"Американската изключителност или само проблеми"? Какво носи икономиката на САЩ на света

6328
"Американската изключителност или само проблеми"? Какво носи икономиката на САЩ на света
Снимка: iStock

Шумът около "американската изключителност" (възглед, според който Съединените американски щати се отличават същностно от всички останали държави, бел. ред.) расте, подхранван от силата на американската икономика и пазари в сравнение с други развити страни, особено на фона на провалите на Китай. Но този разговор пропуска степента, в която настоящият икономически растеж на САЩ се движи от дефицити и дълг.

Съдейки по тези показатели, Америка започна да изглежда изключителна в лошия смисъл на думата, защото се превърнаха в най-големия финансови проблеми в развития свят. По време на пандемията бюджетният дефицит на САЩ се утрои до над 10% от брутния вътрешен продукт, двойно повече от пика в други развити икономики. Дефицитът на САЩ се очаква да бъде близо 6% от БВП през следващите години, доста над историческата норма и 6 пъти повече от средното за други развити страни.

Дълговете на САЩ

Как САЩ задлъжняха? Повечето страни вече са отменили стартираните по-рано разходни програми, предназначени да облекчат последствията от пандемията. Администрацията на Байдън обаче усвои цели 6,7 трилиона, сякаш нищо не се е случило. Повечето от тези пари нямат нищо общо с последиците от пандемията.

Вместо това Джо Байдън се възползва от преминалата криза, за да стартира свой собствен Нов курс за изграждане на инфраструктура и индустрия, уж за да се конкурира успешно с Китай и да се бори с измененията на климата. Никое правителство не планира такива гигантски разходи, така че САЩ се оказаха почти сами и на път към още по-големи дефицити. Поддръжниците на Байдън го считат за умна инвестиция, но те си затварят очите за зашеметяващия мащаб на новите разходи и дългосрочните последици за дълга, инфлацията и икономическия растеж на САЩ. Още: Японски поглед: САЩ тръгна в икономиката си по съветски модел, за да опази господството си

САЩ са имали дефицит ежегодно от 60-те години на миналия век, но това не е причинило голяма финансова криза. Следователно общоприетата мъдрост казва, че недостигът няма значение. Много икономисти дори твърдят, че дългът се изплаща, ако икономическият растеж от новите държавни разходи надвиши лихвените плащания на правителството. Това постижение обаче беше много по-лесно за изпълнение, когато лихвените проценти варираха около нулата. Сега те растат и това е почти невъзможно, пише Financial Times.

Въпреки че публичният дълг е на рекордно високо ниво от над 100% от БВП в развитите страни, той се стабилизира в Европа и расте стабилно в САЩ. В същото време лихвените проценти също растат, а с тях и лихвите по държавния дълг и то много по-бързо в САЩ.

През следващото десетилетие лихвените плащания на правителството на САЩ ще надхвърлят разходите за отбрана и социални програми като медицински грижи за бедните. Банката за международни разплащания твърди, че на фона на високи темпове развитите страни ще трябва рязко да намалят дефицитите си, в противен случай новият дълг ще надхвърли новия растеж. Екипът на Байдън обаче очевидно вярва, че този съвет не се отнася за икономическа суперсила и водеща икономика в света.

До 2025 г. с безкрайните си трилиони администрацията ще доведе държавните разходи до 39% от БВП, повечето от които няма да бъдат покрити от нови приходи. В други големи развити страни делът на разходите в БВП рязко ще спадне, докато доходите ще останат относително добри. 

Миналия месец, под натиска на Конгреса, Байдън подписа Закона за фискалната отговорност, предвиждайки нови ограничения. Въпреки че са планирани огромни съкращения на разходите от 1,3 трилиона долара за 10 години, дефицитът на САЩ се очаква да се движи около 6% от БВП през целия този период.

Инфлацията в Америка

Макар че инфлацията започна да се понижава, тя все още е доста над границата от 2%, а апологетите на Байдън обвиняват всичко друго, но не и планираните разходи за нейното връщане, включително забавения ефект от прекъсванията в глобалната търговска верига. В целия свят инфлацията се повиши, но тя беше най-висока в страните, които харчеха най-много по време на пандемията. И тук малцина могат да се мерят със САЩ. В проучване на Федералния резерв 2/3 от скорошното покачване на инфлацията е в следствие на прекомерното търсене, което от своя страна се дължи на половината разходи, надвишаващи приходите. Още: Лихвите в САЩ ще продължат да растат

Сякаш нищо не се е случило, в САЩ надделя розовото мнение за американската изключителност. Мнозина дори одобряват призивите на Байдън за разширяване на правомощията на правителството. Те категорично отхвърлят страховете, които недостигът обещава: според тях това е фалшива тревога и ненужна подготовка за криза, която никога няма да дойде. Те се присмиват на идеята, че чужденците може рано или късно да се уморят да финансират разходите в САЩ или да купуват на американските пазари.

Защо някой трябва да се интересува от безмилостното нарастване на дълга и бюджетния дефицит на САЩ? Защото сега те са една от най-финансово безотговорните страни. Техните дефицити са най-лошите в целия развит свят, а публичният им дълг спрямо БВП е третият по големина след Япония и Италия. Умишленото игнориране на тази нова реалност е изключително рискована грешка.

Автор: Ручир Шарма

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари