Британски командоси подготвят украинските спецчасти да завземат Крим

14174
Британски командоси подготвят украинските спецчасти да завземат Крим
Снимка: Getty Images

Скоро украинските спецчасти проведоха блестяща операция. За една нощ те стигнаха с надуваеми лодки до село Маяк на западния край на Крим и унищожиха намиращия се там радар.

Според Андрий Юсов, говорител на украинското разузнаване, 30 руски войници са били убити по време на операцията, а в Крим "украинското знаме отново се вее". Впоследствие украинските командоси напуснаха зоната на бойните действия и се изтеглиха в тила. 12 часа в морето, но оцелява: Историята на украински командос (ВИДЕО)

Това нападение в стил "удари и бягай", тоест удар, чиято цел е да хване противника изненадан, да му нанесе големи щети и след това да се отдалечи, е само увертюра към по-мащабна операция. В края на юли британската преса съобщи за специална програма за обучение на украинци, която сега се изпълнява в английския Дартмур в Девън. Никой не крие, че целта им е да си върнат Крим, нанасяйки светкавичен удар. 

Мащабна десантна операция

"Операцията за превземане на полуострова ще включва няколко удара срещу руските сили. Ние обучаваме украинските войници в нашата тактика и демонстрираме как да използват нашето оборудване. Но успехът ще зависи преди всичко от способността им бързо да се адаптират и да се справят с предизвикателствата," каза пред британското издание The Sunday Express неназован член на британските специални сили.

Тренираната тактика и подготовка от британските командоси ясно се виждат от начина, по който украинците извършиха нападението си срещу радара край кримското село Маяк. Според Plymouth Herald британските парашутисти обучават украинските си колеги преди всичко да използват надуваеми лодки, боеприпаси и противотанкови ракети NLAW.

"Обучението, което получаваме благодарение на британските кралски морски пехотинци, е по-интензивно, отколкото очаквах. Научих толкова много и никога не очаквах да правя нещата, които правя. Нашите британски инструктори бяха постоянно с нас по време на обучението, показвайки ни как да се движим и работим в малки екипи. Всичко това ще има значение, когато се върнем у дома в Украйна", каза един от украинските спецназовци пред Plymouth Herald. Още: Операция "Топ Гън": Ударихме руска база в Крим, казват украинските спецчасти

Основната операция, която Лондон и Киев са планирали заедно, според британските офицери, ще бъде извършена успоредно с две наземни офанзиви. С тяхна помощ въоръжените сили на Украйна планират да пробият руската отбрана на място, което не се разкрива. Тези операции ще бъдат подкрепени от украинска далекобойна артилерия, пише чешкото издание Lidovky.

Киев отдавна притежава реактивни системи за залпов огън HIMARS с обсег от 80 километра и френски гаубици Caesar, които са с около 50% по-голям обсег от Hymars. Съобщава се, че френските крилати ракети Scalp, които западните изтребители могат да изстрелят на 250 километра, са получени от Киев преди повече от две седмици, но все още не са използвани на фронта.

Подобна операция първо ще изисква украинската офанзива от Запорожие към Мелитопол да постигне значителен напредък на юг. В противен случай всяка настъпателна операция в Крим ще остане изолирана и рано или късно въоръжените сили на Украйна ще паднат под натиска на превъзхождащите ги руски сили.

"Малко вероятно е полуостровът да бъде освободен със светкавичен удар, ако руската отбрана не се срине напълно още в началото. Ако обаче украинските атаки по Керченския мост продължат, те ще могат да прекъснат железопътната връзка и ако офанзивата в други посоки е успешна, тогава в крайна сметка всичко това ще разклати руския контрол над Крим“, каза британският експерт по сигурността Кийр Джайлс пред Sunday Express.

Пробив, макар и локален

Украинските сухопътни сили вече постигнаха значителен напредък. Те обаче все още са далеч от Крим или поне от зона, от която спокойно биха могли да го обстрелват. Острието на украинската атака от стратегическата цел град Мелитопол все още е на около 80 километра. Въпреки че 82-ра въздушнодесантна бригада на въоръжените сили на Украйна, която настъпва от село Работино към град Токмак, успява постепенно да отблъсне руските отбраняващи се части, украинците трябва да преодолеят силно минирани райони и да се справят с все още непромененото руско въздушно превъзходство: Равносметка на военната помощ за Украйна. Пак руска аларма в Запорожието (ВИДЕО)

Южният фронт все още е доминиран от руските бойни вертолети К-52, срещу които украинските танкисти е трудно да се защитават. „Лешоядите на Путин“, както украинските войници нарекоха тези вертолети, летят ниско над земята и са способни да изпълняват мисии дори през нощта. Техните противотанкови ракети унищожават бронирани бойни средства на дистанции до 15 километра и се оказва, че смъртта, като правило, настига неочаквано атакуваните екипажи преди те да имат време да осъзнаят опасността.

Това руско предимство поне отчасти, може да бъде неутрализирано чрез доставката на западни самолети F-16, които Дания и Нидерландия вече обещаха на Киев. Но те ще бъдат на разположение на въоръжените сили на Украйна едва след като украинските пилоти се научат да ги пилотират и завършат обучението си докрай. Това означава, че на тях ще може да се разчита не по-рано от началото на следващата година. Още: Спецоперация по Днепър: Как украинците елиминират руски позиции (ВИДЕО)

Автор: Степан Гобза

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com