Анализ: Защо във Франция се радикализират толкова много мюсюлмани?

4310
Анализ: Защо във Франция се радикализират толкова много мюсюлмани?
Снимка: Getty Images/Guliver

След последния атентат в Ница бившият министър-председател на Малайзия Махадир бин Мохамад написа в Туитър, че мюсюлманите имали "правото да убият хиляди французи заради кланетата в историята". Публикацията беше изтрита по настояване на френското правителство.

В коментара на Барбара Везел в Дойче веле се търси отговор на това, което се случва във Франция.

Призиви за насилие се чуха и от антифренските протести, провели се в различни части на мюсюлманския свят, в това число в Пакистан, Ливан, Индонезия и Бангладеш. Там се развяха плакати с лика на френския президент Еманюел Макрон и настояване за "обезглавяване на богохулника". В тази връзка френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан заяви: "Стъпката от виртуална омраза към истинско насилие е малка".

Заплахата дебне отвън и отвътре

Вътрешният министър Жералд Дарманин обяви в телевизионно интервю, че страната "е във война срещу ислямизма както вътре, така и навън" и предупреди, че са възможни и други терористични нападения. Правителството мобилизира хиляди допълнителни полицаи и войници - най-вече за да осигури по-добра защита на църквите и в частност училищата.

Още през февруари президентът Макрон обяви началото на кампания срещу политическия ислям и "ислямския сепаратизъм". Той разкритикува имамите, свързани със салафизма и "Мюсюлманско братство" и чиито проповеди са насочени "срещу републиката". Това е причината френският президент, както обяви самият той във втората си реч през октомври, да поиска забрана за имами, обучени в чужбина, да работят във Франция.

Николай Марков: Няма нищо по-страшно от отприщената страст към война на цивилизования човек

"В света има знание и незнание! Въображението, откровените фантасмагории и психическите разтройства на отделни личности, етнически и ре...

Още преди последните атаки в Париж и Ница, Еманюел Макрон се опита да отговори на нарастващата загриженост на много французи относно влиянието на нарастващата ислямистка радикализация в предградията на градовете. Който търси доказателства за нея, може да ги открие в книгата на бившия кмет на град Сарсел Франсоа Пюпони "Емирствата на републиката: Как ислямистите поемат контрола над предградията".

Кой радикализира френските мюсюлмани?

В нея той описва как група от 100 до 200 ислямисти и дребни престъпници могат да тероризират общност от 60 000 граждани - включително мюсюлмани, християни, евреи и други. "Една от реалностите в тези предградия е разрастването на радикалния ислям", пише Пупони.

Изследване на института "Монтен" в Париж анализира развитието на радикалния ислям във Франция. Според неговия автор Хаким Ел Каруи, ултраконсервативният уахабизъм на Саудитска Арабия например от години се изнася по целия свят с помощта на средствата, генерирани от продажбата на петрол. А Франция със своите над шест милиона мюсюлмани - 9% от населението на страната - се явява подходящ пазар за организираните от саудитските организации езикови курсове и проповеди.

Ел Каруи посочва още, че след Арабската пролет и успехът на политически партии, свързани с "Мюсюлманско братство" например в държави като Тунис, е нараснало и влиянието на европейските "мюсюлмански братя". "Става дума за една транснационална мюсюлманска общност. Тя споделя целите на близкоизточните групи, но провежда своя собствена политика", посочва експертът.

Анализ: Как Франция отвори кутията на Пандора с подкрепата за ислямски главорези

"Разбира се, че Франция си е виновна. Не толкова заради колониалното си минало, колкото за далеч по-пресни провинения. Убийството на Ка...

Салафизмът, който цели сепаратизъм

Сред членовете на организацията се разпространява консервативното течение салафизъм. Салафизмът, според Ел Каруи, се основава на изучаването на свещените текстове и вижда себе си като опозиция на "западния упадък". Целта на салафитите е пълно отделяне от обществото и обособяване на общност, която живее по свои собствени правила. Във Франция вече има и термин за сливането на двете течения - философията на "Мюсюлманско братство" и тази на салафизма. Наричат това "frèro-salafiste".

Според проучване на института "Монтен", 28 процента от френските мюсюлмани симпатизират на идеята за разделение на обществото. Тази воля за разделяне е това, което президентът Макрон нарича "сепаратизъм", тоест формирането на паралелни общества. "Ислямисткият сепаратизъм е несъвместим със свободата и равенството, с неделимостта на републиката и необходимото единство на нацията", казва Макрон. Но групи от френските мюсюлмани изглежда отдавна са отхвърлили тези идеали.

В своята книга "Територии, окупирани от ислямизма", социологът Бернар Ружие описва как цели квартали на френските градове са попаднали под контрола на ислямистите. Той анализира възхода на салафизма и неговото "религиозно прекодиране на социалната реалност във Франция или Европа". И посочва затворите като развъдници на ислямистката идеология. Факт, който стана очевиден след атаките през 2015 година. Тогава стана ясно, че редица престъпници са били радикализирани в затвора.

Ружие поставя под съмнение това, че много от атентаторите са "самотни вълци". По-скоро той вярва, че "салафистките екосистеми" предоставят на младите джихадисти идеологическа основа и ги насърчат да действат. Социологът също така описва как салафитите първо превземат местна джамия, за да могат след това постепенно да поемат контрола над целия квартал.

Ирини Зикидис: Огромна част от мюсюлманите са наши съюзници в борбата с радикалния ислям

"Залитането от една крайност в друга е изключително опасно. Моля, не слагайте всички мюсюлмани под общ знаменател! Напомням, че огромна...

Салафизмът, обяснява социологът, "е разпространението на нов свят на религиозни идеи. Това е идеология, която се опитва да ни предложи религиозна измислица като реалност". Той смята, че социалното неравенство, престъпността и безработицата са важни фактори за радикализацията на френските мюсюлмани, както и че социално-религиозната екосистема на "frèro-salafiste" играе още по-важна роля.

Какво е решението?

Левите партии във Франция отричат радикалния ислямизъм като чисто социален феномен, а дискусията по темата бива отхвърляна като "ислямофобска". Десните пък от години правят политика от страховете на хората, особено партията на Марин льо Пен.

Фактът, че предполагаемият нападател от Ница е нелегален мигрант, засилва критиките към бежанската политика и призовава към тежки репресии. Консервативният депутат Ерик Киоти настоя Франция да създаде "свое Гуантанамо", за да предотврати подобни случаи в бъдеще.

Президентът Еманюел Макрон знае, че борбата срещу ислямизма не може да бъде спечелена с мерки, които допълнително разделят страната. Неговият подход е по-гъвкав. Преди изборите през пролетта на 2022 година обаче той трябва да привлече поне умереното крило от консервативните избиратели на своя страна. А ако в страната има още нападения като това в базиликата в Ница и убийството на учителя по история в Париж, които провокират гняв и несигурност сред французите, толкова по-вероятно е риториката на Макрон да се втвърди.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com