X
 
 

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 30 април

12822
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 30 април
Снимка: iStock/Guliver

Глобалната пандемия от коронавирус (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV) вълнува сериозно България.

Властите са нащрек, а мерките се засилени по всички граници на страната ни. Кризисният щаб към правителството апелира гражданите, които влизат в България от засегнати региони, да не отказват медицинско наблюдение или оставане под карантина. 

Actualno.com ще ви държи в течение с последната информация по темата както у нас, така и по света. В този Live блог ще научавате най-важните подробности за коронавируса. (Всичко, което трябва да знаете, за глобалната тревога, четете в този обобщаващ материал.)

* Информацията е обновена към 23:00, 30 април 2020 г.

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА В БЪЛГАРИЯ

🔘 1506 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас по данни на Националния оперативен щаб. През днешния ден са доказани още 18 нови случая, като 2 са в област София, 13 в област Видин и 3 в област Ямбол. Лабораториите продължават да работят. Според Щаба, заразяемостта в България сега е 1,4 - т.е. 1 заразен заразява 1,4 души. В момента 317 са лицата с потвърден COVID-19, настанени под лекарско наблюдение в болнични условия. 40 са пациентите с COVID-19, които са в интензивни отделения и клиники.

🔘 Починалите лица, при които е установен COVID-19, са 66. В областната болница във Видин е починал 73-годишен мъж. Пациентът е страдал от мозъчно-съдова болест и хронична бъбречна недостатъчност. Прекарал е и инсулт.

🔘 Вчера за първи път се е направило вливане на кръвна плазма на тежкоболен във ВМА. Към тази сутрин болният е афибрилен и в добро състояние, обяви проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

🔘 Ще стане ли българска молекула лекарство срещу COVID-19 и кой ще го притежава?

🔘 164 са медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция. 9 нови случая: Плевен - 1 лекар, 2 медицински сестри и 1 техническо лице. Видин - 1 лекар и 4 медицински сестри.

🔘 Във Видин болните лекари са 32 - подчерта прокуриста на болницата и обяви, че втори ден няма доброволци за Видинската болница. По данни на здравният министър обаче заразените медици в болницата са общо 38. Не мога да задължа никого да бъде доброволец, коментира той, но реорганизирахме персонала, за да покрием най-големите нужди на болницата. Засега функционират отделенията, но предстоят проблеми, ако не намерим персонал. Заради това някои пациенти може да се препращат от  болницата във Видин към други лечебници.

🔘 Има вече починал от Дома за стари хора във видинското село Гара Орешец. 16 души е персоналът в дома, от тях 3-ма са в домашна карантина от 28 дни. Това станало ясно след обяснение на здравния министър Кирил Ананиев, след посещение във Враца. Капацитетът на болницата във Видин е изчерпан - приела е болницата 4 -ма пациенти от дома, но 7 души са настанени в интензивно отделение в болницата във Враца, и един по желание на роднините в Токуда в София. Коментар: Цунг-цванг за властта заради болните от COVID-19 в Гара Орешец Няма спор с премиера и щаба за домовете за стари хора, подчерта здравният министър. Вчера няколко часа след като щабът каза, че няма да се извеждат хора от дома, премиерът разпореди обратното. Освен това, вчера не беше необходимо да се пращат специални инструкции до домовете, според щаба, днес обаче д-р Кунчев подчерта, че такива ще бъдат изпратени, макар и не особено различни от съществуващите вече инструкции, уточни той.

🔘 В критично състояние е жената с COVID-19, пътувала с полета от Амстердам. Защо заразените на полета на Bulgaria Air от Амстердам до София не са "хванати" още в София? По думите на националния здравен инспектор д-р Ангел Кунчев жената от Хасково не е потърсила медицинска помощ, макар че на 6 езика пишело в листовките на летището да се търси помощ при симптоми. На твърдение, че дъщерята на въпросната майка е казала, че е търсена помощ, д-р Кунчев отвърна, че било възможно - в залата за пристигащи, но реално нещата изглеждат иначе. И каза, че термокамерата не била хванала човек с температура. Продължава издирването на контактни с пътниците от полета от 26 април. Молят се всички с информация за хората от полета да се свържат с местното РЗИ.

🔘 Село Брестовица има доста случаи ще има ли масово тестване.  85 проби, нови 9 положителни. Т.е. в момента общо са 22 положителни в селото. Няма карантина в селото, а само заграждения за двете къщи в коитоса ограничени всички положителни проби. След 10 дни ще им направим ново тестуване. Пълно съдействие имаме, каза д-р Кунчев.

🔘 След 27 дни интубация почина пациентка, излекувана от Covid-19

🔘 Близо 1000 пловдивчани ще участват в представителното проучване за изследване на COVID-19. То ще бъде първото за България и ще отговаря изцяло на критериите на СЗО.

🔘 Още една лаборатория в Стара Загора извършва PCR изследване за COVID-19

🔘 В Старозагорско осъдиха още един заради нарушена задължителна карантина

🔘 Разрешени ли са трансплантациите по спешност у нас по време на извънредното положение?

🔘 Пореден сигнал за неадекватност от здравния министър, но и мнение, че е подведен: Личните лекари не разбират как да взимат активно проби за коронавирус, като трябва да консултират пациентите си основно по телефона, особено тези със съмнения за COVID-19.

🔘 С нова заповед Ананиев чисти недоразумения в старата за имунизациите и плановия прием – снощи до късно го обсъждахме, каза пред БНТ зам.-председателят на БЛС Николай Брънзалов. Практиките на джипитата са много различни и ще въведем повече гъвкавост, за да може всеки лекар сам да прави графика си, спрямо профила на пациентите му. Всеки лекар ще може сам да предлага часове за вторник и четврътък за пациентите си, освен това може да се разширят и дните - да не са само вторник и четвъртък. Имунизациите вече вървят. Приоритетни са тези за деца в кърмаческа възраст и тези за деца на 12 години за морбили.

🔘 Не е дошъл момента за отваряне на детските градини и ясли. Не трябва да предизвикваме ново връщаме на заболяваемостта. Най-вероятно това ще е следваща наша стъпка, но след като постигнем устойчивост в овладяването на болестта, коментира здравният министър Кирил Ананиев. Частните детски градини все още нямат единна позиция за таксите

🔘 Сачева: За еднократна помощ от 375 лв. ще могат да кандидатстват и родители в отпуск

🔘 Ограниченията за влизане и излизане от областните центрове остават и по празниците

🔘 Здравното министерство направи отчет на всички дарения до момента

🔘 Генерал Мутафчийски де факто определи озонотерапията за вредна - според д-р Румен Хичев, който е част от американския щаб за борба с коронавируса. Хичев казва, че този метод не почивал на никакви научни доказателства. Според професор Лъчезар Арамов обаче не е така - подробности ТУК!

🔘 Срокът за плащане на сметките за ток се удължава от 20 на 30 дни

🔘 Безплатен обяд за хора в нужда предлага бистро в София

🔘 КОМЕНТАР: Сравнителна статистика – как да не се лъжем за коронавируса

🔘 НА ЖИВО: Как коронавирусът влияе и на спорта, последни новини

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА В ЕВРОПА

🔘  Испания остава начело на Стария континент като разпространение на заразата и е втора в света. Потвърдените там случаи са вече 239 639, като за оздравели се считат 137 984, а смъртните случаи са 24 543 – т.е. почти 78 000 по-малко активни случаи от приключили случаи на COVID-19 в Испания. За 30 април има 2 740 нови случая, което спад спрямо предишния ден. Смъртните случаи са 268, което е понижение спрямо 29 април. От все още активните случаи 90% са в леко състояние, но 2 676 остават в болница. Въпреки това, Мадрид твърди, че в почти всички провинции нивото на заразяване е под 1, което значи, че 1 човек заразява по-малко от 1 нов и ако тази тенденция се запази, Испания може да се надява на скорошен край на епидемията.

