Какви съдове не могат да се мият в съдомиялна машина?

10131
Какви съдове не могат да се мият в съдомиялна машина?
Снимка: iStock/Guliver

За да може съдомиялната да ви улеснява и радва с работата си, е важно да знаете правилата за нейната експлоатация.

Модерна машина

Може би днес няма нито едно семейство, в което да не мечтаят да си купят съдомиялна машина. Тя спестява вода и електричество, а също така дава отличен резултат под формата на идеално чисти съдове. И всичко това без никакви усилия от страна на собствениците. Основното нещо е да заредите кошницата правилно и след известно време внимателно да извадите чистите чинии и тигани от нея.

Как миялната да стане като нова

Въпреки това в процеса на използване на модерния уред, някои домакини все още остават недоволни от него. Освен това твърденията на всеки са различни. В едно семейство са счупени кристални чаши, в друго е изчезна позлатата от семейните чинии, а в третото тиганите не са измити. Защо се случва това?

Трябва да знаете правилата

Оказва се, че не машините са виновни за некачественото миене на съдове и тигани, а техните собственици. Без да разбират устройството, без да четат инструкциите, те поставят буквално всичко, което са използвали по време на готвене и обяд, в кошницата на съдомиялната машина.

Има цял списък с съдове, които не могат да се мият в съдомиялна машина. Ние публикуваме за вас този списък, за да не допускате грешки.

Грешките, които допускаме при използване на съдомиялна

Какво не трябва да се мие в съдомиялна машина?

●     Съдове от дърво, дъски за рязане от същия материал. Факт е, че дървото е много деликатен материал. Високите температури улесняват проникването на влага и почистващи препарати в дървената структура. В резултат на това дъските или купите могат да променят формата си и дори да се напукат.

●     Чугунени тенджери и тигани. Неемайлиран чугун след обработка в съдомиялна машина е покрит с ръжда и бяло покритие, а емайлираният чугун вероятно ще загуби своите незалепващи свойства. Освен това при миене в съдомиялна машина в чугуна се образуват микропукнатини, поради което храната в чугунената тенджера или тиган ще изгори.

●     Медни и алуминиеви прибори. По-добре е да миете такива неща със собствените си ръце. Това са твърде капризни материали, които могат да загубят свойствата си след подобно агресивно измиване.

●     Съдове за готвене с незалепващо покритие. Детергентите с агресивен, но работещ състав ще унищожат незалепващия слой.

●     Кристал. Под въздействието на специални почистващи препарати повърхността на кристала става мътна и пожълтява, шарката и позлатата се изтриват. Освен това върху чаши и вази могат да се появят фини пукнатини, което неизменно ще доведе до унищожаване на съдовете. Единственото изключение от това правило: наличието на специален режим "кристал" в програмите на съдомиялната машина. Ако няма такъв, измийте любимите си чаши сами.

●     Сребърни прибори за хранене. Сребърните прибори за хранене се мият най-добре на ръка и без използването на тежки химикали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Защо не действа? Как да четем правилно етикетите на домакинските препарати?

9 неща, които трябва да почиствате само веднъж годишно

Как да премахнете следите от дезодорант от дрехите?

Как най-лесно се почистват велурени обувки?

Имитирайте чист дом, само в 7 лесни стъпки

Как се почиства гуменото уплътнение на пералнята?

Практичен интериор: 7 лайфхака за по-лесно почистване

Защо трябва да използвайте само бели кърпи за баня

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com