Защо съдомиялната не мие добре?

1510
Защо съдомиялната не мие добре?
Снимка: iStock/Guliver

Преди да подложите съдомиялната си на основно почистване, консултирайте се с ръководството за производство, за да се уверите, че използвате правилния течен или прахообразен препарат, зареждате правилно съдовете и поддържате правилната температура на водата. Уверете се, че използвате висококачествен перилен препарат и дозаторът за перилен препарат не е запушен. Когато зареждате съдове, поставете чаши отстрани на горната поставка, малки чинийки и чаши в средата и по-устойчиви съдове и тенджери покрай долната поставка. Ако вашата съдомиялна машина все още не почиства правилно съдовете след предприемане на тези действия, следвайте тези стъпки за отстраняване на неизправности, преди да се обадите на сервизен техник.

1. Изключете съдомиялната от контакта

За да предотвратите токов удар, или изключете съдомиялната от контакта, или изключете захранването чрез ключа за изключване. Можете да намерите изключващия ключ под кухненската мивка или в мазето. Ако трябва да премахнете входния клапан, ще трябва също да затворите водата.

2. Проверете разпръскващите рамена

Разпръскващите рамена подават гореща вода за почистване на съдовете в съдомиялната машина. Ако не функционират правилно, те няма да насочват съдовете ефективно. Първо се уверете, че разпръскващите рамена могат да се движат свободно и не са възпрепятствани от съдове. След това внимателно отстранете разпръскващите рамена от дъното на съдомиялната машина, за да видите дали са запушени с храна или варовик, което е по-често срещано в райони с твърда вода. Ако отворите на разпръскващото рамо са запушени, използвайте стоманена тел или огъната телена закачалка, за да ги отпушите.

3. Накиснете разпръскващите рамена в бял оцет

За да почистите пръскащите рамена още повече, накиснете ги в бял оцет, за да разградите по естествен начин всички останали отпадъци в дупките.

Какви съдове не могат да се мият в съдомиялна машина?

4. Оценете работните колела на помпата

Във вашата съдомиялна машина има две работни колела на помпата: работно колело за измиване и работно колело за източване. Работното колело за измиване е отговорно за циркулацията на водата и осигуряването на налягане на разпръскващите рамена, докато работното колело за източване източва съдомиялната машина. Проверете работните колела за повреди и се уверете, че работят правилно.

5. Проверете чопъра за храна

Чопърът за храна раздробява остатъците от храна, останали върху чиниите, така че да могат лесно да преминат през дренажната част на помпата на съдомиялната машина. Ако тези частици не са фино нарязани, отломките могат да попречат на изтичането на мръсната вода и евентуално да се рециркулират в съдомиялната машина. Проверете чопъра за храна и вижте дали е повреден; ако е, може да се нуждаете от подмяна.

6. Отстранете остатъците от грубия филтър

Грубият филтър е подложката на дъното на съдомиялната машина, която улавя частици храна, които могат да попречат на източването на съдомиялната машина. Използвайте вакуумна прахосмукачка, за да отстраните съществуващите остатъци.

7. Почистете дренажния резервоар

Свалете капака на дренажния резервоар и отстранете всички натрупани отпадъци.

Как миялната да стане като нова

8. Отървете се от остатъците

Смесете една част бял оцет и една част сода за хляб, за да направите полугъста паста. Разстелете тази паста върху всякакви остатъци с четка или гъба и я оставете да престои 15-20 минути. Използвайте пластмасов нож за замазка или стоманена вата, за да изстържете остатъците. Повторете този процес, докато дъното на съдомиялната машина е напълно чисто.

9. Проверете вентила за подаване на вода

Вентилът за подаване на вода, разположен в предната част на системата, позволява на водата да влезе в съдомиялната машина. Твърде много вода ще доведе до изтичане на вода от съдомиялната машина, докато недостатъчно вода води до лошо измити съдове.

Ако този клапан е повреден или запушен, той може да не осигурява правилните нива на водата във ваната и може да е причината вашата съдомиялна машина да не почиства правилно. Ако вентилът е запушен, сменете го възможно най-скоро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com