Анализ: САЩ държат Русия в капана "война с Украйна" на цената на Украйна

15239
Анализ: САЩ държат Русия в капана "война с Украйна" на цената на Украйна
Снимка: Getty Images

Украйна се възприема от Запада като доста балансиран и ефективен инструмент за държане на Русия под контрол, но не повече от това. Концепцията, налагана от САЩ, е Русия, която стартира войната в Украйна, да бъде вкарана в безсмислена дългогодишна война, от която няма чист изход и която като тумор бавно ще я отслаби икономически, и ще я превърне в примитивно подобие на Китай и Иран на политическо ниво. На цената на Украйна.

На Русия няма да бъде позволено да излезе от украинския капан, в който така умело се вкара сама през 2014 година. Основната причина за тази политика е промененото виждане на Запада през последните години, че е време Москва да получи урок и инвазията през 2022 само потвърди това. И Путин все още не разочарова Запада, движейки се стриктно по зададената траектория не само в Украйна, но дори и по въпроси, които не засягат пряко Русия като Газа и Израел. Това е основната теза на Руслан Трад, познат като анализатор на събития в Близкия изток.

ОЩЕ: Путин ще моли Си Дзинпин за помощ за Украйна: Слухове от руски източник какво конкретно

Все по-ясно очертаваща се американска политика

Според Трад, отново махалото на войната в Украйна като развитие на бойните действия се променя – сега руснаците почват да атакуват. И причината са САЩ – те са решаващият фактор, определящ развоя на събитията. Позицията на Трад е, че Съединените щати дават повече (военна) помощ на Украйна веднага щом се усети, че Русия може да вземе по-значим превес. Когато обаче Украйна тръгне по-силно напред, помощта почва да се бави.

Новите западни условия към украинския президент Володимир Зеленски, които Трад вижда, са следните – първо, провеждане на избори за президент (ако нямаше война, такива трябваше да има през пролетта на 2024 година). На второ място – обща мобилизация в Украйна, което за момента Зеленски упорито избягва и дори има анализи как щади по-младите и не ги вкарва "до последния човек" в армията.

Още: Нови 50 млрд. евро от ЕС за Украйна: Руските активи ще се използват за възстановяване, засилва се отчетността

Пълният анализ

Последните събития в Украйна останаха встрани от международното внимание заради новото отваряне на фронта в Газа. След четири месеца тежки боеве военното командване на украинските въоръжени сили реши да не увеличава повече военния потенциал на армията и намали интензивността на настъплението към руските позиции. Това заслужава внимание.

Както често се случва в продължителните войни, махалото на отбраната и настъплението отива в обратна посока: руските въоръжени сили преминаха в настъпление край Донецк. Фронтът край Авдеевка представлява дълбок клин, навлизащ дълбоко в позициите на руските окупационни части чак до Донецк. Районът е максимално укрепен от 2014 г. насам и в продължение на 9 години руските войски не успяват да го преодолеят.

Въпреки постоянните опити на Великобритания да пресече инициативата във влиянието върху събитията, последната стъпка все пак е оставена на САЩ, които все още спазват стриктно концепцията да не се допуска Украйна да бъде победена. Това означава Русия, която стартира войната в Украйна, да бъде вкарана в безсмислена дългогодишна война, от която няма чист изход и която като тумор бавно ще я отслаби икономически, и ще я превърне в примитивно подобие на Китай и Иран на политическо ниво. На цената на Украйна.

Още: През 2022 г. всеки втори млад руснак е загинал във войната с Украйна

Различните украински политици, които се опитват да се възползват от политическите ветрове като критикуват грешките на политическото и военното ръководство на Украйна, само демонстрират късогледо виждане и неразбиране на настоящите процеси: Врагът с партиен билет: Близки до Зеленски възпламениха политически скандал

Ако украинската армия, въпреки всичко, започне да показва големи успехи на фронта при контранастъплението, толкова по-малко военна помощ от Запада ще бъде предоставяна, защото западните столици разглеждат по този начин нещата - ако Киев напредва, то няма нужда от повече снаряди. Циничната идея зад тази концепция е била винаги ясна на украинците - Западът вижда контранастъплението като връщане на територии до статуквото от февруари 2022 година, а Украйна разглежда офанзивата си като част от действия, целящи връщането на всички окупирани от Русия територии. И обратното: колкото повече укрепва Руската федерация, толкова повече помощ ще бъде предоставена на Украйна. На Русия няма да бъде позволено да излезе от украинския капан, в който така умело се вкара сама през 2014. Основната причина за тази политика е промененото виждане на Запад през последните години, че е време Москва да получи урок и инвазията през 2022 само потвърди това.

И Путин все още не разочарова Запада, движейки се стриктно по зададената траектория не само в Украйна, но дори и по въпроси, които не засягат пряко Русия като Газа и Израел.

В ситуация, в която САЩ са явно недоволни от Нетаняху, (Байдън не носи подаръци на Израел на 18 октомври), приятелството му с Путин (съюзник на Иран и Хамас) се превърна в един от факторите, които могат да доведат до неговата оставка - особено в ситуацията на отказа на Путин да изрази каквито и да било съболезнования на Израел и открито обявените му призиви към сирийския лидер Башар Асад по въпроса за "противопоставяне на израелската агресия в региона": "Най-големият военен провал": Приключи ли Нетаняху с политиката?

Със Зеленски не е толкова просто.

Както писах неотдавна, Запада открито призовава украинския президент да наруши законите на Украйна и да проведе президентските избори през пролетта при военно положение и бомбардировки, като открито му намеква за тях като условие за по-нататъшни военни доставки.

Несъстоятелността на тези искания е очевидна, но западните съюзници не отстъпват като без да отменят искането за избори, те изискват от Зеленски да проведе обща мобилизация - нещо, което може да му коства подкрепата на мнозина в Украйна.

В крайна сметка, войната в Украйна окончателно се превърна в продължителна война, а активността във войната зависи от военните доставки от съюзниците. Същото се отнася и за Руската федерация. Тази ситуация е резултат от успешната политика за максимално изключване на Русия от всички световни икономически и политически процеси, без да се стига до ескалация до ниво на пряк конфликт между Русия и Запада. В същото време, отвъд позитивните анализи, Украйна се възприема от Запада като доста балансиран и ефективен инструмент за държане на Русия под контрол, но не повече от това. За украинците това е известно отдавна и командването на украинската армия не си прави илюзии, нито се заблуждава наивно.

Президентът Зеленски ще бъде изправен пред сериозно изпитание под формата на избор между живота на своите граждани, така и за интересите на западните съюзници. Изходът от този избор ще определи бъдещата му политическа съдба, а също и съдбата на Украйна.

Още: Байдън: Ние сме най-могъщата нация - можем да се грижим и за Украйна, и за Израел (ВИДЕО)

Източник: Ruslan Trad/Facebook

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари