САЩ използваха най-мощната неядрена бомба в Афганистан* (ВИДЕО)

11796
САЩ използваха най-мощната неядрена бомба в Афганистан* (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images / Guliver

САЩ са пуснали в Афганистан най-мощната неядрена бомба, използвана досега, съобщиха от Пентагона.

Взривното устройство, наречено GBU-43/B Massive Ordnance Air Blast Bomb (MOAB), е било пуснато в 7:32 часа местно време върху комплекс от тунели в област Ачин в провинция Нангархар, използвани от "Ислямска държава".

Според говорителя на ведомството Адам Стъмп това е първият път, в който подобно оръжие, разработено по време на войната в Ирак, се използва.

Според информация от Вашингтон при последния тест на бомбата през 2003 г. тя е предизвикала огромен облак тип „гъба“, който е могъл да бъде видян от 32 км разстояние.

„Американски летателен апарат пусна бомбата GBU-43“, заяви Стамп, допълвайки, че „всички рискове за афганистанските и американски военновъздушни сили бяха минимални“. Той допълни, че са взети и всички предпазни мерки, за да няма жертви сред цивилното население.

„Тъй като загубите на „Ислямска държава (в Афганистан) нарастват, те използват самоделни взривни устройства, бункери и тунели, за да засилят своята защита“, коментира командващият силите на САЩ и НАТО в Афганистан ген. Джон Никълсън. По думите му това е правилното средство за отстраняване на тези препятствия и запазване на темпа, с който се водят военните действия срещу групировката.

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър заяви, че по този начин САЩ намаляват „оперативното пространство“ на „Ислямска държава“.

 

Пакистан строи ограда по границата си с Афганистан

За да ограничи движението на бунтовници, Пакистан вече строи ограда по протежение на границата си с Афганистан, въпреки протестите на...

Снимка: Архив

*Информацията е обновена

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com