Атаки на арабски сепаратисти в Иран напомниха за неразрешени въпроси

9805
Атаки на арабски сепаратисти в Иран напомниха за неразрешени въпроси

Арабски сепаратисти поеха отговорност за нападение срещу нефтохимическа инсталация в иранския град Ахваз по-рано тази седмица.

„Ястребите на Ахуаз“, сепаратистка група, създадена миналата година, публикува изявление преди няколко дни, в което призовава за съпротива срещу „персийската окупация“ на арабски земи. Според изявлението, иранските власти са преминали всички червени линии в политиките си за смазване на арабското малцинство в Иран.

„Арабските младежи в Ахваз живеят със страха от постоянни арести, експулсирани и екзекуции. Тези нарушения на персийския враг не ни оставиха друг избор, освен да отговорим болезнено.“, се казва още в изявлението на групата. Три петролни инсталации бяха нападнати от септември 2015 досега, като отговорност за тях носят „Ястребите на Ахуаз“.

Ахваз (на арабски Ахуаз) е град в Югозападен Иран, административен център на провинция Хузестан. В този район живият близо три милиона етнически араби. От 2005 година насам има няколко бомбени атаки в Ахваз, като зад повечето от тях се предполага, че седи националистическата сепаратистка организация Арабско движение за освобождение на Ахуаз, която е обявена за терористична от иранското правителство.

Проблемите с дискриминацията на арабското малцинство в Иран не са от вчера. Провинцията има висока безработица и беше класирана от Световната здравна организация през 2011 година като територията с най-лошо замърсяване на въздуха. Също така, правозащитни организации всяка година излизат с доклади за натиска, упражняван срещу сунити и араби в Иран, включително религиозно и етническо преследване.

През 2015 година най-малко 78 души са били арестувани в провинция Хузестан в очакване на 10-годишнината от масовите демонстрации срещу Техеран. По време на протестите миналата година най-малко 37 араби бяха екзекутирани публично в бързи и непрозрачни процеси.

Миналият месец иранският министър на вътрешните работи, Абдолреза Рахмани Фазли, призна за някои от проблемите, пред които е изправена голяма част от населението. „Има около 11 милиона души, които живеят в бедняшки квартали в Иран, 3 милиона от тях живеят в покрайнините на Техеран, Машхад и Ахваз. В момента има около 2,7 милиона в маргинализирани квартали, което е проблем, който може да застраши страната и правителството трябва да следи за тяхното състояние и промени в общностите.“ Това заяви Фазли пред иранския парламент на 6 юни.

Той добави също така, че има райони в цялата страна, където повече от 60% от хората са безработни и това може да причини непоправими социални щети.

Борисов: Благоприятна е средата за рестарт на българо-иранските икономически отношения (ВИДЕО)

След постигането на историческото споразумение по въпроса за иранската ядрена програма и последвалия засилен диалог между ЕС и Техеран,...

Хузестан е част от Иран от стотици години и често е наричан Арабистан от персийските владетели заради арабското му население. С възхода на арабското национално движение от края на 19 век и началото на 20, обаче, арабски националисти в Иран и извън него призовават Хузестан да стане част от „арабската нация“.

„Всеки път, когато арабския свят е обсъждан, се забравя за петте милиона араби, които се борят да оцелеят под персийско иго в арабския регион, граничещ с Ирак и Персийския залив“, пише през 2015 година бизнесменът Халаф Ахмад ал Хабтур за „Ал Арабия“. Това мнение е широко споделяно в арабския свят, не само в Ирак или страните от Арабския полуостров.

Арабското население в Иран е имало отпреди времето на ислямското завоевание на Персия от 633 година. От векове персийските владетели имат контакти с различни арабски държави извън границите им, включително с арабски племена в територията на Персия. В Ахваз арабите се самоуправляват до 1925 година, когато шахът на Иран, Реза Пахлави, сваля арабския владетел шейх Хазаал ал Хадж Джабер и завзема контрола върху провинцията, която носи 80% от петрола на Иран и 50% от газта. От 1925 година в доминирания от араби район, не е имало арабски управител. Само 5% от правителствените длъжности в района са заети от хора с арабски произход, а от 4 000 работници в петролната промишленост в Ахваз, само 7 са местни араби.

Днес арабското население в Иран е изправено пред различни трудности. Според доклад на Minorities at Risk от 2001, близо 40% от арабите са нискоклафицирани работници, живеещи в предградия. През 2016 процентът скача на 60%. Районите, в които живеят араби в Иран са без особено добра инфраструктура, а държавните проекти често пренебрегват тази гранична зона.

Най-вероятно последните удари на сепаратистите ще се увеличават. Напрежението в Иран на тема малцинства нараства и в друга посока – през последните два месеца иранския клон на Кюрдската работническа партия отново се активизира, като най-малко 10 войници и още толкова кюрдски бойци загубиха живота си при сражения в Северозападен Иран. Кюрдите, както и арабското население в Иран, са изправени пред идентични проблеми с властите в Техеран. Очаква се подкрепата на Саудитска Арабия и страни в Персийския залив да стане особено видима в подкрепа на арабските националисти в Иран, имайки се предвид прокси войната между Рияд и Техеран в Йемен, Сирия, Ливан и Ирак. Ахваз е само още едно бойно поле, в което недоволството да бъде използвано за държавни интереси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари