Топ 10 предястия от българската национална кухня

16158

Предястията не само придружават аператива наравно със салатката и помагат на домакинята да не държи гостите на празна маса, докато стане готово за поднасяне основното ястие, но възбуждат апетита и подготвят храносмилателната система за предстоящите по-големи количества храна. По този начин ролята на предястията не се ограничава само до удоволствие за небцето и апетитно изкушение, но се изразява и в полза за здравето. Подготвената за предстоящите блюда храносмилателна система много по-добре усвоява полезните вещества от храната и не допуска храносмилателни проблеми и свързаните с тях заболявания.

В българската национална кухня имаме традиции относно приготвянето и поднасянето на предястия, които в миналото били по-познати като разядки. Наименованието разядки продължава да се използва и днес, а разнообразието от национални предястия е богато –зеленчуци, сухи мезета, сирена, млечни и местни продукти, риба и съчетания от тях, наподобяващи салати. Кои са най-популярните предястия от българската национална кухня, сервирани в близкото минало и сега?

Норвежката кухня бе призната за най-лошата в света, къде се класира българската

10 предястия от българската национална кухня, които задължително да опитате

1. Туршии

Туршиите са по-скоро разядки отколкото салати. Те са богати на пробиотици и подпомагат здравето на стомаха и червата. Българите имат стари традиции в приготвянето на туршии, в миналото се правели в кацата, днес в буркани, но рецептите и традициите са надживели времето и запазени. Зелева туршия, царска или друга, отговаряща на вашите вкусови предпочитания – вие избирате, но не пропускайте туршията на масата.

2. Топли предястия

Чиа, киноа с… шегуваме се. Традициите на българите по отношение на топлите предястия са свързани със земята и с домашните животни, отглеждани в двора – печени чушки, бъркани яйца със сирене и чушки, пържено месо, дроб, сърца, карантии. Няма как да не обичате топлите предястия, още повече, че те са толкова различни като вкусове, че позволяват на всеки да намери „своята“ разядка.

3. Мезета

Независимо дали ще изберете луканка, бабек, пастърма, приготвени от собствените ви ръце в дома ви, или просто купешки салам, мезетата са важна част от трапезата и популярни предястия от българската национална кухня.

Кои са супер храните в българската кухня

4. Тракийска разядка

Приготвяна с орехи, вода и чесън, простичка, евтина, достъпна за джоба на бедните българи дори в онези далечни времена, но много апетитна, с отличаващ се вкус и аромат. Консумирали са я с хляб често не като предястие, а като основна храна в труди и  гладни години, когато чесънът, питката, млякото, лукът и орехите са били основен поминък за народа.

5. Лютеница

Днес мнозина не възприемат лютеницата като разядка, но тя е точно това – едно от най-популярните предястия от българската национална кухня. Приготвяна в дома, сладка, със зеленчуци, смлени едро, тя е била любима на малки и големи. И днес има своето място на масата като предястие, като ви препоръчваме да я изпробвате с едър сварен боб на салата.

6. Кьополу

Това предястие, чиито корени откриваме в миналото, продължава да радва небцето ни и днес в дома ни и в заведенията. Приготвяно от печени чушки, патладжани и любимия на българите чесън, то има своето място, когато говорим за топ 10 предястия от българската национална кухня.

Най-вкусните български ястия, които всяка жена трябва да умее да приготвя

7. Студени пачи от свински субпродукти

8. Сирене шмеркезе

Това предястие съчетава неповторимия вкус на сиренето с този на киселото мляко и ползите от двата продукта, щедро подправени с лук, чесън и подправки. Любимо е и днес, като някои добавят за цвят и разкош и печена чушка.

9. Катък

Подобно на шмеркезето съдържа мляко и сирене, но млякото е цедено, а към вкусната рецепта  са добавени задължително чушки, зехтин, чесън и орехи.  Катъкът е сред най-популярните предястия от българската национална кухня, обичан, предпочитан и сервиран и днес.

10. Чушки бюрек

Така наричали и така са познати и днес чушки, панирани в яйца и галета, пълнени със смес от натрошено сирене, разбъркани яйца и подправки. Вкусно, засищащо и лесно за приготвяне традиционно предястие от националната ни кухня.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Любопитно

Как се прави истинският чай от...
Денят на шегата - каква е историята...
Научно: Каква е ползата от смеха...
С тази ХИТРА ТАЙНА пържените картофки...
Апетитното и ароматно пържено...
Лекари: Лук, целина, зеле и цвекло...
Учени: Тази ПОДПРАВКА помага...
Домашно пържено кюфте - как да...
Тези ПЕТ зодии множат пари от въздуха...
Любими цветове: Какво казват...
10 навика, характерни за успешните...
7 знака, че това определено не...

Последни новини