Нов удар на властите по Тръмп: Прикрил ли е документи, за да блокира разследването на ФБР?

2513
Нов удар на властите по Тръмп: Прикрил ли е документи, за да блокира разследването на ФБР?
Снимка: Getty Images/Guliver

Американски правителствени документи "вероятно са били скрити и премахнати" от складово помещение в Мар-а-Лаго като част от усилията да се възпрепятства разследването на ФБР срещу бившия президент Доналд Тръмп. То е за евентуално неправилно боравене с класифицирани материали.

Това обяви американското Министерство на правосъдието в грандиозно съдебно дело във вторник вечерта, предава CNN.

Байдън определи политическата философия на Тръмп за полуфашизъм

Президентът на САЩ Джо Байдън определи десния популизъм на републиканците под ръководството на Доналд Тръмп като "полуфашизъм". В речт...

Към момента от резиденцията на Тръмп в Мар-а-Лаго, щата Флорида, са иззети повече от 320 класифицирани документа, включително над 100 при претърсването от ФБР по-рано този месец, съобщи Министерството на правосъдието.

Подадената във вторник жалба представлява най-силната до момента теза на правосъдното министерство, че бившият президент е укрил класифицирани материали в опит да възпрепятства разследването на ФБР. Държавните глави на САЩ трябва да прехвърлят всички свои документи и имейли в правителствена агенция, наречена Национален архив, а ФБР разследва дали Тръмп не е боравил неправилно със записите, като ги е пренесъл от Белия дом в Мар-а-Лаго, след като напусна поста си през януари 2021 г. Експрезидентът дори съди Министерството на правосъдието и поиска от съдия да прекъсне разследването на файловете.

В последните си съдебни документи Тръмп е прокарал "непълен и неточен разказ" за претърсването на Мар-а-Лаго, заяви Министерството на правосъдието във вторник. В документа на ведомството се опровергават категорично критиките към безпрецедентното претърсване на резиденцията на Тръмп от страна на ФБР, като ясно се посочва как републиканецът не е върнал десетки класифицирани документи - дори след като адвокатът му е потвърдил, че е предоставил всички класифицирани материали, с които е разполагал.

Снимка на последната страница на досието, показваща разхвърляни по пода на кабинета на Тръмп секретни документи - пълни с класифицирани обозначения като "HCS" или "Human confidential sources" - подчерта колко чувствителни са били материалите, които Тръмп е взел.

Въпросът е дали Тръмп е спазил призовката на голямото жури, издадена през май, в която се изисква да предаде класифицирани документи от Мар-а-Лаго. Прокурорите заявиха във вторник, че някои документи вероятно са били изнесени от помещението за съхранение, преди адвокатите на Тръмп да разгледат района, докато са се опитвали да изпълнят призовката. Сроковете са от съществено значение, тъй като по-късно адвокатите на Тръмп заявиха пред следователите, че са претърсили складовото помещение и че всички класифицирани документи са били отчетени.

"Правителството също така разработи доказателства, че правителствените документи вероятно са били укрити и изнесени от помещението за съхранение и че вероятно са били положени усилия за възпрепятстване на правителственото разследване", пишат прокурорите. "Това включваше доказателства, които сочеха, че кутиите, които преди това са били в Стаята за съхранение, не са били върнати преди прегледа на адвоката".

В документа, с който се противопоставя на искането на Тръмп, Министерството на правосъдието твърди, че бившият президент няма право на защита по отношение на президентските архиви, "тъй като тези архиви не му принадлежат" - те се считат за собственост на правителството.

Тръмп твърди, че конституционните му права са били нарушени и че някои от документите, иззети по-рано този месец, съдържат материали, обхванати от привилегия - по-специално от привилегията на изпълнителната власт.

На Министерството на правосъдието беше наредено да представи документацията от съдия Айлин Канън, която вече посочи, че е склонна да удовлетвори искането на Тръмп за надзор от трета страна на документите, които ФБР е иззело в Мар-а-Лаго.

Ролята на специалния магистрат е да филтрира всички материали, иззети при претърсване, които не принадлежат на разследващите поради привилегия. Такива магистрати са били използвани и преди по дела с висок обществен интерес, но обикновено в случаи, когато ФБР е претърсвало офиса или дома на адвокат и има нужда да се филтрират материали, касаещи адвокатската тайна.

Държавните глави на САЩ трябва да прехвърлят всички свои документи и имейли в правителствена агенция, наречена Национален архив, а ФБР разследва дали Тръмп не е боравил неправилно със записите, като ги е пренесъл от Белия дом в Мар-а-Лаго, след като напусна поста си през януари 2021 г.
Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/america/trymp-sydi-ministerstvoto-na-pravosydieto-za-pretyrsvaneto-v-mar-a-lago-news_1801042.html © Actualno.comДържавните глави на САЩ трябва да прехвърлят всички свои документи и имейли в правителствена агенция, наречена Национален архив, а ФБР разследва дали Тръмп не е боравил неправилно със записите, като ги е пренесъл от Белия дом в Мар-а-Лаго, след като напусна поста си през януари 2021 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

47-годишна жена е първият евтанизиран човек в Перу

Закон в САЩ: Руски пари може да се харчат за Украйна, забрана за TikTok

Венецуела изгони хиляди от незаконна златна мина

Над 60 млрд. долара: Ново оръжие от САЩ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка