Вероятността САЩ да изоставят Украйна се засилва: Политиката

5265
Вероятността САЩ да изоставят Украйна се засилва: Политиката
Снимка: Getty Images

Лидерите на демократите в Камарата на представителите на Конгреса са готови да приемат стратегията на председателя на камарата Майк Джонсън (републиканец, явно протеже на Доналд Тръмп) относно военната помощ за Украйна, Израел и Тайван, но само ако при разделянето на пакетите от помощ бъдат запазени всички компоненти от приетия от Сената законопроект – 60 млрд. за Украйна бяха одобрени преди вече над 2 месеца, но са блокирани заради действията на Джонсън: Потвърдено: Протеже номер 1 на Тръмп в Конгреса пак забави помощта на САЩ за Украйна (ВИДЕО)

Конгресмени от Републиканската партия вече говорят, че се надяват на споразумение още днес, предава The Hill. Но демократите очакват подробностите от идеята на Джонсън – все още няма публикувани законопроекти. Тяхната заявка обаче е промяна от позицията им от седмици наред – Камарата на представителите да гласува варианта, приет от Сената.

Политически капани

Джонсън среща съпротива не просто от демократите, но и от крайните републиканци – защото е изоставил идеята военната помощ за Украйна да бъде обвързана със сериозни реформи относно миграционната политика на САЩ и защитата на южната американска граница. Сега изглежда Джонсън планира 4 отделни гласувания, но ако всичко мине, да бъде обединено и пратено за разглеждане от Сената като единен законодателен блок – как това ще стане, предвид че по някой от 4-те законопроекта може да има опозиция от съпартийците му остава неясно, извън подкрепа от демократите.

Още: Унищожиха Триполската ТЕЦ, защото имахме 0 ракети: Зеленски

Има и още опасения – че дори всичко в долната камара на Конгреса да мине, в Сената републиканците може да спрат законодателството за Украйна чрез т.нар. процедура "филибустер". Процедурата всъщност представлява възможност за неограничено забавяне на гласуването на който и да е законопроект. Достатъчно е просто да има някой сенатор (или конгресмен, ако говорим за Камарата на представителите), който да се изказва от пленарната трибуна по въпроса и така да не позволява гласуване. Процедурата е факт, защото при създаването на Конгреса и правилата за работата му не е превидено процедурно време за дебат по законопроектите. Процедурата често се нарича "да говориш за законопроект, докато го умъртвиш" - часове, дори дни наред. Говоренето може да бъде прекъснато само ако 3/5 от сенаторите гласуват за това - т.е. поне 60 души в общия случай.

А ако републиканците в Сената успеят да изменят дори един текст в това, което е гласувано от долната камара на Конгреса, то гласуваното в горната камара на Конгреса отива пак в долната. В пакета за Израел нищо няма да променят, но за Украйна не е така, особено ако пакетът е отделен:

Украйна да се оправя сама: Дневният ред на САЩ е публична тайна (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Глобиха Тръмп с 1000 долара за нарушения по делото "пари срещу мълчание"

Десетки радикални пропалестински активисти превзеха сградата на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Тежка присъда за американец за опит за шпионаж

Джо Байдън проведе разговор с лидерите на Катар и Египет

Най-малко 25 загинали след автобусна катастрофа в Перу

Трима полицаи загинаха при престрелка в Северна Каролина (ВИДЕО)

САЩ и Мексико с общи мерки срещу миграцията

Вашингтон обвини израелски отряди в груби нарушения на правата на човека

Акула нападна и рани тежко британец на Карибите

Торнадо в САЩ уби четирима души, сред които и бебе (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com