Висш украински прокурор е ключова фигура в скандала за импийчмънт на Тръмп

2047
Висш украински прокурор е ключова фигура в скандала за импийчмънт на Тръмп
Снимка: Getty Images/Guliver

Украински магистрат, който наскоро бе обявен за един от най-добрите прокурори на страната, тайно е действал като ключов играч в кампанията на Рудолф Джулиани за издирване на информация в страната, която може да навреди на политическите конкуренти на президента на САЩ Доналд Тръмп, пише украйнският сайт „Проект за докладване на корупцията“ (OCCRP). Припомняме, че Джулиани е адвокат на Тръмп и беше кмет на Ню Йорк преди години.

Гюндуз Мамедов е назначен за заместник главен прокурор в петък 18 октомври, според изявление на генералната прокуратура на Украйна. Работейки през последните години като главен прокурор в окупираната от Русия област Крим, Мамедов до голяма степен се скри от общественото внимание заради участието си в украинските разследвания на Джулиани.

Politico: Доналд Тръмп ще бъде обвинен в подкопаване на националната сигурност

Членът на Съвета за национална сигурност на САЩ Александър Уиндман възнамерява да обвини Доналд Тръмп в Конгреса в подкопаване на нацио...

Но документи и интервюта показват, че Мамедов всъщност е бил ключов участник в организирането на поне две срещи, които сега са в центъра на разследването на Конгреса за импийчмънт на Тръмп.

Разкритото предоставя повече подробности за това как личният адвокат на Тръмп Джулиани влиза в контакт с настоящи и бивши висши украински прокурори, които твърдят, че притежават вредна за съперниците на Тръмп информация.

Участието на Мамедов е в ролята на посредник между бившия главен прокурор Юрий Луценко и двама сътрудници във Флорида на Джулиани, Лев Парнас и Игор Фруман, които бяха обвинени в незаконно финансиране на американски политически кампании с чужди пари. Разследване през юли на OCCRP и BuzzFeed News установи, че Парнас и Фруман са ключови посредници между Джулиани и украинските прокурори.

Мамедов и Хлиб Загорий, по онова време украински депутат, са придружавали Луценко на срещи с Джулиани, Парнас и Фруман в Ню Йорк на 25 и 26 януари, според протоколи от заседанията, предадени на комисията от генералния инспектор на Държавния департамент на САЩ.

По време на срещите Луценко е снабдил Джулиани с редица недоказани обвинения срещу бившия вицепрезидент на САЩ Джо Байдън, неговия син Хънтър и служители в посолството на САЩ в Киев, включително тогавашния посланик в Украйна Мари Йованович, показва протоколът, с който сайтът твърди, че разполага.

Тръмп нарече импийчмънта "линч"

"Всички републиканци трябва да помнят това, на което са свидетели тук - линч. Но ние ЩЕ ПОБЕДИМ!", написа президентът на САЩ Доналд Тръ...

И Мамедов, и Загорий участваха в срещите, казва Луценко в интервю. „Те бяха там като частни граждани“, казва Луценко. „Мамедов беше един от хората, които изпратиха поканата за среща на Джулиани.

Предложението той да се срещне с Джулиани, дойде от Парнас и Фруман, твърди Луценко, и беше предадено на служителите от Мамедов. Той добави, че Мамедов познава сътрудниците на Джулиани от Одеса. В Черноморския град са повечето офиси на Fruman, през 90-те и началото на 2000 година.

Мамедов също посредничи за друга февруарска среща между него и Джулиани в полската столица, Варшава, признава още Луценко.

Мамедов отказва интервю за сайта. В отговор на въпросите на журналистите, от главната украинска прокуратура са направили изявление, че Мамедов е повишен въз основа на „значителни резултати“, които е постигнал като прокурор на Крим.

Украинският депутат Загорий, който също присъства на януарските срещи в Ню Йорк, е собственик на фармацевтична компания. Той, заедно с Луценко, е бил приближен на бившия президент на Украйна Петро Порошенко. Загорий е бил на срещите в ролята на преводач, споделя Луценко. "Помолих го да отиде там, в случай че не разбирам нещо, тъй като се опасявах за английския си в Ню Йорк. Понякога Загорий говореше, когато Джулиани не можеше да разбере английския ми", казва в интервюто той.

Зеленски: Няма да се намесваме в процедурата за импийчмънт на Тръмп

Президентът Владимир Зеленски заяви в сряда, че Украйна "няма да прави нищо" във връзка с процедурата за импийчмънт срещу американския ...

Загорий казва пред репортер на сайта, че е бил в Ню Йорк по личен бизнес въпрос и е закусвал с Луценко сутринта в деня на първите срещи, 25 януари, по молба на главния прокурор. Той твърди, че предимно Джулиани и Луценко са разговаряли по същество, докато другите са седяли отстрани. 

Подобно на Луценко, Загорий казва, че инициативата за срещите през януари е дошла от американците. Мамедов, който не говори английски, е бил просто посредник.  "Ролята на Мамедов беше да свърже Джулиани с Луценко чрез Фруман“, обяснява Загорий. 

От своя страна Джулаини твърди, че именно украинските прокурори са предприели инициативата да го снабдят с обвиненията, станали основа на неговата кампания.

"Това е информация, която ми беше дадена", заяви Джулиани пред Fox News в началото на октомври. "Не исках да търся Джо Байдън. Украинците донесоха съществени доказателства за украински връзка с Хилари Клинтън, с DNC, компанията на Джордж Сорос. Направо ги положиха в скута ми". 

Според федералното обвинение има намеса на украински служител, който оттогава е идентифициран като Луценко.

Тръмп натискал Украйна още преди да говори със Зеленски?

Най-малко четирима служители на националната сигурност алармирали адвокат в Белия дом за опитите на администрацията на Тръмп да окаже н...

"Видях съобщенията в медиите, но има 40 милиона души в Украйна", казва Лариса Сарган, говорител на бившия главен прокурор и нито потвърждава, нито отрича, че Луценко е помолил другите да работят от негово име.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ смекчи наказанието за употреба на марихуана

Полицията влезе в окупирана сграда на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Извънредно положение в пет провинции на Еквадор

Глобиха Тръмп с 1000 долара за нарушения по делото "пари срещу мълчание"

Десетки радикални пропалестински активисти превзеха сградата на Колумбийския университет (ВИДЕА)

Тежка присъда за американец за опит за шпионаж

Джо Байдън проведе разговор с лидерите на Катар и Египет

Най-малко 25 загинали след автобусна катастрофа в Перу

Трима полицаи загинаха при престрелка в Северна Каролина (ВИДЕО)

САЩ и Мексико с общи мерки срещу миграцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com