Планът на Украйна, ако Русия убие Володимир Зеленски

13202
Планът на Украйна, ако Русия убие Володимир Зеленски
Снимка: Getty Images

Когато питат украинския президент Володимир Зеленски дали се притеснява от опитите на руснаците да го убият, той отговаря, че не може да си позволи да се тревожи.

"Ако постоянно мислех за това, просто щях да се затворя в себе си, подобно на (Владимир) Путин, който сега не излиза от бункера си", каза украинският лидер в интервю за CNN миналия месец. "Разбира се, моите телохранители трябва да мислят как да го предотвратят, това е тяхна задача. Аз не мисля за това".

ОЩЕ: Зеленски: Путин няма да издържи още 10 г. война срещу Украйна, той ще умре (ВИДЕО)

Поддръжниците на Зеленски в Украйна и чужбина обаче не могат да си позволят да пренебрегнат всеки един сценарий, пише Politico в свой анализ от 1 август.

Зеленски вече отхвърли предложението на Запада за евакуация, казвайки на бъдещите си американски спасители: "Имам нужда от боеприпаси, а не от превоз".

Защо Зеленски е под прицел?

Нищо чудно, че руските депутати и ултранационалистически настроените военни блогъри се включиха в хор с искане той да бъде убит. Статутът му като символ на справедливата борба, способността му да моли и да критикува съюзниците си, докато не постигне своето, готовността му да си проправя път на фронта и парламентарните му изяви - всичко това определено го поставя под прицел.

Няколко седмици след пълномащабното нахлуване на силите на диктатора Владимир Путин в Украйна през февруари 2022 г. един от главните съветници на Зеленски - Михайло Подоляк, разкри, че е имало поне дузина сериозни опити за убийство на неговия шеф от руски диверсионни и разузнавателни екипи, включително чеченци и наемници от ЧВК "Вагнер". Те са се опитали да проникнат в строго охранявания и наблюдаван правителствен квартал на Киев.

ОЩЕ: Зеленски е оцелял при поне 12 опита за убийство, пише в нова документална книга

Съобщава се, че самият Зеленски е открил среща със сенатори от САЩ малко след инвазията, като им е казал, че това може би е последният път, когато го виждат жив.

Очевидно е, че сега рисковете са по-малки, отколкото през първите хаотични седмици на войната, когато руските танкове се насочваха към украинската столица и малцина вярваха, че изпадналата в беда държава ще оцелее. Но никой в украинското правителство или в парламента на страната не се съмнява, че опасността остава.

Още: Зеленски: Украйна унищожи гръбнака на руската армия (ВИДЕО)

Нови призиви Зеленски да бъде убит

През март се появиха нови призиви украинският лидер да бъде убит, след като подкрепяни от Украйна руски диверсанти нахлуха през границата до две руски села в Брянска област. Законодателят Михаил Делягин заяви, че "единственият нормален отговор" на инцидента е "незабавното елиминиране на Зеленски".

Заради заплахата, надвиснала над живота му, посещенията на Зеленски в чужбина се планират в най-голяма тайна. Пример за това бе и визитата му в България, преди информацията за нея да изтече два дни преди посещението.

През февруари миналата година украинските служители бяха вбесени, когато информация за планирано посещение на Зеленски в Брюксел изтече три дни преди очакваното му пристигане, което застраши пътуването му.

Още: Зеленски: Войната се връща на територията на Русия (ВИДЕО)

Кремъл има опит в операциите, свързани с убийства. Спомнете си за Александър Литвиненко - руския разузнавач, който избяга в Обединеното кралство и беше отровен през 2006 г., или за неуспешното отравяне с "Новичок" през 2018 г. на британския двоен агент Сергей Скрипал в Солсбъри, Англия. Да споменем и Алексей Навални.

Планът на Украйна при убийство на президента

Украинските официални лица не обсъждат публично какво би се случило, ако Русия успее да убие Зеленски, или отказват да говорят, тъй като темата им изглежда твърде мрачна.

И все пак, въпреки нежеланието да се ангажират с този въпрос, според интервюта с украински служители и депутати, както и с анализатори, план има. Всъщност държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви точно това: "Украинците имат планове - за които няма да говоря и няма да навлизам в подробности - да се уверят, че по един или друг начин ще има това, което бихме нарекли "приемственост на правителството"," каза той пред CBS News миналата година.

Още: Зеленски посети украински позиции край Бахмут (ВИДЕО)

Формално, съгласно Конституцията на Украйна, линията на наследяване на властта е ясна. "Когато президентът не е в състояние да изпълнява задълженията си, председателят на Върховната Рада на Украйна (украинския парламент) поема неговите отговорности", казва Николай Княжицки - опозиционен депутат от западния град Лвов. "Следователно - няма да има вакуум във властта".

Председателят на Върховната Рада - Руслан Стефанчук, член на партията на Зеленски "Слуга на народа" - не се ползва с особено високо доверие в проучванията на общественото мнение. Рейтингът му стига около 40%, което е по-малко от половината от този на Зеленски. Той не е популярен и сред опозиционните депутати.

"Но не мисля, че това има значение", казва Адриан Каратницки, старши научен сътрудник в Евразийския център на Атлантическия съвет. "Има силен ръководен екип и мисля, че ще видим колективно правителство".

