"Буре с барут": Западът трябва да се постарае войната в Украйна да не приключи като корейската

8291
"Буре с барут": Западът трябва да се постарае войната в Украйна да не приключи като корейската
Снимка: Getty images

САЩ и техните съюзници в НАТО трябва да направят повече, за да улеснят преговорите, които ще донесат мир, а не само край на войната в Украйна, пише автор на 19FortyFive.

На 70-ата годишнина от прекратяването на огъня, което сложи край на Корейската война, нараства тревогата, че кървавият конфликт между Русия и Украйна ще бъде решен по подобен начин.

Има няколко основателни причини за това предположение. Боевете в Корея спряха, когато войната премина в продължителна безизходица, като и двете страни стигнаха до заключението, че не могат да спечелят, без да се изложат на прекомерен риск. Още: Изгориха църквата и отрязаха пръста на шофьор: Втората армия в света превърна в ад живота в руско градче

Във войната на Русия срещу Украйна може да възникне подобна дилема.

Риск от Трета световна война

Владимир Путин със сигурност не е преценил както тежестта, така и продължителността на военните действия, до голяма степен защото е подценил мащаба на военната подкрепа, която НАТО е готова да предостави на Киев. Но надеждата на западните лидери за ранен триумф на Украйна след първите руски провали също се оказа илюзия.

И двете страни вече се борят с реалностите и външният натиск за прекратяване на огъня със сигурност ще се увеличи.

Подобен ход обаче значително би увеличил риска от Трета световна война с всичките й ужасяващи последици. Примирието, напротив, значително ще го намали - по същия начин, както примирието в Корея предотврати заплахата конфликтът да се плъзне в Трета световна война. Още: Щатски сенатор към Медведев: Ядрен удар в Украйна ще е атака срещу НАТО

Въпреки това, недостатъците на това решение станаха доста очевидни през следващите 70 години. Корейският полуостров остава гореща точка през цялата Студена война, на второ място само след Западен Берлин, пише 19FortyFive.

Във всеки един момент там може да избухне мащабна война. И този риск става все по-зловещ, тъй като Северна Корея продължава да изгражда ядрения си арсенал и да увеличава броя на балистичните си ракети. Корейското примирие спря кървавия конфликт, но не се оказа панацея.

Подобна перспектива има и в Украйна, ако конфликтът приключи само с примирие. Руските и украинските войски ще продължат да се противопоставят по няколко линии на прекратяване на огъня, които ще бъдат много по-дълги от демилитаризираната зона, разделяща двете Кореи. Този район ще се превърне в буре с барут. 

Уви, този вид примирие се очертава като най-вероятната алтернатива на проточилата се ужасяваща война на Русия срещу Украйна.

В статия на на Фиона Хил и Анджела Стент в Foreign Affairs от септември-октомври 2022 г. "изглежда, че руските и украинските преговарящи са се разбрали в общи линии за временно споразумение". Според него "Русия ще се оттегли на позициите си до 24 февруари, когато контролира част от Донбас и целия Крим, а Украйна ще обещае да не търси членство в НАТО, в замяна ще получи гаранции за сигурност от редица страни."

Въпреки това бившият израелски премиер Нефтали Бенет, който действаше като посредник, каза, че лидерите на Обединеното кралство и САЩ не одобряват или дори открито блокират този вид мирни условия. Под силен натиск от Запада впоследствие Бенет смекчи думите си, но най-вероятно първоначалната формулировка е била по-откровена и точна. Още: Планът на Украйна, ако Русия убие Володимир Зеленски

Какъв е правилният ход?

Настояването за примирие, вместо окончателно споразумение, би обрекло Украйна на също толкова опасната стратегическа несигурност, в която корейците живеят от седем десетилетия. Нежеланието на Вашингтон да установи нормални отношения със Северна Корея се превърна в основния фактор, който циментира незадоволителното положение на Корейския полуостров. 

Този път американските лидери трябва да действат по-умно и да избягват подобни политики. Администрацията на Байдън и нейните съюзници в НАТО трябва да направят повече за насърчаване на преговори, които носят мир, а не само край на активните военни действия в Украйна. 

Автор: Тед Гален Карпентър

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Американска класация: Топ 5 на съвременните танкове (ВИДЕО)

След новите милиарди за оръжие: САЩ гледа на Украйна различно

Почти трилион долара: Американската армия днес

Богатите руснаци са в безизходица - няма как парите им да бъдат наследени

Глас от САЩ: Време е да дадем на Зеленски това, от което се нуждаят войниците му

Срещата Ердоган - Мицотакис: Перспективите

Най-голямата ни грешка – хората видяха, че на Запад е по-добре: Грузинският Путин (ВИДЕО и СНИМКИ)

Русия няма какво да спечели, но може много да изгуби в Украйна

CNN: Русия може и трябва да загуби тази война (ВИДЕО)

Анализ: Украйна изчерпва възможностите си на бойно поле

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари