Документи в тоалетната на Белия дом: 8 скандални разкрития от новата книга за Доналд Тръмп

2097
Документи в тоалетната на Белия дом: 8 скандални разкрития от новата книга за Доналд Тръмп
Снимка: Getty images

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп почти е уволнил дъщеря си и редовно пускал документи в тоалетната, пускайки след това водата. Тези скандални подробности и още много други са разкрити в дългоочакваната книга на журналиста от "Ню Йорк Таймс" Маги Хаберман - "Confidence Man" (в превод – „Човек със самочувствие“), която излиза във вторник.

Книгата проследява Тръмп от времето, когато е нюйоркски бизнесмен, до живота му след края на мандата му. Тя се основава на интервюта с повече от 200 източника, включително бивши помощници на републиканеца, както и на три интервюта със самия Тръмп.

Бившият президент атакува Хаберман с публикация в социалните мрежи, в която говори за „измислени истории с нулева проверка на фактите“. BBC представи 8 от най-големите разкрития в книгата:

1) Тръмп е искал да уволни Иванка и Джаред Къшнър

По време на среща с тогавашния началник на кабинета Джон Кели и съветника на Белия дом Дон Макган, пише Хаберман, Тръмп е бил близо до това да напише в Twitter, че дъщеря му Иванка и зет му Джаред Къшнър - и двамата високопоставени сътрудници на Белия дом - напускат постовете си.

Той е бил спрян от Кели, който го е посъветвал първо да говори с Иванка Тръмп и с Къшнър, преди да изпрати туита. Тогавашният президент така и не разговаря с тях и двамата останаха помощници в Белия дом до края на президентството му.

В книгата се разкрива също, че Тръмп често е говорел с лошо за зет си, а веднъж коментирал, че Къшнър "звучи като дете", след като чул негова публична реч от 2017 г.

Тръмп отрича някога да е искал да уволни Иванка и съпруга ѝ: "Чиста измислица. Никога не ми е минавало дори през ума", казва той.

2) Тръмп обмислял бомбардиране на лаборатории за наркотици в Мексико

Хаберман пише, че Тръмп няколко пъти е повдигал въпроса за бомбардиране на мексикански лаборатории за наркотици - предложение, което е смаяло бившия министър на отбраната на САЩ Марк Еспър.

Идеята произлиза от разговор, който Тръмп е провел с Брет Жирор - офицер по обществено здраве и адмирал от комисарския корпус на Службата за обществено здраве на САЩ. "Той влезе в Овалния кабинет, облечен в униформа - както е обичайно за офицерите по обществено здраве в корпуса - и каза на Тръмп, че с обектите, произвеждащи незаконни наркотици в Мексико, трябва да се справим с "олово в целта", за да се спре навлизането на незаконни вещества през границата", пише в книгата.

След като объркал Жирор с военен офицер, Тръмп предложил да се бомбардират съоръженията за наркотици. В отговор Белият дом помолил Жирор да спре да носи униформата си.

Тръмп заведе дело срещу CNN за клевета

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп подаде жалба срещу CNN за клевета и поиска обезщетение в размер на 475 млн. долара от медията, пр...

3) Тръмп се е страхувал да не почине от COVID-19

Когато Тръмп се разболя от коронавирус през октомври 2020 г., състоянието му в Белия дом се влошава и той се е страхувал да не умре.

В един момент заместник-началникът на канцеларията му Тони Орнато предупредил президента, че ако здравословното му състояние се влоши още повече, ще трябва да задейства процедури, за да осигури непрекъснатост на управлението.

Този страх все пак е съществувал въпреки няколкото опита на Тръмп да омаловажи пандемията. Той се притесняваше, че вирусът оказва негативно влияние върху имиджа му. Хаберман пише, че експрезидентът е помолил помощниците си около него да свалят маските и че е посъветвал тогавашния губернатор на Ню Йорк Андрю Куомо да не говори за вируса по телевизията.

"Не правете толкова голям проблем от това", казал Тръмп на Куомо, според книгата. "Вие ще го превърнете в проблем".

4) Тръмп споменал имота си във Великобритания на среща с премиера на Обединеното кралство

Открили празни папки с надпис "Класифицирано" в дома на Доналд Тръмп

Агентите на ФБР са открили множество празни папки, маркирани с надпис „Класифицирано“, в имението на Доналд Тръмп във Флори...

