Анализ: Европа, свободна от Русия заради зелена енергия - да, може би някога, но не сега

7096
Анализ: Европа, свободна от Русия заради зелена енергия - да, може би някога, но не сега
Снимка: iStock

Европа се опитва да премине към "зелена" енергия, но по пътя ѝ се изправи сериозна пречка - липсата на всички основни компоненти, пише авторът на американското издание Oil Price Ирина Слав. И не се очаква помощ от САЩ.

В неотдавнашен доклад, озаглавен World Energy Outlook 2022, консултантската фирма McKinsey прогнозира, че вятърната и слънчевата енергия ще станат гръбнак на производството на електроенергия до 2030 г. Авторите на доклада не скъпяха похвалите на технологичния напредък, който позволи значително да се намалят разходите за вятърна и слънчева енергия, както и за електрически превозни средства и батерии през последните няколко години.

Инвеститор за 1 млрд. долара в България: Няма да работим с държавни пари и евросредства

Няма да участваме в проекти, свързани с Плана за възстановяване от коронакризата. Няма да работим с финансиране от българската държава ...

Но в доклада се мълчи за факта, че "сценарият за базово натоварване" ще бъде реализиран само ако има достатъчно количество суровини. Европа е лидер в зелената надпревара и следователно е особено уязвима от всякакъв недостиг. Поради липсата на суровини преходът може да приключи, без да започне реално.

Засега нещата изглежда вървят добре. Електрическите автомобили поскъпват, но продажбите все още са силни отчасти заради правителствените стимули и отчасти заради рязък скок в цените на горивата.

Но на хоризонта има облаци.

Китайската CATL, един от най-големите производители на батерии в света, наскоро отчете по-ниски печалби за първото тримесечие поради по-високите производствени разходи. Това предполага, че компанията до момента е компенсирала успешно увеличението на разходите, причинено от намаляването на доставените суровини, но докога ще продължи да го прави, е открит въпрос.

Междувременно главният изпълнителен директор на Rivian, компания за електрически превозни средства под чадъра на Amazon, предупреди за недостиг на батерии. Думите му прозвучаха като строго предупреждение: "С други думи, общото световно производство на батерии няма да покрие дори 10% от това, от което се нуждаем само за 10 години", каза Ар Джей Скариндж в интервю за The Wall Street Journal.

Ръст на цените - животът в Европа става все по-труден. Кой е виновен?

Пандемията премина в икономическа криза и ще предизвика сътресение в света. То ще върви заедно с ръста на цените на енергоносителите. Е...

Може да си помислите, че поне във вятърната и слънчевата енергия веригите на доставка са налични и работят. Може би, но притокът на ключови метали е под въпрос – особено в Европа.

Както при изкопаемите горива, Европа има малко добивна промишленост и е силно зависима от вноса. Това, което усложнява нещата още повече, е, че основният доставчик на алуминий, никел и цинк е Русия. Европа също така внася почти всичкия литий и редки земни метали от чужбина.

"Глобалният енергиен преход протича по-бързо от минните проекти и съществува риск от опустошително нарастване на търсенето на мед, кобалт, литий, никел и други редкоземни метали преди 2035 г.", пишат учени от Католическия университет в Льовен в Белгия. В своето изследване те предупреждават Европа за липсата на всички основни компоненти за енергийния преход.

Местното производство е желателно, но малко вероятно - поне в разумен мащаб. Анди Хоум, в анализ за "Ройтерс", отбеляза, че поради пречки от регулаторен характер на ниво ЕС ще бъде възможно да се създаде производство в нова мина едва след 15 години.

С други думи, самата Европа лиши миньорите от възможността да добиват метали и без тях континентът няма да може да се откаже от изкопаемите горива. В същото време заради позицията ѝ спрямо Русия и Китай рискува да загуби текущи доставки и други критични материали. И този път няма нужда да очакваме помощ от САЩ, защото те самите се борят с вносното заместване на най-важните метали и минерали.

Къде се нарежда България по зелена енергия в ЕС

Възобновяемите енергийни източници оформят 23.5% от брутното потребление на електричество в България, сочат данните на европейската ста...

Решение? Учените от KU в Льовен препоръчват рециклиране. От 2040 до 2050 г. ЕС ще може да получи от 50% до 75% от ключовите минерали чрез преработка. Но само ако веригите за рециклиране и доставки бъдат създадени от Брюксел сега. И ако измисли как да преодолее разликата между търсенето и предлагането на минерали преди 2040 г.

ОЩЕ: Перфектната буря - рецесия в САЩ, Китай и Европа

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари