialogue“.

Президентът на Колумбия обяви края на най-големия наркокартел

В петък президентът на Колумбия Иван Дуке обяви "края" на наркокартела "Кланът от залива", който в миналото беше най-големият в странат...

Ернандес има „малко опит на национално ниво, говори малко за това как ще управлява, той няма представител в Конгреса (...)“, посочва Патриша Инес Муньос, политолог от университета Хавериана.

Що се отнася до Петро "загрижеността идва от опита на левите правителства в региона (...)", особено в съседна Венецуела. „Това буди много страх сред някои граждани, но също и сред бизнеса и определени икономически сектори“.

„Първата задача“ на следващия президент обаче ще бъде да „възстанови това разпокъсано общество (...). Никой от двамата няма да може да управлява сам, без да вземе предвид другата половина на страната и онези, които не са гласували“, подчертава Муньос.

Близо 320 000 полицаи и войници ще осигурят охраната по време на изборите под зоркия поглед на многобройни международни наблюдатели. Както и в първия кръг, който премина спокойно, резултатите се очакват вечерта.

Още: Колумбия избира нов президент

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

"По навик": САЩ свалиха поредните дронове на хутите

Опозицията във Венецуела на ръба на разпадането

САЩ купуват снаряди от Турция, дават ги на Украйна

Обвиниха детска писателка в САЩ, че е убила съпруга си: Ето какво я уличава

Срутеният мост в Балтимор - инцидент за политическа употреба срещу Байдън

Заради хакeри: Криптосекторът претърпя огромен инцидент със сигурността

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com