Нанков: Първото "ВиК", което ще възлага голям воден проект, е в Смолян

3553
Нанков: Първото "ВиК", което ще възлага голям воден проект, е в Смолян
Снимка: Анита Чолакова

Първото „ВиК“-дружество, което ще възлага голям воден проект, е това в Смолян, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Преди два дни водното дружество в областния град получи покана да представи проект на стойност до 70 млн. лв. пред Оперативна програма „Околна среда“ за безвъзмездна финансова помощ. Той е с наименование „Регионален инвестиционен ВиК проект за обособената територия на „ВиК“ ЕООД – Смолян“ и представлява втори воден цикъл за областния град. Първият етап бе финансиран от предприсъединителната програма ИСПА.

„Дружеството подготвя апликационната форма, изчистваме бележки и коментари. Междувременно, за да пестим време, защото сме закъснели, по причини независещи от „ВиК“, стартираме тръжната процедура“, обяви Нанков.

По думите на министъра тази година може да бъде обявена обществена поръчка и за трета лента между Асеновград и Смолян. Българско-чешки консорциум до месец ще е готов с предпроектното проучване. В момента документите са в МОСВ и там ще преценят дали ще има нужда от ОВОС.

Инцидентът в Пампорово вероятно е умишлено убийство

Застреляните снощи в кола в Пампорово по пътя между хотел „Стриймризорт“ и вилно селище „Малина“ са 48-годишен ...

„Ако не минаваме по тежката процедура с ОВОС, директно започваме с възлагане на инженеринг - проектиране и строителство, още тази година. Говорим за трета лента в рамките на 28-30 км. Това ще даде възможност за по-бързо, сигурно и безопасно осъществяване на връзката между Тракия и сърцето на Родопите“, обясни Нанков.

Проектът все още не е остойностен, което ще стане до месец, но ще се финансира изцяло от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“.

„Стартираме лятото обществената поръчка – процедурата отнема 6 месеца средно, а при обжалване - 9 месеца. Ако се обжалва, догодина през пролетта може да се започне строителство“, посочи той.

За Смолян започва също проектиране на последната част от околовръстния път. Останали са малко над два километра и проектът ще бъде завършен. Догодина се очаква да обявят обществена поръчка.

Обходът на Чепеларе ще струва 17 млн. лв. без ДДС. Той е предвиден да се изпълнява на три фази. „Проблемът е с отчуждаванията. Ние нямаме правна възможност да преведем 450 000 лева на общината, за да плати отчуждителните процедури. 450 000 лв. няма да ни спрат, просто трябва да намерим правната възможност и механизъм да ги приключим. Но като гледам трафика, според мен е по-важно да направим третата лента, след това обходът на Чепеларе“, каза Нанков.

Геолог и маркшайдер – принцеси в подземното царство на "Горубсо"

Две крехки млади дами – Десислава Венкова и Веселина Иванова, заслужиха уважението на хиляда миньори в "Горубсо – Мадан". ...

Той коментира и казуса с блокираната поръчка на стойност над 44,3 млн. лева от фирма с 2 лева капитал.

„По отношение на Закона за обществени поръчки (ЗОП) вече имаме не само нагласи, има и доста свършена работа по темата. Министър Дончев изрази воля и желание, че трябва да има промени в ЗОП относно обхвата на заинтересованите лица. С тол-системата беше същото – година и 7-8 месеца жалби. Извинявайте, но през това време ние сме изтървали около 2 млрд. лева.“, подчерта регионалният министър.

Старозагорската фирма „Пътна маркировка“ ЕООД с 2 лева капитал и с никакъв строителен опит блокира поръчка за 44 363 981 лв. на Агенция „Пътна инфраструктура“ в края на месец октомври 2017 г.

Тя касае общо три лота с обща дължина 66 км в областите Смолян, Благоевград и Кърджали и се финансира се със средства от Оперативна програма „Региони в растеж“.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян