САЩ прие безпрецедентна военна подкрепа за Гърция

3486
САЩ прие безпрецедентна военна подкрепа за Гърция
Снимка: Getty Images / Guliver

Американският сенатор Боб Менендес, председател на комисията по външни отношения на Сената, днес се присъедини към сенатора Марко Рубио за приемането на ново законодателство за укрепване на отбранителното партньорство на САЩ с Гърция, предаде БГНЕС.

Озаглавен Закон за отбраната и междупарламентарното партньорство между САЩ и Гърция 2021 г., актът засилва подкрепата за модернизация на гръцката военна система, разрешава нови трансфери на американско военно оборудване и насърчава засилената многостранна ангажираност между Кипър, Гърция, Израел и САЩ.

Пентагонът дава 125 млн. долара военна помощ на Украйна

Съединените щати ще предоставят на Украйна поредния пакет от помощи за повишаване боеспособността на страната. Още 150 млн. ще бъдат за...

"Като надежден съюзник на НАТО, Гърция играе решаваща роля за насърчаването на сигурността и стабилността в Източното Средиземноморие. 200-годишнината от независимостта на Гърция ни напомня за дългата история на американско-гръцкото сътрудничество, основано на общия ни ангажимент към демократичните ценности, и ние трябва да продължим да изграждаме това сътрудничество през следващите години“, каза Менендес. "За да се гарантира, че Източното Средиземноморие ще остане сигурно, САЩ трябва да укрепят отбранителните си отношения с Гърция, като подкрепят усилията ѝ за модернизиране на въоръжените ѝ сили. Това законодателство се стреми да укрепи връзките на приятелство между САЩ и Гърция, за да утвърди споделените ни ценности, да насърчи сътрудничеството в областта на сигурността и да подкрепи сигурно Източно Средиземноморие за години напред".

"Това двустранно законодателство ще продължи да засилва сътрудничеството в областта на отбраната с Гърция, ценен съюзник на НАТО“, каза сенатор Рубио. "Чрез предоставяне на чуждестранна военна помощ на Гърция и установяване на междупарламентарно партньорство с демократични страни в Източното Средиземноморие, това законодателство потвърждава нашата силна ангажираност към региона в момент, когато злонамерени участници работят за подкопаване на международната сигурност и стабилност“. Детайли от подкрепата за гръцката военна модернизация разкрива „Greek City Times“.

Разрешава се помощ за Европейската програма за насърчаване на рекапитализацията на Гърция за подпомагане на прехода на страната от руско военно оборудване. Отпускат се един милион щатски долара годишно за международно военно образование и обучение за Гърция за годините 2022- 2026.

САЩ ще предоставят директни заеми на Гърция за поръчки на отбранителни артикули, отбранителни услуги и проектиране и строителни услуги в съответствие с по-нататъшното развитие на гръцката военна сила. Разрешава се ускорена доставка на всеки бъдещ самолет F-35, поръчан от Гърция. Изисква се на доставката на допълнителни отбранителни артикули до Гърция да се дава същия приоритет като на други страни и региони.

Демократите в САЩ искат прекратяване на военната помощ за Азербайджан и Турция

Майк Помпео ще представи доклад за предполагаеми нарушения на правата на човека от правителствата на Азербайджан и Турция пред комисиит...

Изисква се министърът на отбраната, със съгласието на държавния секретар, да представи на Конгреса доклад за нуждите на Гърция в отбраната и как САЩ ще се стремят да отговорят на тези нужди чрез трансфери на допълнително отбранително оборудване. Упълномощава се и създаването на междупарламентарна група между Кипър, Гърция, Израел и САЩ, която да служи като законодателен компонент на процеса 3 + 1, стартиран от правителствата през март 2019 г. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка