Анализ: Газа се нуждае от план "Маршал“

1554
Анализ: Газа се нуждае от план "Маршал“
Снимка: Getty Images

Представете си, че трябва да избирате между гладна смърт и удавяне. Това е неописуемо отчаяният избор, пред който са изправени някои жители на Газа в ежедневната си борба за оцеляване.

Повечето от нас не биха избрали и за ден да преживеят кошмара, който преживяват жителите на Газа от месеци насам, с елементарни медицински грижи, ако изобщо имат късмет да получат такива, дори при разпространението на инфекциозни болести и борбата им за оцеляване сред развалините на бомбардираните сгради или в открити селища с палатки и брезенти като единствен подслон, пише в анализ CNN.

Още: "Вашингтон пост": САЩ продължават да снабдяват Израел с оръжие въпреки разногласията

И тъй като гладът е неизбежен, хората в Газа са принудени да се борят отчаяно за силно ограничената хранителна помощ, която все пак достига до тях, или да рискуват живота си, опитвайки се да съберат готова храна, която САЩ и други държави спускат по въздуха.

Тези хранителни доставки уж бяха предназначени да облекчат страданията на жителите на Газа. За съжаление те все още са крайно недостатъчни, за да отговорят на нуждите на жителите на Газа. В един от трагичните случаи няколко души бяха убити, когато палет с хранителни помощи падна от небето и ги премаза.

Още: Палестинци се удавиха, опитвайки да вземат помощи, пуснати в морето (ВИДЕО)

Миналата седмица новините, свързани с тези хранителни пакети, станаха още по-шокиращи, когато бе съобщено, че най-малко дузина палестинци са загинали край северното крайбрежие на Газа, докато са се опитвали да достигнат до пакети, хвърлени от въздуха, които са се приземили в морето.

Бил съм в много военни зони по време на хуманитарната помощ, която оказвах през годините в хуманитарната организация, на която бях съосновател, и която предоставяше програми за спешна помощ и здравеопазване на уязвими общности по целия свят. Но що се отнася до мащаба на мизерията, на която съм бил свидетел, нищо не може да се сравни с Газа, разказва Захер Залул за CNN. 

Още: Разкритие: САЩ пращат F-35 и бомби за милиарди долари на Израел

По време на двуседмичната ми мисия в Газа през януари условията на живот вече бяха ужасяващи, а през следващите седмици се влошиха значително. Бях потресен от страданията, на които станах свидетел, и подобно на други лекари и служители, които са оказвали помощ там, изпитвам отчаяние да накарам администрацията на Байдън да направи всичко възможно, за да сложи край на тези страдания.

За тази цел прекарах голяма част от този месец във Вашингтон и Ню Йорк, където се срещнах със законодатели в Конгреса, членове на американската администрация и служители на ООН, лобирайки да направят всичко възможно, за да се постигне хуманитарно прекратяване на огъня, което ще позволи освобождаването на израелските заложници и ще позволи на жителите на Газа да получат необходимите им храни и медицински продукти. Не мога да преувелича колко спешно е администрацията на Байдън да преговаря за прекратяване на огъня.

Нужен е значителен пакет помощи за палестинците

Но с влошаването на ситуацията в Газа се убедих, че само прекратяването на огъня няма да е достатъчно за справяне с дълбоко вкоренените предизвикателства, породени от месеци на бомбардировки и лишения. Наложително е администрацията на Байдън и Конгресът да одобрят значителен пакет от помощи за палестинците.

Ситуацията в Газа изисква силен и всеобхватен подход, подобен на историческия план "Маршал", който помогна за възстановяването на опустошената Европа след Втората световна война. Но за разлика от плана "Маршал", който разчиташе почти изцяло на американското ноу-хау и ресурси, това усилие за предотвратяване на хуманитарната криза и възстановяване на Газа трябва да привлече международните партньори на Америка. Възстановяването на територията ще изисква цялостна координация от страна на САЩ, ООН, международните НПО и подкрепящите държави и ще включва рехабилитация и реконструкция на здравни заведения.

Още: Германия: Израел да се откаже от Газа след края на войната

Администрацията на Байдън вече изглежда е наясно, че извънредните предизвикателства в Газа ще изискват херкулесовски, многостранни усилия, включващи държави от целия свят. Както каза наскоро администраторът на USAID Саманта Пауър в изявление относно хуманитарната криза в Газа, "трябва да има продължителни и устойчиви международни усилия, за да се гарантира, че правилния вид помощ достига до най-уязвимите.

Болниците и медицинските заведения, в допълнение към жилищата, са местата, където трябва да започне голяма част от усилията за възстановяване. В Газа има 36 болници, от които поне 24 са затворени поради бомбардировки, принудителна евакуация и недостиг на консумативи. Останалите десетина са само частично функциониращи.

Да се погрижим за децата

Около половината от 2,2 милиона души в Газа са на възраст под 18 години. Тези деца са били насилствено разселени и откъснати от домовете, училищата и общностите си. Преживяванията им са белязани от дълбока загуба, тъй като те са станали свидетели на смъртта на своите родители, братя, сестри и приятели. Несъмнено интензивната психологическа помощ ще трябва да бъде част от всяка програма за справяне със страданието, което са преживели.

По време на престоя си в Газа наблюдавах триаж на пациенти с наранявания в болница "Насър" в Хан Юнис. След едно от многото събития с масови жертви, на които екипът ни стана свидетел, лекарите коленичиха на пода в раздиращото се спешно отделение. В рамките на 10 минути бяха докарани повече от 30 пациенти. Няколко от тях бяха починали при пристигането си. 

Още: Властите в Газа с нови данни за броя на жертвите в Ивицата

Едно от децата, Мохамед Абу Шахла, което видях да умира от раните си, можеше да оцелее, ако имаше поне малко адекватна медицинска помощ. Мохамед е роден през 2011 г. и през краткия си живот е бил свидетел на няколко войни. Заедно със семейството си е бил разселен и е намерил подслон в училище с няколкостотин семейства, което се е смятало за безопасно. Той си играеше близо до болницата "Насър", където работех, когато израелска ракета удари мястото. Мохамед получи мозъчно увреждане при взрива и никога не се събуди.

На следващия ден в нашата клиника се запознах с Лама, петгодишно дете от Хан Юнис, което е било преместено със семейството си в Рафах. Тя живее в складово помещение заедно с още 16 разселени хора и е относително щастлива, че изобщо има подслон, тъй като много семейства са на улицата или живеят в елементарни палатки. Тя е пристигнала в клиниката с кървава диария. Всъщност много деца в Газа имат диария поради липсата на чиста вода и лошите санитарни условия. Ако този проблем се запази, съществува сериозен риск още хиляди малки деца да умрат от холера. Задълбочаването на глада и недохранването утежнява проблема.

"Всички деца на земята имат право на по-добро бъдеще"

Всички ние сме длъжни да гарантираме, че децата в Газа, както и всички деца на земята, имат право на по-добро бъдеще. Всеки път, когато отида във военна зона, питам децата: "Какви бихте искали да бъдете, когато пораснете?" С този въпрос искам да изразя надеждата си - и тихата си молитва - че те наистина ще пораснат, за да сбъднат най-съкровените си мечти и може би ще имат свои собствени деца.

Едно от училищата, които посетих в Рафах, е било преоборудвано като център за разселване и е било претоварено от наплив на деца, страдащи от кожни заболявания, причинени от лошата хигиена, както и от чести епидемии от диария и хепатит. Там, в една препълнена класна стая, срещнах 12-годишно момче на име Абдала. 

Още: Бербок лично провери защо помощта за Газа се бави на границата с Израел

Когато го попитах за стремежите му за бъдещето, момчето промълви: "Какво бъдеще?" По лицето му се виждаше степента на неизказаната травма, която се отразяваше и на думите му. Колко време ще е необходимо, за да се излекуват скритите рани на тези, които са имали късмета да оцелеят?

Има ли надежда?

Все пак има надежда. По-голямата част от децата, с които се срещнах, всъщност ми казаха, че се надяват да практикуват медицина, когато пораснат. Може би този избор на професия не е съвсем изненадващ, като се има предвид мащабът на тежките телесни повреди, които много от тях са видели, и разбирането им, че няма достатъчно медицински ресурси, за да се справят с тях.

Но има и друга възможна причина, поради която на фона на хаоса и страданието толкова много деца в Газа се осмеляват да мечтаят за бъдещето: Територията се гордее с едни от най-високите нива на образование в региона, като преди началото на войната нивото на грамотност е било 97,7 %, според статистиката на ООН. Много от тези деца вероятно са тръгнали по пътища, които биха ги довели до професии в областта на медицината и други области, вероятно в служба на общността.

За първи път: Съветът за сигурност на ООН призова за примирие в Газа

Децата от Газа може би все още имат възможност да развиват тези мечти. Но международната общност ще трябва да построи домове, предприятия, болници и други съоръжения, от които те отчаяно се нуждаят, преди жителите на Газа да могат да възстановят живота си, завършва анализа за CNN Захер Залул.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари