CNN: Швеция счита, че се справя с пандемията, но цифрите говорят друго

8489
CNN: Швеция счита, че се справя с пандемията, но цифрите говорят друго
Снимка: Getty Images

На фона на избухването на пандемията от коронавирус Швеция стана страна, която избра особен път за борба с COVID-19. Тя не последва примера на много свои европейски съседи и не въведе строги ограничения в жизнената дейност на своите граждани. Резултатът от такъв подход стана удивителна в днешните условия картина: оживени улици, пълни с посетители кафенета и барове, съобщи CNN.

Децата продължават да ходят на училище, макар горните класове и университетите все пак преминаха на дистанционно обучение. Дребният бизнес не е затворил врати, макар на населението е препоръчано по възможност да работи от домовете си.

Епидемиолог обясни подхода на Швеция към коронавируса

Докато голяма част от Европа остава блокирана, докато се бори с огнището на коронавирус, Швеция възприе различен подход за запазване на...

Швеция изглежда като бяла врана на фона дори на своите северни съседи, с които има много общи културни, географски и социални черти. Например в средата на март Финландия въведе режим на извънредно положение, затваряйки училищата, забрана за събиране на групи над 10 души. На 11 март Дания стана една от първите страни в Европа, която затвори границите си, магазините, училищата и ресторантите. Приблизително такава е обстановката и в Норвегия.

Същевременно смъртността в Швеция се повиши значително над много други страни, достигайки до 22 души на 100 хиляди души, като за Дания броят е 7 на 100 хиляди, а за Норвегия и Финландия – по-малко от 4.

Швеция отстъпва по смъртност на Италия и Испания, обаче тези страни притежават някои специфични особености. В Италия например живее по-възрастно население, повече хора пушат, живеят в състава на големи домакинства, където едновременно работят няколко поколения.

Справка на Actualno.com с данни на американския университет "Джон Хопкинс" показва, че в Швеция са регистрирани 2 462 жертви на коронавируса.

Освен Италия и Испания, още няколко европейски страни имат повече жертви на вируса от Швеция. Това са Великобритания (26 067), Франция (24 087), Белгия (7 501), Германия (6 467), Нидерландия (4 711).

Коронавирус: Нали в Швеция всичко беше наред?

Още в средата на март почти цяла Европа предприе извънредни мерки в битката срещу коронавируса. Швеция обаче първоначално заложи на по-...

На 28 март 2000 шведски учени подали петиция до правителството с призив „незабавно да се предприемат стъпки по изпълнение на препоръките на СЗО” и настоявайки, че нито една страна не трябва да прави изключение от борбата с коронавируса.

Авторите на петицията отбелязали, че опитите за „създаване на групов имунитет ... имат слаба научна обосновка”. Шведските власти обаче не заявяват подобно намерение.

Професор Ян Алберт от Каролинския институт обаче твърди, че високата смъртност е обусловена от факта, че не е въведена строга изолация. Според него, мнозинството шведски учени „относително спокойно” реагирали на плановете по придобиване на групов имунитет и считат, че подходът може да сработи.

Според прогнози, към 1 май почти 1/3 от шведите в Стокхолм и неговия окръг ще се заразят от коронавирус. Това означава, че ще заболеят над 600 хиляди души, но впоследствие броят е намален на 26%, т.е. малко над 450 хиляди.

Главният епидемиолог на Швеция Андерс Тегнел счита, че неговата страна ще бъде по-устойчива при втората вълна от COVID-19, тъй като от коронавирус ще преболедуват много шведи.

Играе ли Швеция на руска рулетка с коронавируса?

Възможна ли е различна стратегия от драстичните мерки и ограничения в борбата срещу разпространението на коронавируса, които се прилага...

„Успехът или провалът в стратегията на Швеция в борбата с COVID-19 няма да бъде ясен в продължение на още много месеци, обаче докато страните по планетата броят своите умрели и задават въпрос могли ли са да направят повече, за да спрат вируса, светът ще ги следи.”„

Превод: Ганчо Каменарски

Още: НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 30 април

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари