"Най-големият военен провал": Приключи ли Нетаняху с политиката?

15981
"Най-големият военен провал": Приключи ли Нетаняху с политиката?
Снимка: Getty Images / Guliver

Премиерът Бенямин Нетаняху е виновен за екстремистката атака срещу Израел, пише американският разследващ журналист Сиймор Хърш в платформата Substack. Вярата на Нетаняху, че ще държи Хамас под контрол, застраши сигурността на страната и доведе до кървавата война, твърди журналистът.

Някога прекарах три години в писането на книгата The Samson Option (1991), която разкри негласната политика на американските президенти от Дуайт Айзенхауер насам да си затворят очите, когато Израел започна да създава атомната бомба. Целта на книгата не е какво е правилно и какво не е за Израел след Холокоста. Въпросът, който се опитвах да повдигна, беше, че подходът на Америка беше добре познат в Третия свят, както го наричаха тогава, и нашите двулични страхове относно разпространението на ядрени оръжия станаха още един колоритен пример за американско лицемерие. Оттогава други страни предприеха много по-задълбочени изследвания, тъй като някои от най-секретните документи на Израел и САЩ вече станаха публични.

Реших сега да не ходя в Израел да събирам информация, за да не наруша законите за национална сигурност там. Но намерих израелци в чужбина, работещи по таен проект. Те изявиха желание да разговарят с мен веднага щом разбраха, че разполагам с информация от архивите на американското разузнаване. Хората, които работеха по такива чувствителни материали, останаха верни на Израел и с някои от тях станахме приятели за цял живот. Освен това те поддържат тесни връзки с бивши колеги, останали в Израел. Още: Ти ще умреш: Турски министър заплаши Бенямин Нетаняху заради ударите в Газа

Ето поглед върху зловещите събития от изминалата седмица на ветеран от апарата за национална сигурност на Израел, който познава отблизо тяхната история.

Основното заключение, което трябва да се направи, каза ми израелския източник, запознат с въпроса, е, че с премиера Бенямин Нетаняху е „свършено“. "Той е жив труп. Ще седи на поста си само докато спре стрелбата. Може би още месец-два", е категоричен той.

Историята

Нетаняху беше министър-председател от 1996 до 1999 г., след това отново от 2009 до 2021 г. като лидер на дясната партия Ликуд, преди да се върне за трети мандат в края на 2022 г. "Биби винаги е бил против споразуменията от Осло през 1993 г. и 1995 г.", каза източникът. Те предоставиха на палестинската власт официален контрол над Западния бряг и Ивицата Газа.

За връщането му на поста министър-председател през 2009 г., моят събеседник заяви: "Биби реши да подкрепи "Хамас" като алтернатива на палестинската власт (ООП и "Фатах"), даде им пари и ги "засели в Ивицата Газа".

Беше постигнато споразумение с Катар, който с одобрението на Израел започна да изпраща стотици милиони долари на ръководството на Хамас. Източникът ми сподели, че Биби вярва как с катарски пари може да контролира "Хамас" по-здраво (позволявайки им от време на време да изстрелват ракети в Южен Израел и давайки им някои работни места), отколкото може да контролира Палестинската власт. Той съзнателно пое този риск.

"Това, което се случи тази седмица", каза източникът, "е плод на доктрината на Биби, според която можете да създадете Франкенщайн и той ще ви се подчини". Атаката на "Хамас" беше пряка последица от решението на Биби заради военните протести да позволи на група православни заселници да празнуват Сукот на Западния бряг. Сукот, или празникът на шатрите, отбелязва скитанията на евреите в Синайската пустиня. По време на едноседмичния празник на открито се издига временно жилище (сука), където хората ядат традиционна храна и интуитивно преживяват сезона на прибиране на реколтата. Още: Ти ще умреш: Турски министър заплаши Бенямин Нетаняху заради ударите в Газа

Искането обаче идва в момент на изключително напрежение поради инцидент на Западния бряг, при който еврейски заселници, според Асошиейтед прес, "нахлуха в град в епицентъра на сблъсъците" на 6 октомври и убиха един 19-годишен арабин. Смъртта на младия мъж, според публикация на Асошиейтед прес, "беляза последния скок на насилие в израелско-палестинския конфликт, който отне живота на близо 200 палестинци миналата година, най-многобройната годишна жертва от близо две десетилетия."

Честванията на Сукот близо до палестинското село Хувара изискваха изключителни предпазни мерки предвид общото напрежение на фона на неотдавнашните кръвопролития от местната армия. Нетаняху обаче изведе два от трите батальона, всеки от около 800 войници, от границата с Газа и ги прехвърли на Западния бряг.

