Как се правят пържени филийки, така че винаги да са хрупкави?

2159
Как се правят пържени филийки, така че винаги да са хрупкави?
Снимка: iStock

Очаквате гостенчета за Великденските празници и искате да изненадате малките палавници с вкусна домашно приготвена закуска, за да запечатат и те в детските си главички скъпи спомени от ваканциите при баба и дядо така, както вие сте ги скътали в душата си и ви става и мило, и носталгично, когато от аромата на масата изплува образът на едни безгрижни години и на любимите хора, които вече ги няма?

Или пък търсите лесна и бърза рецепта за апетитна закуска за цялото семейство в забързаното градско ежедневие, която няма да отнеме целия ви ден? Апетитните пържени филийки са лесна и бърза закуска, която поднесена със сирене, кашкавал, сладко, мед, плодове или шоколад със сигурност ще се превърне в една от любимите на малки и големи. Смятате, че е твърде обикновена и че всички ваши любими хора около масата заслужават по-специално и изискано изкушение за закуска? Грешите.

Пържени филийки без пържене – уникална вкусотия, която всеки трябва да опита

Пържените филийки са популярен коледен десерт в Португалия и Бразилия, което е ярко доказателство, че съвсем не са толкова обикновени и скучни за каквито ги считате, щом  са десерт за един от най-светлите празници. Поднесени с ядки и плодове, със сметана, топинг или спрямо въображението ви, те могат да се превърнат във фантастична феерия от цвят и вкус на масата, пиршество за сетивата и наслада за небцето сякаш са от менюто на луксозен ресторант.

Естествено, за да ви се получат съвършени и достойни за аплодисменти, трябва да знаете как се правят пържени филийки. Това съвсем не е лесна задача, както вероятно считате. Има малки трикове и тайни, които ще ви помогнат да запазите средата им мека и сочна, а отгоре хрупкава коричка да омайва сетивата. Прегорели, сурови или недобре приготвени пържени филийки няма да ви помогнат нито да блеснете като домакиня, нито да зарадвате семейство и приятели, така че преди да запретнете ръкави и завържете престилката си, вижте тайните отговори на въпроса „Как се правят пържени филийки?“.

Как се правят пържени филийки така, че да омаят всички на масата?

Подобно на всяко ястие, пържените филийки, наричани със странното име „джиджи папа“ в Североизточна България, имат своите тайни съвети за приготвянето им, следването на които ги превръща от елементарна, евтина, бърза закуска в засукана наслада за сетивата, поднасяна на големи празници в някои части на Европа и Америка. Във Франция ги наричат с изисканото име тост – френски тост и ги поднасят както в дома, така и в ресторанта, докато у нас са все още по-масово популярни като домашната вкусотия на баба.

Пържените филийки обикновено и традиционно се приготвят от напоен с яйчена смес с прясно или кисело мляко хляб, но е възможно да опитате и различна рецепта покрай Великден и след като ви останат за поредна година няколко недокоснати дори козунака. Ако използвате тях вместо хляб за сладки пържени филийки, ще наподобите френския тост и със сигурност ще спечелите овации за шедьовъра в кухнята.

А ако се чудите как се правят пържени филийки така, че да са хрупкави, а не стеклени, сурови, твърде меки или безформени, то тайната е много простичка – с малко брашно към яйцата и млякото, в които потапяте хляба или козунака. Брашното придава текстура и хрупкавост при пържене на филийките, които ще обикнете със сигурност. По-смелите могат да експериментират с галета – хрупкавостта е повече от гарантирана.

Как се правят пържени филийки с хрупкава коричка – вижте рецептата

  • Приготвяте най-стария хляб или козунак, нарязвате го на филийки, ако не е фабрично нарязан.
  • Разбърквате 3-4 яйца в широк плитък съд. С 4 яйца може да приготвите 8-10 филийки според големината им.
  • Добавяте щипка сол, дори да смятате да сервирате пържените филийки с шоколад и сметана.
  • Добавяте няколко лъжички кисело мляко или пък прясно – различни са рецептите в различните краища на страната, като дори в някои части на България млякото като цяло не присъства в рецептата.
  • Добавяте 2 лъжици брашно.
  • Разбърквате хубаво сместа, за да стане еднородна и да прилича на тази, която правите за бъркани яйца.
  • Загрявате тигана на котлона с олио или с масло, потапяте в сместа всяка филийка и я пържите за 3-4 минути от всяка страна. Много е важно да внимавате да не загорите филийките, тъй като вкусът им ще се промени и няма да бъдат нито толкова апетитни, нито наслада за сетивата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Дали това е най-добрата рецепта за козунак – пробвайте и кажете!

Коя е най-подходящата плънка за козунак?

Тази пълнена агнешка плешка става и за Великден, и за Гергьовден

Кои са традиционните десерти за Гергьовден?

Пълнена агнешка плешка за Великден - най-вкусната рецепта

Неустоими козуначени кифлички

От тефтера на баба: Крехко агнешко на фурна

Стъпка по стъпка: Перфектните поширани яйца

Какви подправки задължително се слагат на агнешката супа

Каква трябва да е марината за агнешките котлети, за да се топят в устата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com