Три държави представиха радар за дълбокия космос

3879
Три държави представиха радар за дълбокия космос
Снимка: iStock

Ръководителите на отбраната на САЩ, Австралия и Великобритания се срещнаха в Калифорния, като изтъкнаха високотехнологичното сътрудничество в областта на радарите за дълбокия космос, изкуствения интелект и квантовите компютърни системи.

Още: Мощна вълна космическа светлина засегнала земната атмосфера по безпрецедентен начин

Каква е целта?

Целта е да се подсилят въоръжените им сили пред лицето на нарастващите глобални заплахи, включително от страна на Китай, предаде АФП.

Тримата мъже се събраха в Силициевата долина - сърцето на американския технологичен сектор - за да надградят т.нар. партньорство AUKUS (Австралия, Великобритания, САЩ), стартирало през септември 2021 г., което има за цел да предложи западна противотежест на настъпателността на режимите в Москва и Пекин.

"Днешният ден само подчертава, че AUKUS е възможност, която се появява веднъж на поколение и която ще насърчи мира и сигурността в целия Индо-Тихоокеански регион", заяви пред репортери министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин. 

Още: Наблюдаваме метеорния поток Дракониди в края на седмицата

Споразумението

Споразуменията ще дадат възможност на трите държави "да разработват и предоставят усъвършенствани способности, така че нашите бойци да могат да чуват, виждат и действат с решаващо предимство".

Тристранната среща е най-новата стъпка в укрепването на съюза, в който вече бяха сключени споразумения за закупуване от Канбера на поне три ядрени подводници от клас "Вирджиния" и за построяване от Великобритания и Австралия на нов модел с американска технология.

Акцентът беше поставен върху най-съвременните технологии, включително разработването на така наречената програма "Усъвършенстван радарен капацитет за дълбокия космос", в рамките на която до края на десетилетието и в трите държави ще бъдат изградени обекти за откриване на радари с капацитет за наблюдение на 35 000 км в космоса.

"Днешната среща ще бъде разглеждана като критичен момент в историята на Втори стълб на AUKUS, а това е споделянето и развитието на модерни технологии между нашите три държави", заяви австралийският министър на отбраната Ричард Марлес на съвместна пресконференция.

Той заяви, че в допълнение към радара за дълбокия космос ще има координация по квантовите технологии, които да подпомагат навигацията и насочването на оръжията, както и "устойчив изкуствен интелект, който от своя страна ще даде началото на устойчиво прецизно насочване".

Марлес отхвърли предположенията, че съюзите на САЩ са уязвими от капризите на изборите, като например евентуалното завръщане на Доналд Тръмп в Белия дом, и настоя, че AUKUS има междупартийна подкрепа и в трите държави.

Британският министър на отбраната Грант Шапс приветства силата на отношенията, които според него са по-важни от всякога.

"Днес, в един много по-опасен свят, с Русия, която води война в Украйна, с Хамас, който сее хаос в Близкия изток, с Китай, който подкопава свободата на корабоплаването в Индо-Тихия океан - никога не сме имали по-голяма нужда от повече иновации, за да бъдем по-напредничави", каза той.

Свободни плавания

И трите държави редовно предприемат така наречените "свободни плавания" през Южнокитайско море - зона от международни води, която Китай обявява за своя и в която е установил военни съоръжения.

Тази година Пекин предупреди трите държави, че вървят по "път на грешки и опасности", след като те разкриха сделката за закупуване на подводниците от Канбера.

Преди това Австралия беше на път да замени остарелия си флот от дизелови подводници с пакет от френски плавателни съдове на стойност 66 млрд. долара, които също са с конвенционално задвижване.

Въпреки че подводниците ще бъдат с ядрен двигател, те няма да бъдат въоръжени с атомни оръжия, а се очаква да носят крилати ракети с голям обсег. Но източникът им на гориво им позволява да останат под вода по-дълго време и да бъдат много по-тихи.

Още: Откриха "балон от галактики" с дължина милиард светлинни години

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Чили намалява работната седмица

Десетки загинаха при пожар в Бразилия

Мощно торнадо удари САЩ (ВИДЕО)

Байдън готов да се изправи на дебат срещу Доналд Тръмп

САЩ обявиха нов мащабен пакет военна помощ за Украйна, какво включва той?

САЩ заплашиха Си Дзинпин със санкции, ако продължи да подкрепя Русия

Мъск: Америка върви към изчезване

САЩ са унищожили два дрона на хутите

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка