Съдебно решение блокира строежа на "стената на Тръмп"

2670
Съдебно решение блокира строежа на "стената на Тръмп"
Снимка: Getty Images/Guliver

Федерален съдия в щата Тексас блокира администрацията на президента Доналд Тръмп да използва милиарди долари от средствата на Пентагона за изграждането на граничната стена с Мексико, която трябва да спре потока от мигранти от Централна и Южна Америка, съобщава CNN.

Съдията се казва Дейвид Брионес. Той постанови, че администрацията не може да използва средства, отпуснати за американските военни, за строителството на допълнителни бариери по южната граница на САЩ.

Тръмп изправен пред важни проблеми, ще има ли стена с Мексико и изтегляне от Сирия

Американският президент Доналд Тръмп намекна, че има сериозна вероятност да обяви общонационално извънредно положение, за да заобиколи ...

От началото на мандата си Доналд Тръмп и администрацията му се опитват да съберат средства за изграждане на знаковото за предизборната му кампания обещание. Блокирането на изграждането на граничната стена е подерният удар, който съдилищата на САЩ нанасят на Тръмп, посочва CNN.

Решения, които блокират желанията и действията на американския президент има по ключови въпроси, включително имиграционната му политика и съпротивата му да не предоставя данъчните си декларации на Конгреса.

Решението на федералния съдия Дейвид Брионес всъщност спира едно от "кранчетата" за стената на Тръмп - това, което трябваше да пренасочи пари от Пентагона. На разположение остават средствата, които Върховният съд разреши да бъдат използвани по-рано тази година.

През септември министърът на отбраната Марк Еспър даде "зелена светлина" за отклоняването на 3,6 млрд. долара, предназначени за военно строителство, за 11 проекта за стената по южната граница с Мексико.

Тръмп почна да говори за "красива" стена с Мексико, докато заплашва с бюджета на САЩ

Стената, която американският президент Доналд Тръмп възнамерява да построи на границата с Мексико, за да попречи на нелегалните мигрант...

Пентагонът заяви тогава, че половината от парите идват от разсрочени проекти в чужбина, а другата половина е била предвидена за проекти в САЩ.

В делото, заведено от тексаския окръг Ел Пасо и Гранична мрежа за правата на човека, се изтъква тезата, че Тръмп е надхвърлил правомощията си, когато е обявил национално извънредно положение, за да получи достъп до допълнителни средства за граничната си стена, въпреки че получи 1,375 млрд. долара от Конгреса.

В жалбата до съда се твърди също, че обявяването на извънредно положение не отговаря на дефиницията в Закона за националните извънредни ситуации за "извънредни ситуации" и се противопоставя на коментарите на Тръмп, че граничните бариери са довели до спад на престъпността в Ел Пасо.

"Обявяването на извънредно положение от президента беше крещящ опит за заграбване на власт от Конгреса. Днешното съдебно решение потвърждава, че президентът не е крал и нашите съдилища са готови да го възпират, когато той надхвърли правомощията си", подчерта Кристи Паркър, адвокат на Защита на демокрацията, непартийна неправителствена организация, която представлява ищците.

Тръмп отрече да иска да прокопае ров с алигатори на границата с Мексико

Президент на САЩ Доналд Тръмп отрече съобщения в медиите, че иска да се прокопае ров, пълен с алигатори на границата с Мексико, за да п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Сенатът на САЩ отхвърли републиканските искове за импийчмънт на вътрешния министър

Microsoft засече руски опити за влияние на предстоящите избори в САЩ

Пример за учебник по политическо лицемерие: Протежето на Тръмп в Конгреса се сети за Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com