Лозови сарми с булгур - забравеното традиционно българско ястие

11923
Лозови сарми с булгур - забравеното традиционно българско ястие
Снимка: Thinkstock

Ако се поровим в старите български готварски книги, несъмнено ще открием доста изненади. Една от тях ще бъде рецептата за лозови сарми с царевичен булгур.

Тук определено се чувства влиянието на съседна Румъния и на националното ястие на румънците – мамалигата. Тя се приготвя от царевично брашно, но специално в лозовите сарми се използва не брашно, а булгур от царевица. Неговата особеност е, че не се разварява и придава нов, богат вкус на цялото ястие. Друга тайна съставка в тези лозови сарми е девисилът - тази много ароматна, пикантна зелена подправка.

Лозови сарми с булгур

Съставки: лозови листа - 80 бр.; телешко месо - 800 г; царевичен булгур - 100 г; средно големи моркови - 2 бр.; голяма глава лук - 1 бр; домати - 150 г; девисил - 50 г; копър – 1 вр.; сол на вкус; смлян черен пипер - на вкус; млада глава чесън - 1 бр.

Царевичният булгур се подготвя предварително, като се промива с чиста вода, залива се с вряла и се оставя за 2 часа. Междувременно подготвяте останалите съставки. Обелвате една голяма глава лук или две средни и ги нарязвате на ситно. Запържвате лука в растително масло, докато стане прозрачен. Обелвате морковите и ги настъргвате на едро ренде. Когато лукът стане „стъклен“, добавяте настърганите моркови и запържвате още няколко минути.

Идва ред на доматите. Ако вече имате пресни, сочни домати, тогава ги настъргвате - ако пък нямате такива, използвате белени от консерва. Добавяте доматите и запържвате всичко заедно, докато излишната влага се изпари.

Бързи и вкусни родопски сарми с кълцано месо - Родопа планина ще ви покаже своите тайни!

Междувременно измивате и подсушавате копъра и тайната съставка девисил. Нарязвате ги на ситно. Обелвате чесъна, размачквате го и слагате половината в тигана. Втората половина от чесъна ще ни трябва при сервиране на готовото ястие . Добавяте нарязаните копър и девисил. Смесвате всичко и оставете да изстине.

Подготвяте месото. Що се отнася до избора на месо, по-добре е да изберете не постно телешко, а с мазнина. А пък, ако ви харесва още по-тлъсто, тогава можете да вземете телешко и свинско в съотношение 1:1. Месото трябва да се измие, подсуши и накълца с остър нож или сатър.

Трябва да се подготвят и лозовите листа. Отрязвате средната им жилка, изплаквате ги и заливате с вряла вода за 1-2 минути. Докато листата се задушават, смесвате всички съставки за плънката в купа. Отцеждате царевичния грис от водата. Всичко се разбърква добре, добавяте сол и чер пипер на вкус.

Постни зелеви сарми в гювеч - ще си оближете пръстите с такава уникална рецепта!

Отцеждате лозовите листа от водата. Подготвяте съда, в който ще готвите сармите. Традицията е това да бъде голяма тенджера, върху дъното на която се поставя обърната чиния и се покрива с лозови листа. Не забравяйте да добавите също няколко клонки девисил на дъното за миризма.

Сега можете да започнете да сгъвате сармите. Поставяте лозовите листа върху дъска за рязане с лъскавата страна надолу. В средата на всеки лист се слага една супена лъжица от плънката. След това първо обръщате долните ръбове на листа, после страничните и увивате цялата сарма във вид на малко руло. Поставяте навитите зелеви рулца в тенджерата, като се опитвате да ги наредите възможно най-гъсто. Покривате ги с останалите лозови листа. Отгоре поставяте още една чиния, за да притиска и уплътнява сармите.

Заливате лозовите сарми с вода, похлупвате, слагате ги на котлона и чакате да кипнат. Намалявате котлона до минимум и готвите един час. Изключвате котлона, повдигате горната чиния и поръсвате лозовите сармички с останалия наситнен чесън, захлупвате отново и оставяте да се задуши няколко минути.

Лозовите сарми с булгур се сервират със зелени подправки!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Тази рецепта е един от фаворитите за най-вкусна агнешка супа

От тефтера на баба: Пирожки с извара

Не сте яли по-вкусен огретен

Много лесна и бърза пролетна манджичка

Печено заешко за Великден – рецепта, по която домакините полудяха

Бабината рецепта за празнична великденска пита

Този козунак с газирана вода е хит в мрежата

Полезна супа с коприва и спанак: Тайната е в сос Бешамел

Спагети Болонезе с пилешко: Уникален вкус

Ароматна картофена супа по селски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com