Шефът на Пентагона се обяви против изтеглянето на военния контингент от Афганистан

2071
Шефът на Пентагона се обяви против изтеглянето на военния контингент от Афганистан
Снимка: БГНЕС

Американският министър на отбраната Лойд Остин се противопостави на изтеглянето на американските войски от Афганистан, което президента Джо Байдън обяви миналата сряда и плановете си да го завърши до 11 септември, съобщава ТАСС, позовавайки се на „The Wall Street Journal“.

Според изданието, шефът на Пентагона докладвал на Байдън, че няколко американски военни лидери са изразили загриженост относно плановете на Белия дом да изтеглят войските си от Афганистан. Това са били председателят на Комитета на началниците на щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили, ръководителят на Централното командване (CENTCOM) на въоръжените сили на САЩ генерал Кенет Франклин Маккензи и командирът на силите на САЩ и НАТО в Афганистан генерал-лейтенант Скот Милър.

Талибаните в Афганистан: Време е за джихад, Америка загуби войната

Хаджи Хекмат, лидер на талибаните в сянка в афганистанската провинция Балх е ветеран от групировката, който за първи път се присъединяв...

Самият Остин, според „The Wall Street Journal“, е предупредил американския лидер, че с изтеглянето на въоръжените сили на САЩ от Афганистан действително ще спре подкрепата за и без това крехката стабилност, установена в страната. На 6 април ръководителят на Пентагона и председателят на началниците на щабовете научиха, че Байдън е взел решение, което противоречи на съветите на военните лидери. Както отбелязва вестникът, американският лидер настоява, че оттеглянето на въоръжените сили на САЩ ще бъде най-добрият начин да се избегне възобновяването на военните действия в Афганистан.

Миналата сряда Си Ен Ен съобщи, позовавайки се на източници, че Байдън е взел решението за изтегляне на войски от Афганистан до 11 септември, въпреки факта, че редица помощници са се съсредоточили върху заплахите, свързани с тези действия. Според Си Ен Ен сред тях са били Мили, Макензи и редица служители на Държавния департамент.

На 14 април Байдън обяви, че планира да започне изтеглянето на американските войски от Афганистан през май и да го завърши до 11 септември 2021 г.

Американската операция в Афганистан продължава от октомври 2001 г. и се превърна в най-продължителната задгранична военна кампания в американската история. В своя пик през 2010-2013 г. броят на западните сили в Афганистан надхвърля 150 000. Основните бойни сили на САЩ и НАТО бяха изтеглени от Афганистан през 2014 г./ БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Доналд Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

САЩ: Изборите в Русия бяха "изключително недемократични"

След смъртта на милиардерка: Повдигнаха се въпроси за безопасността на Tesla

Стрелба във Флорида: Жертви, ранени и паника на плажа (ВИДЕО)

Температурен рекорд в Рио де Жанейро (ВИДЕО)

Тръмп: Путин "вероятно" е замесен в смъртта на Навални

Протест в Куба: Хората изнемогват (ВИДЕО)

Мъск: Противозачатъчните увеличават риска от самоубийство

HIMARS в Арктика: Сигнал за тревога в Русия за две военни учения на САЩ (ВИДЕО)

Първият чартърен полет с десетки граждани на САЩ, бягащи от Хаити, кацна в Маями

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com