Бързи и вкусни родопски сарми с кълцано месо - Родопа планина ще ви покаже своите тайни!

34606
Бързи и вкусни родопски сарми с кълцано месо - Родопа планина ще ви покаже своите тайни!
Снимка: iStock

Първа рецепта

Съставки: 1 зелка – кисела от туршия, 500 г свинско месо, 1 чаена чаша ориз, олио, сух джоджен, 1 глава кромид лук, чер пипер - млян, сол, червен пипер.

Скълцвате месото на едро. Режете на ситно лука и го запържвате в част от олиото, като добавяте малко вода с цел да не загаря. Щом лукът стане „стъклен“, прибавяте скълцаното месо. Овкусявате лука и месото с чер пипер и сол, оставяте ги да се задушават.

Измивате ориза в две води (тоест, миете го 2 пъти), за да не лепне прекалено, сипвате го в купа, прибавяте останалото олио и подправките. В същата купа добавяте задушеното месо и лука, като разбърквате старателно всичко.

Постни зелеви сарми в гювеч - ще си оближете пръстите с такава уникална рецепта!

Разделяте киселата зелка на отделни листа, от които отстранявате големите жилки. Слагате по лъжица и половина (все пак, зависи от размера на листата) плънка върху всеки лист и завивате сармите, които получават приблизително формата на кюфтета. Постаравате се сармите да бъдат сравнително стегнати.

Върху дъното на тенджера поставяте чиния с дъното нагоре – нейното предназначение е да не позволи на сармите да загорят по време на готвенето. Сетне нареждате сармите в тенджерата, а най-отгоре поставяте друга чиния, за да ги притиска и уплътнява. Наливате месен бульон или зелев сок (армеяна чорба) с вода в пропорция 1:1 - защото зелевият сок по принцип е доста солен. В краен случай става и с леко подсолена вода. Целта е налятата течност да покрие сармите. Слагате тенджерата на котлона и го включвате на максимум, за да може съдържанието на тенджерата да кипне по-бързо и да ви спести време. Щом заври, намалявате котлона до минимум (най-много го слагате на 2, ако е прекалено слаб) и оставяте ястието да къкри в продължение на 2 часа.

4-те тайни на идеалните зелеви сарми

Втора рецепта

Съставки: 1 кисела зелка от туршия, 500 г свинско месо, 400 г лук, сол, олио, зърна чер пипер.

За тази рецепта, ако искате да изпитате удоволствието от оригиналния вкус, задължително се използва традиционна керамична тавичка - „гювеч“.

Накълцвате свинското месо на едро. В подходящ по размери тиган сипвате олиото, прибавяте сол – 2 щипки. Загрявате олиото до степен да започне да пуши леко. Слагате месото и го пържите, като не забравяте да го бъркате от време на време. В това време белите лука и го режете на по-едрички парчета. След като месото получи леко златист цвят, изсипвате лука при него. Запържвате тази комбинация 5 минути, като учестявате бъркането.

В хаванче счуквате зърната чер пипер – не се престаравайте и не хабете излишни сили, той трябва да бъде едро счукан! Щом лукът при месото стане „стъклен“, ги овкусявате с едро счукания чер пипер – приблизително 1 чаена лъжичка. Старателно разбърквате сместа и дръпвате тигана от котлона. Така можем да решим, че плънката е готова.

Вкусни зелеви сарми по традиционна рецепта

Време е да подготвите листата, които ще отделите от киселата зелка. Това означава да отстраните прекалено дебелите части от жилките. Във всеки лист слагате по 1-1.5 лъжица плънка и стегнато завивате краищата му на руло (или на „кюфте“, както ви харесва повече).

В керамичния гювеч нареждате сармите колкото може по-плътно. Наливате зелев сок, разреден със също толкова вода. Ако няматес зелев сок, може вместо него да ползвате леко подсолена вода – но така ще нарушите правилата на оригиналната рецепта. Захлупвате гювеча с капака му. Поставяте гювеча във фурната и печете 1 час на температура 220 градуса; сетне завъртате на 180 градуса и изчаквате още 30 минути.

Ястията и от двете рецепти сервирайте с кисело мляко или сметана; може и със зелени подправки!

Приятен апетит!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Най-вкусната постна разядка

Страхотна великденска яйчена салата

Тази рецепта е един от фаворитите за най-вкусна агнешка супа

От тефтера на баба: Пирожки с извара

Не сте яли по-вкусен огретен

Много лесна и бърза пролетна манджичка

Печено заешко за Великден – рецепта, по която домакините полудяха

Бабината рецепта за празнична великденска пита

Този козунак с газирана вода е хит в мрежата

Полезна супа с коприва и спанак: Тайната е в сос Бешамел

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Най-вкусната постна разядка
Най-вкусната постна разядка

Тази постна разядка може да бъде част към основното ястие или да я консумирате намаза на филийка хляб. Необходими продукти за постна разядка: 300...