Как миялната да стане като нова

12183
Как миялната да стане като нова
Снимка: iStock

Може да изглежда странно да почиствате съдомиялната отвътре, тя мие вашите чинии и чаши. От време на време обаче тя също се нуждае от малко допълнителни грижи и не е нито много трудно, нито отнема много време. Веднъж на тримесечие е достатъчно, за да се извърши по-щателно почистване на машината. Забелязвате, че е време, ако мирише на мухъл в машината, въпреки че току-що сте измили чиниите, те не са напълно чисти или има отлагания по съдовете и в машината. Предлагаме ви някои съвети как да направите така че миялната да стане като нова.

Как да почистите съдомиялната си стъпка по стъпка

Когато дойде време за по-задълбочено почистване на вашата съдомиялна, е добре първо да предпазите пода от капки и пръски. Винаги започвайте с четене на ръководството за вашата конкретна съдомиялна машина. В него виждате как е изградена машината, какви части можете да сваляте и почиствате отделно и как да се отървете от тях. Изпразнете съдомиялната и стартирайте кратка програма с оцет, лимонена киселина или бикарбонат. Рецепти ще намерите по-надолу в текста.

Отстранете свободните части, като кошници за прибори. Издърпайте и откачете кошниците на съдомиялната машина. Изберете цедката и филтъра. Когато завъртите копчето за малката филтърна кошница, вие се отървавате и от още няколко части, които изваждате и миете на ръка. Извадете раменете на макарата и ги измийте на ръка. Малките дупчици, през които пръска вода, могат да се запушат, така че използвайте клечка за зъби например и минавайте от дупка на дупка. Използвайте малка четка, като стара четка за зъби, и почистете всички малки кътчета от вътрешната страна на машината и вратата, включително дозатора за препарат. Като почистващ препарат можете да използвате сапун или разреден оцет. Използвайте гъба и малка четка и почистете и около всички гумени ленти със същия агент. Избършете цялата вътрешност с влажна кърпа с вашия перилен препарат. Почистете рамката, която не влиза в контакт с вода, когато работите с машината с гъба или кърпа. Използвайте стара четка за зъби за пантите. Тук също работят и почистващи препарати, сапун или разреден оцет. Почистете вътрешността на машината и вратата, включително дозатора за препарат и препарат за изплакване.

Средства за почистване

Не е необходимо да купувате усъвършенствани специални продукти, за да почистите и поддържате съдомиялната машина чиста. Продукти като оцет, лимонена киселина и бикарбонат можете да намерите във обикновен магазин за хранителни стоки и те работят страхотно и са по-екологични от много химикали.

Препарат и сапун

Обикновеният перилен препарат и сапун работят добре за избърсване на вътрешността на машината.

Оцет

Можете да използвате оцет, за да премахнете отлагания от варовик и мазнини в съдомиялната машина. Изсипете малко оцет в отделението за перилен препарат или на дъното на вашата празна машина и стартирайте кратка програма за пране. Оцетът също така премахва лошите миризми в машината, така че има много функции и предимства. Можете също да използвате разреден оцет, за да почистите отвътре съдомиялната машина, ако го предпочитате пред препарат и сапун.

Ако предпочитате да използвате нещо, което е по-екологично, вместо закупен препарат за изплакване, можете да използвате 12% оцет. Просто напълнете дозатора за препарат за изплакване, който често се намира на вратата на съдомиялната машина, с оцетен алкохол вместо препарат за изплакване.

Лимонена киселина

Прищявка или необходимост е съдомиялната

Съдомиялната е безспорно едно голямо удобство за всяка домакиня.  За едни тя е просто прищявка, защото много държат на външния си ...

Лимонената киселина има същите свойства като оцета и също така декалцира, премахва мазнините и освежава. Оцетът често се възприема като силен и остър аромат и тогава лимонената киселина има предимството, че мирише наистина добре. Изсипете няколко супени лъжици лимонена киселина на дъното на празната съдомиялна машина и стартирайте кратка програма за миене на съдове.

Бикарбонат

Бикарбонатът в комбинация с оцет е истинска класика в домакинството, която със своите свойства за разтваряне на вар и мазнини е подходяща и за почистване на съдомиялна машина. Изсипете супена лъжица бикарбонат и 100гр оцет в съдомиялната машина и стартирайте кратка програма за миене на съдове в празната машина.

Можете също да изключите оцета и да пуснете само празна машина при висока температура с 100гр бикарбонат на дъното на машината.

Сол за съдомиялна машина

Ето защо съдомиялната може да не мие добре

Всеки иска съдомиялната машина да мие добре и се ядосва, когато това не става. Има някои причини, на които може да не сте обърнали вним...

В долната част на вашата съдомиялна машина има капачка на винт с контейнер отдолу, където добавяте сол за съдомиялна машина. Повечето машини сигнализират със светещо S, че е време за зареждане със сол. Твърдостта на водата, където живеете, влияе върху това дали трябва да използвате сол за съдомиялна машина. Ако имате мека вода, не е необходимо да използвате сол.

Солта за съдомиялна машина не влиза в контакт с вашия съд, но върши своята работа зад кулисите и функцията на солта е да противодейства на отлаганията на варовик в съдомиялната машина. Отлаганията от варовик могат да оцветят съдовете ви, така че солта помага да поддържате машината и съдовете чисти.

Солта за съдомиялна машина не трябва да се бърка с обикновената едра сол. Не съдържа карбонати или желязо, които често ядем и които могат да повредят съдомиялната машина. Ще намерите сол за съдомиялна машина на рафта с препарат в хранителния магазин.

Инструменти за почистване

Не се нуждаете от сложни инструменти, за да почистите съдомиялната си машина. Обикновена четка за чинии, кърпа за чинии или микрофибърна кърпа, кухненска гъба, стара четка за зъби и няколко клечки за зъби ще са достатъчни!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Топ 5 флиртуващи съвета, за да привлечете вниманието на избрания

Какво трябва да ядете преди сутрешна тренировка?

Защо повечето хора нямат първа любов?

Кои са знаците, че някой е силно влюбен в нас?

Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Популярни напитки, които предпазват мозъка от заболявания

Ето кои са 4-те най-опасни зодии според астрологията

Кои 15 храни да ядете, за да качите качествена мускулна маса?

Кои са 4-те зодии, които са най-добри в леглото

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com