🔘 Броят на заразените с коронавирус в Италия беляза рекорден спад днес. За последните 24 часа новоустановените случаи са 1 872, което означава, че активните случаи на зараза са намалели с 3 106 души до общо 101 551 души.Починалите за последното денонощие са 285 души, с което общият им брой достигна 27 967. В интензивни отделения има понастоящем 1694 пациенти, което е със 101 по-малко в сравнение със сряда. Броят на възстановилите се от COVID-19 за последните 24 часа нарасна с 4 693 души, като общият брой на излекувалите се в страната вече е 75 945 души. Италия влиза в дълбока рецесия

🔘 Великобритания изпревари Франция по разпространение на заразата - болните на Острова са 171 253. Смъртните случаи са 26 771. Борис Джонсън обяви, че Великобритания премина пикът на коронавируса

🔘 Броят на хората, починали от последиците от коронавирусната инфекция във Франция, е 24 376, като 289 души са загубили живота си през последното денонощие, заяви Джером Саломон, ръководител на генералната дирекция по здравеопазването на страната. 15 244 души са починали в болници, а 9 132 души в домове за възрастни. Очаква се Франция да започне постепенно прекратяване на карантината от 11 май. Във вторник министър-председателят Едуар Филип представи план за отслабване на строгата карантина, като обяви постепенното отваряне на детски градини, училища и магазини. Ресторантите и кафенетата остават затворени. Френските власти очакват да се вземе решение за датата на тяхното отваряне в края на май. Носенето на маски в превозните средства ще стане задължително и след 11 май, заяви държавният глава. Франция влезе в рецесия

🔘 162 375 са заразените в Германия. 123 500 са оздравели, а 6 563 са починали до момента. От активните случаи 93% са с леки симптоми, 2 415 души обаче са в болница.

🔘 Властите на шведския град Лунд планират да използват натурални торове във всички градини в централния парк на града в опит да предотврати събирането на тълпи по поляните за местен фестивал. Това ще бъде направено в опит да се избегнат масови събирания на фона на пандемията от коронавируса 

🔘 И Швейцария почва да се отваря

🔘 Словения отваря терасите на ресторантите от 4 май

🔘 В Турция потвърдените случаи са 120 204, от които 48 886 са оздравели, а 3 174 са починали. Само за 30 април новите случаи са 2 615, а смъртните са 93.

🔘 Румъния остава на второ място на Балканите по брой случаи – 12 240, от които 4 017 оздравели и 717 починали. 

🔘 В Сърбия има 9 009 случая, от които 1 343 оздравели и 179 смъртни. Новите случаи за 30 април са 285, т.е. увеличение спрямо предния ден. Смъртните случаи за денонощието са 6, т.е. с 1 повече от 29 април.

🔘 В Гърция потвърдените случаи са 2 591, от които 1 374 оздравели и 140 смъртни. За 29 април има 15 нови случая и 1 нов смъртен случай.

🔘 В Хърватия случаите са 2 076, от които 1 348 оздравели и 69 починали т.е. 2 нови смъртни случая.

🔘 В Северна Македония потвърдените случаи са 1 465, от които 738 оздравели и 77 починали, а за 30 април има 23 нови случая.

🔘 В Албания потвърдените случаи са 773, от които 470 оздравели и 31 починали. За 30 април има 7 нови случая и един починал.

🔘 Ограниченията заради коронавируса предотвратяват смъртността от мръсния въздух

🔘 СЗО: Светът не може да избегне втора вълна на COVID-19

🔘 ЕК временно освободи България от някои изисквания към превозвачите

СИТУАЦИЯТА С КОРОНАВИРУСА ПО СВЕТА

🔘 Потвърдено болните от коронавирус (болестта COVID-19) в световен мащаб са вече между 3 191 827 и 3 220 148 според американския университет "Джонс Хопкинс" и Worldometers. От тях оздравелите са между 972 170 и 1 000 303 души, а смъртните случаи – между 227 535 и 228 215 души.

🔘 В САЩ потвърдените случаи са 1 080 210 според Worldometers. Смъртните са 62 675, а за оздравели се считат 150 768. 20 000 долара струва престоят в болница с COVID-19 в САЩ. Мъск открито нападна властите в САЩ заради мерките срещу коронавируса

🔘 Ще попречи ли Китай на победата на Доналд Тръмп?

🔘 В Китай потвърдените случаи за 30 април са само 4 според Worldometers, което е над 5 пъти по-малко от 29 април и така стават общо 82 862, но само 619 от тях са активни т.е. спад с 28 за денонощие и едва 41 са в тежко състояние т,е, 9 по-малко. Оздравелите са 77 610 т.е. още 32 души, смъртните случаи са 4633 т.е няма нов случай. Но "Джонс Хопкинс" дава завишени цифри – 83 944 случая т.е. също 4 нови за денонощие, 78 474 оздравели т.е. 52 нови и 4637 смъртни случая т.е. без нов.

🔘 В Русия потвърдените случаи станаха 99 399, от които 10 286 оздравели и 972 смъртни. 5841 регистрирани случая има за 29 април, което е намаление с 570 случая! Смъртните случаи за 29 април са 105 т.е. абсолютен рекорд – с 32 повече от 28 април, когато беше регистриран предишния рекорд. Само в Москва починалите са денонощието са 65. Така общият брой на смъртните случаи от коронавирус в Москва достигна 611. Президентът на страната Владимир Путин обяви удължаването на режима за неработни дни със запазване на заплатите до 11 май. Руският премиер заразен с коронавирус

🔘 Южна Корея регистрира само 4 случая на новозаразени с коронавирус за 30 април, т.е. 5 по-малко от вчера, като всичките са дошли от чужбина. С това общият брой на заразените нарасна до 10 765, 247 души са починали, т.е. 1 за денонощието. Оздравели са цели 9059 т.е. нови 137 души т.е. има под 1500 случая на „активно болни”.

🔘 В Иран потвърдените случаи на COVID-19 са 94 640, от които 75 103 оздравели и 6 028 починали. 2 976 души са в болница, т.е. 21% от активните случаи, като активните случаи са почти 6 пъти по-малко от приключените. Смъртните случаи за 30 април са 71, което е намаление от 9 случая за денонощие.

🔘 Аржентинската футболна легенда Диего Армандо Марадона помоли „Божията ръка“ да спре пандемията от коронавирус и да позволи възвръщането на нормалния живот.

🔘 С ремдезивир пациентите се възстановяват по-бързо

Кратка справка за вируса 

🔘 Така наречените "коронавируси" са част от семейството вируси, които могат да причинят широк спектър от заболявания. 

🔘 Китайската лунна нова година бе белязана от нов вирус, който прие името Тежък остър респираторен синдром коронавирус 2 (SARS-CoV-2 - всеобщо признато съкращение, както и COVID-19 или 2019-nCoV).

🔘 Той предизвика огнище на зараза в Поднебесната империя. Заболяването се нарича Коронавирусна болест 2019. 

🔘 Около 150 промени в новия вид коронавирус са станали от началото на разпространението на вируса в Китай. Той се е разделил на два подтипа - L и S на SARS-CoV-2 (COVID-19), пише в доклад от китайски учени в сп. National Science Review. Изследването показва, че L е най-често срещащия се (70%) и S – е с дял от 30%. Учените отбелязват, че подтипът L се е срещал по-често в ранните етапи на епидемията в Ухан, но честотата му е намаляла в началото на януари.

🔘 Откриха температурата, която унищожава COVID-19

🔘 Според д-р Александър Симидчиев, ако епидемията не бъде ограничена достатъчно, ще има повторение следващата зима.

🔘 В материала ни "Новини" за коронавируса, които не са истина", ще се запознаете с фалшивите информации около глобалната пандемия и начините, по които да избягваме съмнителни източници на новини.

Причина за появата

🔘 Общоприетата версия - бързо развиващи се пневмонии, които са локализирани основно около животинския и рибния пазар с над 1000 сергии в китайския град Ухан. На тези места търговците продават широк спектър от животински продукти. Става дума за пилета, котки, фазани, прилепи, мармоти, отровни змии, петнисти елени, органи от зайци, както и части от диви животни. Именно така се появяват и твърденията, че причинителят на новия вирус е с животински произход - проучване на Университета в Пенсилвания излиза със заключение, че SARS-CoV-2 е мутирал от коронавирус при прилепите - RaTG13. Основната научна версия е, че от прилеп този вирус е преминал през панголин и след това е стигнал до хората, тъй като в Китай панголините се ядат. Главният специалист по вирусология на САЩ д-р Антъни Фаучи е категоричен, че става въпрос за предаване на вирус от животно към човек!

🔘 Има обаче и силни твърдения, че става въпрос за вирус, който е създаден и/или модифициран в лаборатория. Най-силни думи в това отношение изрече проф. Люк Монтание, който има Нобелова награда заради работата си относно вируса ХИВ. Според него, става въпрос за вирус, в който има характеристики на ХИВ. Любимата на Доналд Тръмп телевизия Fox News също тиражира новина, че нулевият пациент, разболял се от COVID-19, е от лабораторията P4 в Ухан.

🔘 Истина или лъжа: Китайската комунистическа партия е създала и е виновна за коронавируса


Симптоми на вируса

🔘 Треска (90% от случаите), повишена температура (над 37 градуса), по наблюдения във ВМА не повече от 38 градуса;

🔘 Бърза умора и силна обща отпадналост; 

🔘 Суха кашлица в 80% и влошено дишане при 20% от случаите, 15% от случаите включват респираторен дистрес;

🔘 Коронавирусът довежда до развитие на пневмония;

🔘 Новоотркит симптом е загубата на обоняние и понякога изчезването на способността да усещаш вкус - подробности ТУК! Началникът на кризисния щаб проф. Венцислав Мутафчийски посочи, че в Италия се следят на първо място температурата и сатурацията - ако сатурацията е около 89 до 90, тогава следва задължителен прием в болница.

🔘 Ето защо трябва да носим маска

🔘 Светът напредва срещу коронавируса: Изследвания с лекарства, ваксини и нови тестове

🔘 СЗО с актуализация на информацията за ваксините срещу коронавируса

🔘 Започнаха тестове с доброволци на ДНК ваксина за COVID-19

🔘 Започва производството на лекарствата хлорохин и хидроксихлорохин у нас, за които проучванията досега показват, че дават добри резултати при лечение на COVID-19 пневмонията. Технологията вече е усвоена, а активните съставки са поръчани.

🔘 Променят ли се симптомите на коронавируса: Променя се във вашите публикации, каза проф Мутафчийски и ги изброи отново. Съществените, с които се хоспитализират болни са: трайна висока температура, задух, чувство на болка в гърдите, посиняване на устните. По - слабо разпространени са други симптоми: Голям процент имат кашлица, болка в мускулите, 10 % от пациентите имат диария, малък процент имат и зачервяване на очите - (възпаление на конктивата - конюктивит).

🔘 Направи си безплатен онлайн тест за коронавирус

🔘 До момента се знае, че вирусът е неустойчив на атмосферни влияния и се предава чрез пръски слюнка или друг секрет;

🔘 Най-уязвими са хората в напреднала възраст (особено с придружаващи хронични заболявания);

🔘 До момента няма регистриран тежък случай на деца под 9-годишна възраст.

