Проект за най-високия пилон в света за 1 млрд. долара раздели обществото в САЩ

6644
Проект за най-високия пилон в света за 1 млрд. долара раздели обществото в САЩ
Снимка: Pixabay

Докато в българския обществен дебат „Пилон Рожен“ е сред основните теми, в САЩ един проект за най-висок пилон в света също доведе до спорове и разделение.

Става въпрос за грандиозен план за издигане на 445-метров пилон, по-висок от „Емпайър Стейт Билдинг“, в щата Мейн. Целта е на него да бъде окачено огромно американско знаме, по-голямо от футболно игрище, а от наблюдателни площадки да се вижда канадската територия. Проектът е на стойност 1 милиард долара и е финансиран отчасти от дарения.

Лили Иванова се отказа да пее на откриването на пилона Рожен (СНИМКА)

Легендарната българска певица Лили Иванова се отказа от участието си за откриването на българското знаме на пилона в Рожен, стана ясно ...

Целта му трябва да е да обедини хората от всички политически ориентации и да им напомни за общите ценности в ерата на национално разделение.

Идиличното място в американския щат Мейн е едно от последните на Източното крайбрежие, непокътнати от модерните времена, пише Associated Press, цитирана от БТА. Именно затова проектът, наречен "Пилонът на Парка на свободата", разделя местните.

В Колумбия Фолс с население от 485 души - мястото, което е най-близо до късчето земя, където ще се издига пилонът, дебатът разкрива спорни обществени и културни въпроси. Иска ли тихият район посетителите, които ще привлече пилонът? Мащабното начинание ще промени ли пейзажа? Как ще се постигне баланс между развитието и екологията? Как ще се справят традиционните отрасли с работните места в сферата на услугите? И може би най-важният от всички въпроси: Как един американски град демонстрира любовта си към страната във време, когато дори самият флаг е политизиран?

Сам по себе си пилонът е достатъчно дръзко предложение. Той ще разполага с асансьори, които ще отвеждат хората до наблюдателни площадки, откъдето в ясно време ще могат да виждат Канада. "Това е все едно да поставиш Айфеловата кула в пустинята на Мейн", не крие притесненията си местен жител.

Очаква се мястото да се превърне във внушителен патриотичен тематичен парк - с музеи на живата история, ресторанти, паметни плочи с 24 милиона имена, с гондоли, превозващи посетителите.

Вихри се мощна кампания срещу пилона на Рожен с най-високото знаме в ЕС

Мощна антиПилонНаРожен кампания се развихри последните дни във Фейсбук. По нея се изказа кой ли не, даже има и петиция срещу изграждане...

Много от жителите на Колумбия Фолс немеят пред мащабите. На мястото ще се наложи да се прокарат настилки в горите за паркинги и да се построят жилища за стотици, може би дори хиляди работници, което може да превърне този оазис в разрастваща се зона от магазини за сувенири, ресторанти за бързо хранене и молове.

Отвисоко тук се вижда обширна зеленина. Под нея са се сгушили стотици потоци и езера, в които се развъждат пъстърви и ценни популации от атлантическа сьомга. Из горските масиви се разхождат елени, лосове, черни мечки, бобри. Горите са преплетени с храсталаци от диви боровинки, разказва Associated Press.

"Това е последната дива природа на Източното крайбрежие", казва местната жителка Мари Емерсън. По думите ѝ - именно крайбрежието и девствената пустош правят това кътче на света специално. Едно мащабно застрояване обаче може да унищожи горите и боровинковите храсти, които са тук от 10 000 години - първите им стопани са били индианците.

"Искате ли да убиете гъската, която снася златни яйца?", пита реторично Емерсън.

ОЩЕ: На 13 юли българското знаме ще се извиси на пилон "Рожен"

Недоволство и петиции срещу струващия милион Пилон на Рожен

В българското общество се надига недоволство заради издигането на бетонния Пилон на връх Рожен, пише БГНЕС. Срещу него се надигат ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Тръмп сравни администрацията на Байдън с Гестапо

Опит за атентат срещу Белия дом или нещастие: Катастрофа завърши с един убит

Военните на САЩ извършиха тестов полет на F-16, управляван от изкуствен интелект (ВИДЕО)

"Навръх Великден": Бомбени заплахи в Ню Йорк

Почина прочут американски художник

САЩ ще правят специални сензори за умни бомби за Украйна (ВИДЕО)

The Telegraph: Тръмп има мащабен план за НАТО и за мир в Украйна

"Катастрофално положение": Наводнения в Тексас

Мексико продължава издирването на трима сърфисти

Путин плаща за оръжие за Украйна: САЩ прокарват нов план

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com