Републиканците представиха нов военен пакет за Украйна, но с куп условия в него

7937
Републиканците представиха нов военен пакет за Украйна, но с куп условия в него
Снимка: Getty Images

Републиканците в Камарата на представителите на САЩ представиха нов огромен пакет за военна помощ, който включва около 61 млрд. долара за Украйна. В помощта влизат още над 26 млрд. долара за Израел и 8 млрд. долара за Тайван.

Още: Харков умира, ако САЩ не помогнат: Кметът на града моли за ПВО

Текстът на законопроектите беше публикуван, след като председателят на Камарата Майк Джонсън заяви, че гласуването ще се проведе в събота, подготвяйки сблъсък със собственото си крайнодясно крило, което от месеци блокира подпомагането на Украйна.

В законопроекта има няколко важни особености. Текстът задължава президента на САЩ да предаде ракети ATACMS на Украйна възможно най-скоро след влизането му в сила. От всичките общо 61 милиарда, 23 милиарда трябва да отидат за попълване на запасите на Министерството на отбраната на САЩ. 13 млрд. долара пък ще са за договори с американски военни компании за доставка на различни видове оръжие за Украйна, а малко над 11 млрд. долара - за американски операции в региона в подкрепа на Украйна. Интересното е, че 207 млн. долара е предвидено да се харчат за военен персонал от сухопътните сили на САЩ, който да е в готовност за реакция на събития в Украйна и "свързани разходи", 3,5 млн. долара - за морски пехотинци, 23 млн. долара - за персонал от ВВС на САЩ, 4,1 млн. долара за военни от космическите сили на САЩ, като парите са предвидени като разходи до 31 декември, 2024 година. Отделно, пак в този срок има заделени милиони за техници и поддръжка в различните родове войски на САЩ, които да са в готовност за работа заради Украйна - например 4,8 млрд. долара са за сухопътните сили (там на поддръжка са най-много видове оръжия).

80% от парите за Украйна всъщност отиват за попълване на оръжейните резерви на САЩ, настоя Джонсън пред CNN, с което намекна, че ако пакетът бъде приет, много американско оръжие ще отиде веднага в Украйна, защото ще бъде извадено от американските резерви. В законопроекта е записано например, че за боеприпаси са предвидени почти 5,7 млрд. долара до 30 септември, 2026 година, както и 2,7 млрд. долара за ракети от космическия сегмент на американската армия и 366 млн. долара за ракети от ВВС на САЩ.

Още: САЩ или помагат бързо на Украйна, или Русия печели и идва ред на НАТО: Оценка (ВИДЕО)

Нещо повече - предвижда се средствата да бъдат предоставени като заем. Според текста се очаква конфискацията на руски активи да покрие разходите в бъдеще. Освен това законопроектът изисква Пентагонът и Държавният департамент да предоставят ясна стратегия на САЩ за Украйна в рамките на 45 дни, след като законопроектът стане закон.

Реакцията на Байдън

Американският президент Джо Байдън реагира веднага на обявяването на законопроекта и подчерта, че ще го подпише, ако има съгласие в Камарата на представителите. Президентът на САЩ визира не само Украйна, но и Израел.

Още: Украйна да се оправя сама: Дневният ред на САЩ е публична тайна (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Десетки радикални пропалестински активисти превзеха сградата на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Тежка присъда за американец за опит за шпионаж

Джо Байдън проведе разговор с лидерите на Катар и Египет

Най-малко 25 загинали след автобусна катастрофа в Перу

Трима полицаи загинаха при престрелка в Северна Каролина (ВИДЕО)

САЩ и Мексико с общи мерки срещу миграцията

Вашингтон обвини израелски отряди в груби нарушения на правата на човека

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Мъск: Държавите се свиват

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com