Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Маите използвали кремирани човешки останки, за да правят топки за ритуални игри

03 август 2022, 09:00 часа • 2311 прочитания

Екип археолози от Националния институт по антропология и история (INAH) на Мексико, които продължават да изучават конструкциите на цивилизацията на маите в древния град Тонина, откриха крипта с кремирани човешки останки. Прахът от човешки останки е използван за създаване на топки за ритуални игри, пише Heritage Daily.

Тонина, което означава „къща от камък“ е град на маите, наричан още По’п, По или Попо от самите маи. Градът се намира в планините Чиапас в Южно Мексико, източно от град Окосинго, На мястото се намира група от храмове-пирамиди, разположени на тераси, издигащи се на около 71 метра над централен площад, две игрища за топка и над 100 издълбани паметника, датиращи главно от VI до IX век.

Криптата е открита още през 2020 г. по време на проучване на един от по-големите храмове-пирамиди, разкривайки лабиринт, съдържащ поредица от малки килии и стаи, свързани със стълби. Те водят до преддверие и крипта на дълбочина 8 метра във вътрешността на пирамидата и датират от VII и VIII век.

Mauricio Marat / National Institute of Anthropology and History

В самата крипта са открити малки ниши с 400 съда, пълни с органичен материал като човешка пепел, въглен, каучук и корени.

Микроскопски анализ на органичния материал разкрива, че човешката пепел (вероятно останките на високопоставени хора или владетели на маите) е била използвана в процеса на вулканизиране на каучук, използван за направата на топки.

Учените смятат, че тези топки са били използвани от маите при ритуални игри. Маите вярвали, че по подобен начин може да се случи прераждането на починал човек в отвъдния живот. Играта с топка на маите е възникнала преди повече от 3000 години и е символизирала регенерацията, която е неразделна част от продължаващото съществуване на маите, като показва предаността им към техните богове чрез игра и чрез ритуално умъртвяване.

„Откритията в Тонина дават по-точна представа за това колко интересна и сложна е била религията на маите в мезоамериканския мироглед“, казва Хуан Ядеун Ангуло от INAX.

По-рано стана известно, че в пирамидите на маите учените откриват не само съкровища, но и доста необичайни неща.

Освен това наскоро учени назоваха възможната причина за краха на Маяпан – последната столица на маите.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес