Улична война избухна във Венецуела, опит за преврат срещу Мадуро (ВИДЕО)

4122
Улична война избухна във Венецуела, опит за преврат срещу Мадуро (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Улична война бушува във Венецуела, като ожесточени сблъсъци се провеждат между полицията и демонстрантите в Каракас,  съобщава ТВВ.

Част от медиите съобщават, че се чуват експлозии на гранати и бомби със сълзотворен газ.

Богатата на петрол страна е в сериозна икономическа и политическа криза. Съединените щати и ЕС наложиха санкции срещу държавата за нарушаване на човешките права, политическите репресии и корупцията.

Бяха проведени антиправителствени протести във Венецуела, както и демонстрации на привърженици на президента Николас Мадуро.16 души бяха убити в сблъсъците. Най-малко 218 души бяха задържани в рамките на тридневните протести в цялата страна.

"175 потвърдени задържания са извършени на 23 януари, общо 218 от 21 януари", се казва в изявление на неправителствена организация.

Председателят на венецуелския парламент Хуан Гуайдо се самообяви за президент на страната чрез временно правителство. Той стана председател на парламента на 5 януари. Лидерът на превратаджиите досега беше почти неизвестен. От него се очаква в следващите дни да успее да мобилизира всички противници на Мадуро. Гуайдо е в политиката от 2007 г. насам, след като участва в протести срещу бившия президент Уго Чавес

Той има подкрепата на държавния секретар на Организацията на американските държави Луис Алмагро, от САЩ и Бразилия. Съединените щати заявиха, че признават Гуайдо и поискаха венецуелският президент Николас Мадуро, когото не считат за легитимен държавен глава, да не допуска насилствени действия срещу опозицията.

На 10 януари победителят от президентските избори във Венецуела Мадуро пое поста на държавен глава. Той положи клетва във Върховния съд, а не в Народното събрание, което от декември 2015 г. е под контрола на политическите опоненти на президента. Повече от дузина страни от Латинска Америка обявиха непризнаване на новия президентски мандат на Мадуро. Председателят на парламента Гуайдо заяви, че Конституцията на страната му позволява да упражнява правомощията на президент.

Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро също призна Гуайдо за временен президент на Венецуела.

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви, че прекратява дипломатическите отношения със САЩ, след като Доналд Тръмп призна лидера на опозицията Хуан Гуайдо за временен държавен глава на страната.

„Реших да прекратя дипломатическите и политическите отношения с империалистическото правителство на САЩ“, е заявил Мадуро пред стотици свои ликуващи привърженици в Каракас, съобщава AFP.

„Махайте се! Напуснете Венецуела! Тук имаме гордост, по дяволите!“, заяви Мадуро и даде на американските дипломати срок от 72 часа да напуснат страната.

Мадуро скъса отношенията със САЩ, Вашингтон не го признава за легитимен президент

Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви, че прекратява дипломатическите отношения със САЩ, след като Доналд Тръмп призна лидера н...

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви, че Вашингтон повече не признава Николас Мадуро за действащ президент на Венецуела. Затова той няма правните правомощия да прекъсва дипломатически отношения, да гони дипломати и да ги обявява за персона нон грата.

В отговор ръководителят на Националното учредително събрание на Венецуела Диосдадо Кабело заяви, че служителите на американското посолство в Каракас рискуват да останат без ток и газ, ако откажат да напуснат страната.

"Те заявяват, че няма да напуснат, защото не признават Николас Мадуро... Затова няма да има светлина, няма да има газ – ще имат същите проблеми, каквито съществуват в тази страна", каза Кабело.

Лидерът на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо, който се обяви за президент на страната обяви, че Каракас ще поддържа дипломатически отношения с всички държави по света.

„Отговорно заявявам, че нашата суверенна държава ще поддържа дипломатически отношения с всички държави в света. Твърдо сме решени да възстановим конституционния ред“, написа Гуайдо в Туитър.

Върховният съд на Венецуела обяви за нелегитимни шефовете на парламента

Върховният съд на Венецуела обяви, че ръководството на контролирания от опозицията парламент е нелегитимно, а решенията му "недействите...

Военните във Венецуела не признават обявилия се за президент лидер на опозицията Хуан Гуайдо. Това написа в Туитър министърът на отбраната на страната и подчерта, че военните ще продължат да защитават конституцията и националния суверенитет.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова всички държави-членки на ЕС да подкрепят „демократичните сили“ във Венецуела. В Туитър Туск написа: „Надявам се, че всички страни от ЕС ще се обединят около демократичните сили във Венецуела. За разлика от Мадуро, Националното събрание, включително и Хуан Гуайдо имат демократичен мандат от гражданите на Венецуела“.

Малко по-късно Европейският съюз призова за незабавно започване на политически процес във Венецуела, който ще доведе до свободни избори.

Френското председателство заяви, че се консултира с европейските партньори преди да заеме позиция, докато германският външен министър Хайко Маас призовава страните в конфликта във Венецуела да поддържат мира и да се въздържат от насилие.

САЩ наложиха нови санкции на венецуелски граждани за източване на милиарди

САЩ наложиха санкции над 7 венецуелски граждани, включително собственика на новинарската мрежа „Глобълвижън” за предполагае...

Куба подкрепя социалистическия си съюзник Николас Мадуро срещу „империалистическия враг“. В Туитър, президентът на Острова на свободата Мигел Диаз-Канел написа, че изпраща подкрепата и солидарността си на президента Николас Мадуро, след империалистическите опити да бъде дискредитиран, а Боливарската революция да бъде дестабилизирана“. В същото време външният министър на Куба Бруно Родригез заяви, че действията на председателя на Националното събрание на Венецуела Хуан Гуайдо, който се обяви за президент на страната са „опит за преврат“.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази своята подкрепа към венецуелския си колега Николас Мадуро, след като лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо се самообяви за държавен глава.

„Президентът проведе телефонен разговор и изрази подкрепата на Турция към президента на Венецуела Николас Мадуро с думите:„ Братко Мадуро! Дръж се, ние сме с теб! ”, написа Ибрахим Калан в Туитър.

Развитието във Венецуела показва истинското отношение на Запада към международното право, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

„Развитието във Венецуела показва много добре как напредналото западно общество наистина третира международното право, суверенитета и ненамесата във вътрешните работи на други държави, като директно променя нещата там“, каза Захарова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

САЩ са против пълноправно членство на Палестинската автономия в ООН

Аржентина обяви, че иска да се присъедини към НАТО като глобален партньор

Който гласува помощ за Киев, да стане част от украинската армия: Идея на крайнодясна конгресменка

Сенатът на САЩ отхвърли републиканските искове за импийчмънт на вътрешния министър

Microsoft засече руски опити за влияние на предстоящите избори в САЩ

Пример за учебник по политическо лицемерие: Протежето на Тръмп в Конгреса се сети за Украйна (ВИДЕО)

След като споделил опасения за безопасността на самолетите: Инженер на Boeing бил тормозен и заплашван

"Time" нареди Юлия Навалная сред най-влиятелните личности за 2024 г.

САЩ няма да поднови петролния лиценз на Венецуела

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com