САЩ: Русия е готова да влезе в Украйна

12649
САЩ: Русия е готова да влезе в Украйна
Снимка: Getty Images

Руският президент Владимир Путин е разположил войски и военна техника, необходими за нахлуване в цяла Украйна, заявиха висшите ръководители на Пентагона в петък, предаде БГНЕС. Висши служители на Министерството на отбраната на САЩ предупредиха, че напрегнатото противопоставяне води САЩ, техните съюзници от НАТО и Русия към неизследвана територия.

Русия е събрала повече от 100 000 войници по границите на Украйна, казаха официалните лица, потвърждавайки за първи път това, което анализаторите от разузнаването описват от седмици. Тези войски, казаха служители на Пентагона, имат способността да се придвижат по цялата територия на Украйна, далеч отвъд нахлуването само в граничните региони.

Боян Чуков: Българите сме в ролята на завършили техникум в международните отношения (ВИДЕО)

"Нашият политически елит продължава да живее в свят, който вече напуснахме. Дойде моментът, в който поради променения баланс на силите,...

Министърът на отбраната Лойд Дж. Остин III описа огромен набор от руски общовойскови формирования, артилерия и ракети, съсредоточени на украинската граница, които според него „много надхвърлят това, което обикновено виждаме по време на учения“.

Генерал Марк А. Мили, председателят на Обединения комитет на началник-щабовете, бе още по-откровен: „Мисля, че ще трябва да се върнете доста назад в дните на Студената война, за да видите нещо от този мащаб“.

Техните коментари прозвучаха по време на пресконференция в Пентагона, която беше доминирана от разгръщащата се криза в Украйна. И двамата представиха мрачна картина на ситуацията, а служители на Министерството на отбраната предупредиха, че руската инвазия има потенциала да започне конфликт между Москва и Запада, който може бързо да ескалира.

Според оценките на американски официални лица в Украйна се намират 35 000 американци, включително 7 000 души, които са се регистрирали в посолството на САЩ в столицата Киев. Докато Държавният департамент посъветва американците да напуснат страната и започнаха да освобождават посолството, служителите на Пентагона знаят добре от опита си в Афганистан през лятото, че американските граждани често не се вслушват в подобни съвети.

Проучване: Българите силно не вярват на САЩ, но почват да не вярват и на Русия

Българите не могат да формират ясна позиция по отношение на влиянието на Русия върху международните политики. 37% от анкетираните "не м...

Остин не изключи възможността американски войски да бъдат изпратени в Украйна, за да евакуират американците, ако Русия нахлуе и има сражения по улиците на Киев. Но точно това е ситуацията, за която официалните лица се опасяват, че може да доведе до ескалация, която лидерите на Пентагона искат да избегнат.

Остин постави 8500 американски войници в повишена готовност за евентуално разполагане в Източна Европа, където повечето от тях ще се присъединят към екип за бързо реагиране на НАТО от 30 000 до 40 000 войници. И въпреки, че президентът Байдън даде да се разбере, че няма намерение да разполага американски войски в Украйна, за да помогне за отблъскване на инвазия, той посочи тази седмица, че може отделно да изпрати допълнителни войски към съюзниците в Източна Европа, които се притесняват от руските действия.

Украйна не е член на НАТО, така че Съединените щати нямат договорно задължение да я защитават. Но така нареченият източен фланг на алианса – бившите съветски сателити и балтийските страни – са загрижени, че може да са следващите в списъка на Путин.

Още: САЩ и НАТО отхвърлиха претенцията на Русия Украйна да не бъде приемана в Алианса

САЩ изпращат над 20 танкера с газ за Европа

САЩ са изпратили повече от 20 танкера с природен газ за Европа като алтернатива на руското гориво, съобщи "Уолстрийт Джърнал". Според ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка