Анализ: Година след конфликта между Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах - какви са изводите

9415
Анализ: Година след конфликта между Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах - какви са изводите
Снимка: Getty

На 27 септември 2021 г. се навършва една година от избухването на конфликта между Армения и Азербайджан заради спорния регион Нагорни Карабах , конфликт, продължил малко повече от месец с мащабни геополитически последици, които продължават да се разгръщат.

Конфликтът се корени в дългогодишни гранични спорове между двамата съседи от Кавказкия регион. Районът Нагорни Карабах беше под контрола на Армения, но претенции за него имаше Азербайджан. Въпреки че претенцията на азербайджанците е призната в международен план, регионът де факто се управлява от подкрепяната от Армения отцепила се държава, наречена Арцах, известна още като Република Нагорни Карабах.

Двете нации са воювали и преди за региона, като между 1988 и 1994 г. избухва седемгодишна война, преди да бъде прекратена с примирие. Но къкрещото напрежение винаги остава високо между двете страни.

На 27 септември 2020 г. между двете страни отново избухнаха битки. Скоро беше обявено военно положение и двете страни започнаха да мобилизират своите армии.

Председателят на Европейския съвет към Армения и Азербайджан: Преди да говорите за мир, изтеглете войските си

Азербайджан и Армения трябва да изтеглят войските си от спорните територии преди началото на обсъждането на урегулирането на конфликтна...

Самата война се характеризира с два забележителни фактора: геополитическа сложност и широкото използване на бойни дронове.

Дроновете бяха усилено използвани от азербайджанските сили, в сравнение със сравнително по-големия акцент върху артилерията от страна на Армения. Това позволи на азербайджанците да нанесат сериозни щети на арменските танкове, отбраната, артилерията и личния състав.

Използването на дронове също даде на азербайджанците предимство в разузнаването, което им позволи по-голямо тактическо предимство при надхитряването на арменските сили.

И двете страни също използваха кампании за дезинформация и касетъчни боеприпаси - нещо забранено от повечето страни, но не и от въпросните две страни - включително срещу цивилни райони.

Що се отнася до геополитическата сложност, в конфликта се включиха много други регионални и глобални сили. По -конкретно, Азербайджан видя сериозна подкрепа от Турция, докато Армения видя значителна подкрепа от Русия, да не говорим за предполагаемото използване на чуждестранни наемници и групировки на милициите.

Путин и Ердоган говориха за урегулирането на ситуацията в Нагорни Карабах

Президентите на Русия Владимир Путин и на Турция Реджеп Тайип Ердоган обсъдиха по телефона урегулирането на ситуацията около Нагорни Ка...

Израел беше подложен на особена критика заради участието си. Въпреки че еврейската държава има силни връзки и с двете нации, тя беше критикувана за доставка на военна техника и дронове на азербайджанската армия.

Информациите на Итаи Ангел по програмата Uvda на канал 12, както и международният доклад за продажбите на оръжия на SIPRI илюстрират колко важни са продажбите на израелско оръжие за Азербайджан през последното десетилетие.

Израел е източник на 69% от вноса на оръжие на Азербайджан през последните пет години, се казва в доклада, а Ангел разкрива голямата роля, която израелските дронове като Harop са играли във войната между Азербайджан и арменските изтребители миналата година.

Смята се също, че Азербайджан е използвал Orbiter 1K , израелски безпилотен самолет, произведен от Aeronautics, за който Drone Databook в САЩ твърди, че е бил продаден на страната през 2011 г. Това е така нареченото „скитащ боеприпас“, което означава, че е проектирано повече като крилата ракета да порази цел и да се самоунищожи при удара. Някои медии ги наричат „дронове камикадзе“ или „дронове самоубийци“.

Русия дава 15 млн. долара на пострадалите от конфликта в Нагорни Карабах

Външното министерство на Русия информира, че финансовата помощ на Руската федерация за пострадалите в Нагорни Карабах възлиза на 15 мил...

Поради усилията за дезинформация не е ясно колко жертви са понесени от двете страни, въпреки че според мнозина те са били на по малко над хиляда, като Армения е с повече жертви. Независимо от това, цивилните от двете страни пострадаха, като много от тях бяха разселени, след като цивилните територии бяха ударени от артилерия и дронове.

В крайна сметка войната приключи чрез прекратяване на огъня при посредничеството на Русия, а територията смени собственика.

Войната се смяташе до голяма степен за победа на Азербайджан. Азербайджанците успяха да освободят значителна територия, която беше в ръцете на арменците от 90 -те години на миналия век. В края на войната в Азербайджан избухнаха масови тържества, докато реакциите в Армения бяха значително по-малко положителни.

Геополитически обаче войната може да доведе до победа на Азербайджан на бойното поле, но даде на Русия контрол над прекратяването на огъня и в резултат на това контрола върху стратегически важния Лачински коридор, което от своя страна засилва присъствието на Москва в региона.

Дахер Ламот: Разследване на ВВC доказа, че азербайджанци са унищожили историческа църква, защо родните медии мълчат?

"След разследване на BBC се доказа вчера, че азербайджанци са напълно унищожили и изравнили със земята още една стара историческа армен...

Освен геополитическите последици, войната показа и значението на битката с дронове. Азербайджан е богата на енергия нация и в резултат на това военният й бюджет превъзхожда този на Армения и й даде значително предимство.

Това обаче не се простира само до използването на дронове. Както бе отбелязано от британския мозъчен тръст Международния институт за стратегически изследвания, други фактори може да са изиграли роля, като по-професионализирана азербайджанска армия, по-добре адаптирана към съвременната война.

Като цяло войната в Нагорни Карабах беше един от първите съвременни конфликти, които наистина показаха как войната с дронове и съвременната тактика променят пейзажа на бойното поле. И тъй като дроновете придобиват все по -голяма известност на бойното поле, особено в Близкия изток, това може да е най-значимата последица за войната занапред.

……………….

Аарон Райх, в. „Джерусалем пост“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

В Турция прогнозират нов проблем между Изтока и Запада

Ситуацията в Украйна се влошава, тревожат се в САЩ

Путин превърна немислимото в реалност: Трилиони долари за оръжие на Запад

Иновацията, която позволи на Русия да наложи въздушно превъзходство в Украйна (ВИДЕО)

Денков пред POLITICO: Русия ще се опита да възвърне влиянието си в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com