Глава от експозицията на канадски музей се оказа човешка

8351
Глава от експозицията на канадски музей се оказа човешка
Снимка: I, Jmabel / CC BY-SA 3.0

Дали е етично да се пазят подобни експонати в музейни колекции и как да се определи автентичността им, без да се унищожават, разбраха учени от Западния университет в Канада.

Изследователите са потвърдили автентичността на една от така наречените цанца – смалени и изсушени глави: тя наистина се оказала направена от човешки останки. Учените обаче все още не са установили дали този зловещ предмет е бил част от ритуал или, още по-лошо, направен специално за продажба.

Цанца представлява изсушена и смалена глава на уж победен враг. Най-важното нещо за цанца е приликата с това как е изглеждал в живота някой, който е имал нещастието да загуби в битка.

Индианците от Южна Америка, особено от Андите, смятат добре направената цанца за най-ценния трофей. Процесът включва обработка на главата с горещи камъни и пясък, при което тя се смалява и моделира. Разбира се, в днешно време ловът на глави (т.нар. хедхънтинг) се преследва строго.

! Внимание, кадрите във видеото може да са шокиращи!

В миналото отрязването на главата на противник и създаването на ритуални предмети или бижута от части от тялото не е било нещо необичайно. Под една или друга форма в древни времена такива "ужасни" обичаи са съществували сред различни народи по света. Но от гледна точка на съвременния морал е неприемливо да се съхраняват човешки останки в музей и особено да се излагат на публичен показ.

Освен това има случай, когато музей трябвало да премахне цанца от очите на посетителите, за да потуши вълна от обществено осъждане. И все пак съвременното европейско общество не тълкува съвсем правилно древните обичаи и е склонно да обвинява местните жители на Южна Америка в „дивачество“.

Друг проблем с тези смалени глави е проверката на тяхната автентичност. Вече не за първи век колекционери ловуват за цанца и са готови да платят кръгла сума за една такава глава. Фалшификати, направени от животинска кожа, или още по-лошо, „оригинали“, направени от човешки останки, често се създават, за да задоволят търсенето на колекционери.

Проверката от какъв материал е направен някой артефакт, обикновено включва генетичен анализ на образеца. Но често традиционните археологически методи водят до частично, а понякога и до пълно унищожаване на изследвания обект.

Ето защо през последните години археолозите все повече използват цифрови технологии в работата си. Те помагат да се изследват ценни артефакти, без да бъдат повредени. С помощта на компютърна томография (КТ) и микро-КТ с висока разделителна способност изследователите успели да определят, че цанца от колекцията на музея на Чатъм-Кент в канадската провинция Онтарио е направена от истински човешки останки.

Това е само първата стъпка в определянето на автентичността на този предмет. В крайна сметка все още може да се окаже, че той е бил направен за продажба и няма церемониална стойност. Каква е тази стойност? Много етно-исторически източници са съгласни, че народите на Южна Америка са правили цанца, за да "затворят" духа на победения враг в тях. Така той не е могъл да отмъсти за убийството.

За да няма душата никаква възможност да излезе от главата (където живее според редица народности), разрезът на главата, очите и устата на трофея били зашивани с растителни влакна от палми от определен вид.

По това с какво са зашити разрезите по кожата, може най-точно да се определи дали цанца е за продажба, или за "духовни" цели. "Търговските" опции били зашити с евтини конци от съвременни материали. Възможно е да се установи от какво са направени тези нишки само с помощта на микро-КТ, но учените не са извършили такова изследване.

Изследователите няма да разберат със сигурност подробностите и причината за създаването на свитата глава, докато не бъдат проучени други цанци – такива, за които е гарантирано, че са церемониални, и такива, за които се предполага, че са фалшификати.

Цанцата, изследвана от специалистите, била дарена на музея през 40-те години на миналия век от семейство, което я купило по време на пътуване до Амазонка. Оригиналният запис за придобиването на свитата глава гласи само, че е получена от "перуански индианци" в Южна Америка, в което няма нищо необичайно.

Сега изследователи от университета в Сан Франциско де Кито в Еквадор, заедно с представители на местни племена от Еквадор и Северно Перу, ще могат да работят върху следващите стъпки – може би коренното население на региона ще иска да върне ценен предмет в родината му.

Това сътрудничество е отражение на начина, по който световната научна общност променя отношението си към предмети на културата и изкуството на различни страни и народи, които попадат в музеи и частни колекции по света, понякога нелегално. Днес изследователите се стремят да репатрират човешки останки, произведения на изкуството и археологически артефакти в опит да възстановят историческата справедливост.

Резултатите от това изследване са публикувани в научното списание PLOS One.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Маите използвали кремирани човешки останки, за да правят топки за ритуални игри

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Смъртоносни вампирски бактерии са привлечени от кръвта ни: Учените откриха защо

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com