Brexit: Никой не иска Борис

4948
Brexit: Никой не иска Борис
Снимка: Getty Images

„Или Великобритания променя тона, или ЕС няма да промени срока за Brexit след 31 октомври“. Това заяви държавният секретар на Франция по европейските въпроси Амели де Мончалин на парламентарно изслушване в сряда, цитирана от Politiko. „Но като се даде повече време при същите условия, това не дава много надежда, че нещата ще тръгнат по различен начин“, каза тя. "Още три месеца няма да разрешат проблема. От друга страна, това, което може да ни помогне е, ако имаме други събеседници или по-съгласувана позиция между казаното от парламента, какво мисли населението и какво казва правителството “.Само седмица преди решаващата среща на върха на лидерите на Европейския съвет Лондон и Брюксел са песимисти по отношение на решаването на проблема Brexit, пише Politiko.

В Брюксел очакват френския президент Еманюел Макрон да заеме твърда позиция срещу всяко бъдещо забавяне на Brexit предвид продължаващия политически хаос в Лондон и въпреки многократното настояване на други лидери на ЕС, че има някакъв шанс за сделка. Макрон почти еднолично оказа натиск на своите колеги на срещата на върха през април, за да предложат на Обединеното кралство само краткосрочно удължаване до 31 октомври, докато други, включително председателят на Европейския съвет Доналд Туск, искаха отлагане с една година или повече.

Надежда за мек Brexit има, но гасне

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън и ирландският му колега Лео Варадкар ще се срещнат за преговори, за да обсъдят новите предлож...

Макрон посочи, че ще оцени до края на тази седмица вероятността да постигне сделка въз основа на предложение, направено от премиера на Великобритания Борис Джонсън. Други ръководители на ЕС казаха, че предложението не е приложимо. Сред тях е и главният преговарящ за Brexit, Мишел Барние, който каза в Европейския парламент в сряда: „В този конкретен момент ние не сме в състояние да намерим споразумение."

По време на изслушването в Париж в сряда, дьо Моншалин направи своите забележки, като отбеляза, че френската позиция по отношение на забавянето е била същата като преди шест месеца, когато за последно Великобритания поиска удължаване. Туск, Макрон и други ръководители призоваха в Обединеното кралство да се възползват добре от допълнителното време.

Но като Тереза ​​Мей подаде оставка след трето отхвърляне на Споразумението , общата политическа парализа не се промени. Всъщност отношенията между Брюксел и Лондон изглежда се влошиха, след като Джонсън пое контрола на Даунинг Стрийт 10 и снабди правителството си с пламенни поддръжници на твърдия Brexit.

Въпреки че официалната позиция на ЕС е, че все още се опитва да разбере всички технически аспекти на предложението на Джонсън - и все още остава много отворен за сделка - повечето длъжностни лица и дипломати са на мнение, че удължаването е практически неизбежно и че единствената алтернатива е Джонсън да намери начин да се противопостави на парламента си и да наложи напускане без сделка. Но за мнозина в Брюксел Макрон остава най-големия печеливш от Brexit. Франция става единствената страна-членка на ЕС със седалище в Съвета за сигурност на ООН. След като германският канцлер Ангела Меркел е в края на кариерата си, много представители на ЕС казват, че Brexit ще остави Макрон с по-голямо влияние.

Мишел Барние: Много трудна, но възможна е сделката за Brexit (ВИДЕО)

Главният преговарящ за Brexit от страна на Европейския съюз Мишел Барние каза пред Sky news, че сделка за оттеглянето на Великобритания...

Новата комисия трябва да встъпи в длъжност на 1 ноември и Макрон е нетърпелив да види новото ръководство на ЕС да започне бързо с агресивна програма, особено в борбата срещу изменението на климата.

В същото време с излизането на Великобритания, още в първия ден, когато Комисията започне работа, ще трябва председателката Урсула фон дер Лийен и нейния нов екип незабавно да преминат в режим на управление при извънредни ситуации. Поради тази причина някои служители очакват, че Макрон може да бъде убеден да предостави още едно кратко удължаване, само за да позволи на новия екип да стъпи на краката си. И че всъщност френският президент просто играе лошото ченге. „Това е просто стратегията за моркова и тоягата при която французите играят тоягата, а Берлин - моркова“, заявява пред Politiko друг служител на ЕС. Асоциацията е заради телефонния разговор между канцлерката и Джонсън отпреди дни, който още отдалечи развръзката за Brexit.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари