X
 
 

Надежда за мек Brexit има, но гасне

1012 0
Надежда за мек Brexit има, но гасне
Снимка: iStock
Премиерът на Великобритания Борис Джонсън и ирландският му колега Лео Варадкар ще се срещнат за преговори, за да обсъдят новите предложения на Великобритания за Brexit, предаде БГНЕС.

Срещата между двамата лидери ще се проведе в северозападната част на Англия, като Джонсън все още настоява Великобритания да напусне ЕС със или без сделка в края на месеца. Това става въпреки така наречения Закон на Бен - приет от депутатите миналия месец - с искане Джонсън да поиска отлагане на срока по член 50 от ЕС до януари 2020 година, ако сделка не е била договорена преди 19 октомври.

Мишел Барние: Много трудна, но възможна е сделката за Brexit (ВИДЕО)

Главният преговарящ за Brexit от страна на Европейския съюз Мишел Барние каза пред Sky news, че сделка за оттеглянето на Великобритания...

От "Даунинг Стрийт" казаха, че срещата трябва да позволи "подробни дискусии" относно процеса на осигуряване на сделка. Премиерът на Великобритания заяви, че остава "предпазлив оптимист" по отношение на сделката.

Вчера лидерите на ЕС обвиниха Обединеното кралство, че предлага непроверени идеи, като добавиха, че напредъкът към нова сделка е ограничен. Подобно мнение изрази във вторник и Варадкар, който предположи, че ще бъде "много трудно" за Обединеното кралство и ЕС да постигнат споразумение за Brexit преди крайния срок 31 октомври.

Междувременно Европейският парламент за пореден път разкритикува новите предложения на Джонсън и ги отхвърли след дебат, предаде Агенция "Фокус". 

Председателят на ЕП Давид Сасоли заяви, че не е имало "много прогрес" по въпроса, като добави, че ръководената от него институция няма намерение да приема сделка "на всяка цена".

The Times: Министри и депутати от торите подготвят оставки при Brexit без сделка

Петима министри от кабинета на премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън подготвят оставките си заради все по-ясно очертаващата се...

Координаторът на ЕП за Brexit Ги Верхофщад продължи с нападките срещу Джонсън и нарече гневно неговите предложения "несериозни". Той добави, че всеки, който натиска Великобритания да напусне структурите на ЕС е "предател".

"Смятам, че предложението, което Борис Джонсън отправи (…) не е изобщо сериозно. Не е сериозно изобщо, защото фактически, аз го наричам виртуално предложение, то не беше истинско такова. То фактически дава на Демократическата юнионистка партия (на Северна Ирландия) право на вето по множество въпроси", каза бившият белгийски премиер.

Actualno.com

Етикети:

Последно в Актуално