Откриха неизвестни скулптури на тайнствените олмеки

5469
Откриха неизвестни скулптури на тайнствените олмеки
Снимка: Centro INAH Tabasco

Служители на изследователския мексикански център INAH Tabasco откриха два неизвестни досега древни барелефа. Експертите са установили, че тези скулптури са създадени от преставители на мистериозната цивилизация на олмеките.

Кратък доклад за откритието е публикуван от Националния институт по антропология и история (INAH) на Мексико. И двата открити паметника вероятно са изображения на местни владетели. Те принадлежат към късния олмекски период (900 – 400 г. пр.н.е.).

Барелефите са намерени на територията на съвременната мексиканска община Теносик, щата Табаско. Трябва да се отбележи, че те са открити от изследователи на културата на маите. Смята се, че олмеките са се появили на територията на Мезоамерика преди възникването на цивилизацията на маите. В определен исторически период тези култури се пресичат, след което олмеките мистериозно изчезват.

Малко се знае за този народ. Най-известните олмекски артефакти са огромни барелефи. Обикновено представителите на тази цивилизация дялали от камък образите на своите владетели. Това всъщност били гигантски глави. Намерените скулптури са изработени от варовик. Диаметърът на всяка от тях е около 1,4 метра. Те са изработени по вече позната на специалистите техника: по-рано на територията на същата община е открит барелеф с подобна иконография.

От представеното описание следва, че в горната част на откритите скулптури има диадема, образувана от четири царевични кочана. В центъра е така нареченият "олмекски кръст" – глиф, обозначаващ дрехите на елита и свързан с култа към ягуара.

Ръцете на владетелите са кръстосани на гърдите, а лицата са изобразени в типичен олмекски стил. По-специално, на двете скулптури се откроява "ръмжаща уста", която стилизирано намеква за ягуар. Да добавим, че масата на всяка скулптура е около 700 кг. Планира се тези артефакти да бъдат предадени във фондовете на музея на археологическата зона Помона в Теносик. В този музей се съхранява най-голямата колекция от барелефи от този тип.

Цивилизацията на олмеките е живяла в тропическите долини на Южно и Централно Мексико в съвременните щати Веракрус и Табаско. Наименованието на олмеките е условно, за тях се знае от ацтекски исторически хроники, в които се споменават още от II хилядолетие пр.н.е.

Ранните форми на олмекската култура се появяват в района на Сан Лоренцо Теночтитлан близо до брега на океана в югоизточната част на съвременния мексикански щат Веракрус.

В много отношения тази мезоамериканска цивилизация е била пионер, дал началото на всички останали индиански култури от предколониалната епоха. Например олмеките първи въвели практиката на ритуално кръвопролитие и играта с топка.

Олмекската цивилизация става известна в края на XIX и началото на XX век, когато колекционери на артефакти от предколумбовата епоха открили на пазара предмети, които изглеждали необичайни. Днес олмеките са известни на широката публика с гигантските глави. В Латинска Америка олмеките са наричани "cultura madre", тоест „майчината култура“).

Maribel Ponce Ixba / CC BY 2.0

Названието „олмек““ на езика науатъл (наричан ацтекски) се състои от две думи: „каучук“ и „хора“, тоест „олмеки“ означава „каучукови хора“. Определение се дължи на това, че индианците, живеещи в тези райони, са добивали каучук, който бил създаван чрез смесване на сок от дървото Castilla elastica и цветовете на Ipomoea alba. Каучукът се добивал по този начин от 1600 г. пр.н.е.

Не е известно как са се наричали самите олмеки. В митологията на късните мезоамерикански култури се споменава „прародината на човечеството и боговете“ Тамоанчан, има вероятност под тази дума да се подразбира родината на олмеките. Учените и археолозите също понякога използват определението "теноцеломе", което се превежда като "паст на ягуар".

ВИЖТЕ ОЩЕ: Маите използвали кремирани човешки останки, за да правят топки за ритуални игри

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИНТЕРЕСНО:

Тестват нова ваксина срещу рак на кожата

Японски AI инструмент предвижда кога нови работници ще се откажат

Мистериозният ръкопис на Войнич може да е отчасти за секса и "женските тайни"

Магнитното поле на Земята се е формирало преди ядрото на планетата

Аварите са практикували многоженство, установиха генетици

Овъглен папирус разказва за последните часове от живота на Платон

Дигитализираха писмата на първия алпинист, едва разминал се да покори Еверест

Геолози построиха изображение на вътрешното ядро ​​на Земята

Учени: Следващата пандемия ще бъде причинена от грип

Откриха рядка находка на порцеланов жлъчен мехур в гробище на лудница в Мисисипи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com