"В резултат на това едва 800 войници останаха по протежение на цялата 51-километрова граница между Ивицата Газа и Южен Израел. Така жителите на Юга останаха без надеждно военно присъствие в продължение на 10-12 часа. Те бяха изоставени на произвола на съдбата. И затова Биби свърши. Ще издържи още няколко месеца, но така или иначе свърши", коментира източникът.

"Най-големият военен провал"

Моят събеседник нарече атаката срещу Южен Израел „най-големият военен провал в историята на страната“, като припомни, че във войната от 1973 г. „загинаха само войници“ (той има предвид войната Йом Кипур, внезапна атака, по време на която Израел е изненадан за кратко от египетски и сирийски войски). „Миналата събота 22 села в южната част на страната бяха под контрола на "Хамас" за няколко часа и екстремистите обиколиха къща по къща, стреляйки по жени и деца“, каза той.

Предстои военен отговор - вече са повикани 360 000 резервисти. "Избухна разгорещен дебат относно стратегията. Специалните сили на израелските военновъздушни и военноморски сили са готови за действие, но Биби и военното ръководство винаги са предпочитали високотехнологични решения. Редовната армия е била използвана предимно за сигурност на Западния бряг. Реалността е, че сухопътните сили просто не са обучени да се бият. Не ме разбирайте погрешно: няма съмнение относно техния морал, но техният успех в специалната ситуация, пред която войниците ще бъдат изправени в наземна операция в руините на бомбардираната Газа, е под въпрос“, заяви източникът. Още: Роднина на Нетаняху е сред заложниците на Хамас

Сега резервистите преминават ускорено обучение и до края на тази седмица може да бъде взето по-нататъшно решение, каза източникът. Междувременно със сегашните бомбардировки на цивилни цели (жилищни сгради, болници и джамии) дори не се претендира за символична загриженост за цивилните. Според източника, по време на по-предишни атаки срещу Газа израелските военновъздушни сили често са хвърляли само малки бомби върху цивилни цели (това се наричало „почукване на покрива“). Теоретично жителите имаха време да избягат. При сегашните денонощни бомбардировки това не се случва.

Що се отнася до сухопътната операция, според източника, се разглежда брутална алтернатива, която може да се нарече „Ленинградски вариант“. По време на Втората световна война нацистите обсаждат и се опитват да уморят с глад Ленинград (сега Санкт Петербург). Нацистката блокада продължава почти 900 дни, а броят на жертвите е най-малко 800 000 души (може би и повече). Известно е, че ръководството на "Хамас" и повечето бойци се крият под земята. Следователно целта на Израел е да елиминира възможно най-много бунтовници, без да прибягва до традиционните проверки сграда по сграда.

Източникът добави, че много израелци са били "окуражени" от първоначалните изявления на лидерите на Германия, Франция и Англия, че те недвусмислено подкрепят незабавен отговор при спазване на върховенството на закона. Президентът (на САЩ) Байдън повтори тази гледна точка по време на не планирана поява на Конференцията на еврейските лидери в Белия дом, припомняйки ясно, че Нетаняху наскоро е казал: „Наистина важното е, че Израел, с целия си гняв и горчивина, е действал според правилата на войната."

Вариантът, който се разглежда в момента, според израелския източник, ще включва по-нататъшно изолиране на Газа - ще бъдат прекъснати електрозахранванията, доставките на храна и други жизненоважни стоки. "Сега "Хамас" има достатъчно питейна вода за два или три дни. Но ако запасите от храна започнат да свършват, това ще прогони "Хамас", предположи източникът. Според него в един момент Израел ще може да договори освобождаването на някои заложници - предимно жени и деца - в замяна на храна и вода. Още: "Първо да се отървем от Хамас, а после и от Нетаняху". Бившият израелски премиер след атаките

"Основният дебат днес е дали да уморим "Хамас" с глад или да убием до 100 000 души в Ивицата Газа", каза източникът. Израел предположи, че след като получи около 1,6 милиарда долара от Катар от 2014 г. насам, "Хамас" ще претендира за върховната власт и ролята на грижовен владетел. Той продължи: „Но сега, когато президентът Байдън ги нарече терористи, "Хамас" има причина да смекчи образа си на убиец. Може да има шанс да обсъдим въпроса за пленниците по спокоен и балансиран начин." Част от тях ще бъдат третирани като военнопленници и тяхното освобождаване ще бъде обсъдено в по-нататъшни преговори, както се е случвало и в миналото, каза той.

Събеседникът добави, че колкото повече зверства на "Хамас" се показват по телевизията, толкова повече те се възприемат като поредната Ислямска държава.

Реалността, допусна той, е, че "Хамас" е ирационален и неспособен на преговори, а Катар няма намерение да се намесва. По този начин, освен ако международната общност или трети страни не се намесят, широкомащабна сухопътна инвазия - с безброй жертви от всички страни и смъртта на всички затворници - не може да бъде изключена.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари