Пентагона планира да предостави на Украйна противотанково оръжие

1432
Пентагона планира да предостави на Украйна противотанково оръжие
Снимка: Getty Images/Guliver

Пентагонът и Държавният департамент на САЩ са разработили план за въоръжаване на Украйна с противотанково оръжие, за да я подкрепят срещу евентуална руска агресия, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на неназовани източници от двете ведомства.

Те са заявили, че оръжията са дефанзивни и „целят да предотвратят агресивни действия от страна на Москва“. САЩ отдавна обвинява Русия, че въоръжава и подкрепя сепаратистите в Източна Украйна и призовава да бъде отговорено на тези, предполагаеми действия, отбелязва още "Фокус".

Пентагона снабдил несъществуващо полицейско управление с оръжие за 1,2 млн. долара

Пентагона изпратил на несъществуващо полицейско управление оръжие и спецоборудване на стойност 1,2 млн. долара. Това става ясно от ...

Президентът на САЩ Доналд Тръмп не е запознат с тези планове, тъй като те са още в предварителен стадий „и неговата позиция по въпроса не е известна“, пишат от изданието. Съюзниците на САЩ са разделени по въпроса за това, как да се действа в ситуацията. Франция и Германия са притеснени, че снабдяването на Украйна с оръжие, ще направи опасната ситуация още по-напрегната. Вземането на подобно решение може да отнеме месеци.

Подобен ход ще вбеси Владимир Путин и ще покачи напрежението между САЩ и Русия. От WSJ сочат, че в отговор на санкциите, които наложи Конгресът на САЩ, руският президент е наредил експулсирането на 755 души от дипломатическия персонал на САЩ в Русия, което е най-мащабното в модерната история. Тръмп не е направил коментар по този въпрос.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com