Серия от мощни торнада връхлетя 5 щата в САЩ, загиналите са над 80 (ВИДЕО)

25044
Серия от мощни торнада връхлетя 5 щата в САЩ, загиналите са над 80 (ВИДЕО)
Снимка: iStock

Серия от мощни торнада връхлетя САЩ, под удар са попаднали едновременно пет щата - Илинойс, Мисури, Арканзас, Кентъки и Тенеси. Властите не изключват, че загиналите ще бъдат стотици. ABC News съобщава за едновременно 22 торнада, връхлетели страната, синоптици са преброили повече от 30.

Губернаторът на Кентъки Анди Бешир съобщава за поне 70 загинали в резултат на стихиите в щата пред The Assosiated Press. Той ги характеризира като най-разрушителните в историята на щата. В Кентъки са преминали четири торнада, разрушения са фиксирани в 15 окръга. Торнадо е помело завод за свещи в щата. По информация на New York Times вътре са се намирали повече от 100 работници, до момента изпод развалините са извадени едва около 40 души. Торнадо е преминало и през центъра на логистичен център на Amazon в Илинойс. Загинали са шестима души. Разрушен е и дом за възрастни хора в Арканзас. Един от обитателите е загинал, петима са били спасени.

По-рано в САЩ серия торнадо поради тропическата буря Фред са връхлетели и щата Джорджия. Там където е минало торнадо, не е останала нито една оцеляла сграда, сочат кадри от град Майфилд, Кентъки. Някои са разрушени до основи, включително полицейски участък и пожарна станция.

По оценки на властите в Кентъки броят на загиналите може да надхвърли 100 души. На помощ е повикана националната гвардия, която ще разчиства развалините в търсене на изчезнали безследно и евакуация на нуждаещите се.

ВИДЕО: Петте най-големи торнада в историята досега

Торнадото е едно от най-страшните и опустошителни природни бедствия, които планетата ни познава. Торнада се появяват по различно време ...

Българското посолство във Вашингтон към момента няма официална информация и подадени сигнали за пострадали и бедстващи български граждани във връзка с торнадата.. Дипломатическата ни мисия следи ситуацията и е в готовност да окаже съдействие при необходимост.

Българските граждани в САЩ могат да се свържат с посолството на Република България във Вашингтон на телефон: +1 (202) 387-5770; генералното консулство на България в Лос Анджелис на следните телефонни номера: +1 310 478 6700 и дежурен телефон в извънработно време: +1310 437 3606; генералното консулство на Република България в Чикаго на телефонни номера: +1 312 867 1904, +1 312 752 0661; генералното консулство на България в Ню Йорк на следния телефонен номер: +1 212 935 4646. Сигнали може да се подават и чрез имейл адресите на дипломатическите ни представителства в Щатите: embassy.washington@mfa.bg, consulate.chicago@mfa.bg, consulate.losangeles@mfa.bg, consulate.newyork@mfa.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Директорът на ФБР: TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ

Републиканците за малко да сложат прът за новата военна помощ на САЩ за Украйна

Две жени са открити мъртви, а дете е отвлечено във Вашингтон: Полицията издирва бивш полицай

CNN: Оръжията от САЩ са близо до Украйна, ще пристигнат светкавично

Йоко Оно с медал за изключителен принос към американската култура

Австралийският премиер нарече Илон Мъск „арогантен милиардер“

"Купуването на мълчание е изборна измама": Прокуратурата с удар срещу Тръмп

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com