Управителният съвет най-вероятно ще се състои от Стефанчук като лидер, Андрий Ермак, който е ръководител на канцеларията на президента, външния министър Дмитро Кулеба и министъра на отбраната Олексий Резников. Валерий Залужни ще остане висш генерал на страната.

Още: "Хайл, Зеленски". Каква е истината за това страшно видео.

Анализаторът Каратницки заявява, че се надява да се предвиди роля за телевизионния водещ Серхий Притула, който сега ръководи големи благотворителни инициативи и има изключително висок рейтинг на обществено доверие.

"Страната е достигнала точка на много значителна солидарност и национално единство, така че ако нещо ужасно се случи със Зеленски, това няма да е толкова решаващо, колкото си мислите", казва Каратницки, който е автор на книгата "Бойното поле на Украйна: От независимостта до войната с Русия".

Той отбелязва, че Украйна е създала "добре отработена" административна, военна и дипломатическа машина. "Не искам да казвам, че Зеленски, едва ли не, е без значение за това", добавя анализаторът. "Но мисля, че единството на страната е незаменимият елемент".

Убийствата на автократи сриват системата, убийствата на демократи - не

Историята също предлага известно успокоение. Заговорниците от Кремъл е добре да се запознаят със статията, написана от учените Бенджамин Джоунс и Бенджамин Олкен за американското Национално бюро за икономически изследвания, която се основава на данни за въздействието върху институциите и войната на 59-те убийства на национални лидери, извършени между 1875 и 2004 г. "Убийствата на автократи водят до съществени промени в институциите на страната, докато убийствата на демократи не водят до такива промени", заключават те.

"Убийство никога не е променяло историята на света", уверено заявява британският премиер Бенджамин Дизраели седмици след като президентът на САЩ Ейбрахам Линкълн е застрелян, докато гледа пиеса във вашингтонския театър "Форд". Убийството наистина няма голям ефект за отмяна на реформите на неговата администрация.

Убийците на Юлий Цезар не успяват да постигнат целта си да спасят обречената Римска република от диктатура, а вместо това само предизвикват граждански войни, които ускоряват привидно неизбежния преход към имперската система. Разбира се, трябва да се признае, че половин век след като Дизраели прави своето изказване, изключителното въздействие на убийството през юни 1914 г. на наследника на Хабсбургите, ерцхерцог Франц Фердинанд, се усеща в цяла Европа в продължение на десетилетия. Това дава началото на Първата световна война.

Ситуацията в Украйна е особена. Страната е с укрепващи демократични институции. Макар че смъртта на Зеленски би била психологически шок, Каратницки казва, че за да се прецени вероятното въздействие, трябва да се вземе предвид как се е трансформирала Украйна, откакто Русия започна пълномащабната си инвазия.

Нападението на Путин помогна за формирането на ново силно чувство за украинска държавност и за формирането на "уверени институции", казва анализаторът. Обществото е обединено по отношение на целите си.

"Важно е да се помни, че ключовите фактори в борбата на Украйна срещу руската агресия са устойчивостта на въоръжените сили, умението на тяхното командване и победите на фронта", казва опозиционният депутат Княжицки пред Politico. "Това е най-важното, от гледна точка на политическата стабилност на Украйна".

Още: Русия прокарва пропагандата си сред децата чрез популярни видеоигри

Най-слабото звено

Ако има слабо звено в сценария, то вероятно не е в Украйна, а сред нейните съюзници.

Украинците имат по-балансиран поглед върху Зеленски, като виждат както силните, така и слабите му страни. Международните медии пък бяха омагьосани от харизматичната привлекателност на украинския лидер и очаровани от историята на Давид срещу Голиат. Трансформацията на украинския президент от разочароващ лидер в мирно време до (по думи на френския публичен интелектуалец Бернар-Анри Леви) - "нов, млад и великолепен баща основател" на свободния свят, е поразителна.

Неговата реторика и ораторско майсторство завладяха сърцата на публиката от Вашингтон до Лондон и от Брюксел до Варшава. Елиминирането му вероятно ще остави много от същите тези хора зашеметени и несигурни какво да правят по-нататък. Това би могло да засили натиска за преговори и компромис. Но това не е война на един човек, анализира Politico.

Още: „Добре дошли в Мордор“: Ожесточената битка за Нескучне и Старомайорске

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

След новите милиарди за оръжие: САЩ гледа на Украйна различно

Почти трилион долара: Американската армия днес

Богатите руснаци са в безизходица - няма как парите им да бъдат наследени

Глас от САЩ: Време е да дадем на Зеленски това, от което се нуждаят войниците му

Срещата Ердоган - Мицотакис: Перспективите

Най-голямата ни грешка – хората видяха, че на Запад е по-добре: Грузинският Путин (ВИДЕО и СНИМКИ)

Русия няма какво да спечели, но може много да изгуби в Украйна

CNN: Русия може и трябва да загуби тази война (ВИДЕО)

Анализ: Украйна изчерпва възможностите си на бойно поле

Позор в пагони: Топ генерал на САЩ защити Нетаняху с примери колко цивилни избили Щатите (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com