В книгата на Хаберман се описват няколко срещи на Тръмп със световни лидери. Например по време на първата си среща с тогавашния министър-председател на Великобритания Тереза Мей той говорил за абортите, като казал: "Някои хора са за живота, други са за избора. Представете си, ако някакви животни с татуировки изнасилят дъщеря ви и тя забременее?".

След това той сменил темата в разговор за Северна Ирландия, за да обсъди как да се блокира проект за вятърен парк, който трябвало да бъде изграден в близост до имота му.

5) Тръмп помолил Руди Джулиани да "направи всичко", за да обърне изборите през 2020 г.

Когато станало ясно, че Тръмп губи изборите през 2020 г. от Джо Байдън, той се е обадил на бившия кмет на Ню Йорк и свой личен адвокат Руди Джулиани. "Добре, Руди, ти отговаряш за това. Действай диво, прави каквото си поискаш. Не ме интересува", казал Тръмп, след като другите адвокати отказали да стигнат толкова далеч в действията си за отмяна на изборните резултати.

"Адвокатите ми са ужасни", казал той на Джулиани, според книгата. Тръмп също така често се карал на съветника на Белия дом Пат Чиполоне.

В книгата се разкрива, че по това време Тръмп е бил влюбен в теориите на конспирацията и е търсил помощта на адвокати, които собствените му съветници са смятали за заблудени.

Нов удар на властите по Тръмп: Прикрил ли е документи, за да блокира разследването на ФБР?

Американски правителствени документи "вероятно са били скрити и премахнати" от складово помещение в Мар-а-Лаго като част от усилията да...

6) Тръмп измислил "в движение" извинение за данъците

По време на предизборната кампания през 2016 г. Тръмп е бил помолен от ръководителя на кампанията си Кори Левандовски и прессекретаря си Хоуп Хикс да преразгледа отказа си да публикува данъчните си декларации - въпрос, който според тях е проблем за кандидатурата на републиканеца за Белия дом.

Хаберман пише, че Тръмп е отговорил, като се е облегнал назад, преди да го осени внезапна идея: "Ами, знаете, че данъците ми се проверяват, винаги ме проверяват", заявил той. "Искам да кажа, че мога просто да заявя: "Ще ги пусна, когато вече не съм обект на одит". Защото никога няма да не съм под одит", констатирал експрезидентът.

От Ричард Никсън насам всеки президент на САЩ е публикувал доброволно данъчните си декларации. Разследване на "Ню Йорк Таймс" от 2020 г. разкри, че Тръмп е платил едва 750 долара федерален данък върху доходите в годината, в която е станал държавен глава.

7) Тръмп е пускал документи в тоалетната на Белия дом

Служителите в Белия дом периодично откривали, че тоалетната е задръстена с принтирани листове, и смятали, че Тръмп хвърлял документи и пускал водата от казанчето.

Над 40% от американците се страхуват от гражданска война в следващите 10 години

Повече от две пети от американците смятат, че гражданска война е възможна през следващите 10 години, сочи ново проучване. Сред самоопре...

Твърди се също, че е късал документи, което е в противоречие със Закона за президентските архиви, според който документите, създадени или получени от президента, са собственост на правителството на САЩ и трябва да бъдат съхранявани в Националния архив на САЩ след края на мандата.

Подробностите се разкриват на фона на обвиненията за липсващи документи от Белия дом от времето на Тръмп, отправени от Националния архив. Той също така е изправен пред наказателно разследване от страна на Министерството на правосъдието за това, че е съхранявал правителствени документи в имението си Мар-а-Лаго във Флорида след напускането на поста.

8) Тръмп объркал за сервитьори служители от етническите малцинства

По време на среща в Конгреса малко след встъпването си в длъжност през 2017 г., пише Хаберман, Тръмп се обърнал към група служители на Демократическата партия от различни раси и ги помолил да донесат канапета, като ги объркал със сервитьори.

В книгата подробно се описва, че Тръмп е направил забележките пред служителите на сенатор Чък Шумър и пред председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Хаберман също така е документирала хомофобски изказвания, за които се твърди, че са изречени от бившия американски президент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ: Украйна може да използва новите оръжия, за да поразява цели в Крим

Украйна получава "до дни" помощ от САЩ: Ето кои доставки вече започнаха

Съветници на Тръмп обсъждат наказания за държавите, които се отказват от долара

Американските ВВС с уникално ВИДЕО: Хеликоптер CH-53K пренася изтребител F-35 и едновременно зарежда във въздуха

Говорителка на Държавния департамент напусна заради политиката на САЩ за Газа

Доналд Тръмп осъди пропалестинските протести в САЩ

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com