🔘 Кога да търсим Спешна лекарска помощ - при температура от 38 и повече градуса в продължение на няколко дни, затруднено дишане (сякаш някой ти седи на гърдите) и посинели устни! Това каза проф. Мутафчийски - началник на Кризисния щаб в България.

🔘 Средно след 5 дни се появяват симптомите на коронавирус при заразените - треска, висока температура, кашлица и затруднено дишане. Това сочи медицинско проучване, публикувано в списание Annals of Internal Medicine. Проучването установи, че по-малко от 2,5% от заразените са проявили симптомите в рамките на 2,2 дни, докато 97,5% са проявили симптоми в рамките на 11,5 дни. Изследователите изчислили, че на всеки 10 000 души, поставени под карантина за 14 дни, само около 101 ще развият симптоми, след като бъдат изписани. Ако човек няма симптоми на коронавируса до 12-ия ден, най-вероятно няма да се разболее, но още може да е преносител. "Въз основа на нашия анализ на публично достъпни данни настоящата препоръка от 14 дни за активен мониторинг или карантина е разумна, въпреки че с този период някои случаи ще бъдат пропуснати в дългосрочен план", казва старшият автор на проучването Джъстин Леслер, доцент в отдела по епидемиология на Bloomberg School.

🔘 Колко дълго живее вирусът извън жив организъм, зависи от фактори като температура и вида на покритието, върху което се намира. COVID-19 може да оцелее 2-3 дни върху стъкло, плат, метал, пластмаса или хартия при температура около 37 градуса.

🔘 Финландски учени направиха 3D модел какво се случва в затворено пространство, ако заразен с коронавирус кашля!

🔘 Още за болесттаНови разкрития за коронавируса ; Създадоха безплатен сайт за проверка на симптоми на коронавирус; Johnson&Johnson очакват да имат готова ваксина за COVID -19 до 2021г.; 7 нетипични симптома на коронавируса; Боледуваме или мислим, че сме болни от коронавирус (COVID-19) - какво да правим?

🔘 Бременните жени са податливи на това заболяване и те могат да се заразят. До момента обаче не е доказано предаване на вируса от бременна майка на детето йБременност, раждане и коронавирус

🔘 Защо не се тестват всички влизащи или желаещи у нас? "Това е безмислено харчене на пари, безмислен труд. Ние нямаме капацитет да го направим." Отрицателният тест не означава отрицателен резултат. Само ако има проявени симптоми имаме категоричност на резултата. Затова имаме случаи на първоначален отрицателен и последвал положителен тест, обясни ген. Мутафчийски.

🔘 Страните, които облекчават ограниченията, наложени за борба с разпространението на коронавирус, трябва да изчакат най-малко две седмици, за да оценят въздействието на такива промени, преди да се впуснат в нови облекчения на мерките. Това съобщиха от Световната здравна организация.

🔘 Човек, инфектиран с коронавируса SARS-CoV-2, става заразен за други хора два дни преди да прояви първите симптоми на болестта COVID-19 треска, висока температура и т.н. Това твърди може би най-известният южнокорейски инфекционист – професор Ву Йо Ким в интервю за Asian Boss.

🔘 Какъв е капацитетът на лабораториите в страната? Кой и за какво трябва да се изследва по време на пандемия? обясниха от Кризисния щаб.

🔘 Митовете за коронавируса: кое е лъжа и кое истина?

🔘 Започна производството на хлорохин и хидроксихлорохин у нас

🔘 Нов единен държавен портал за коронавируса - обобщена информация

🔘 Новото приложение за борба с коронавируса ViruSafe вече е налично

🔘 Къде можем да си направим тест за коронавирус (списъци)

🔘 Заработи платформа за гражданските права в извънредно положение

🔘 Има голям шанс новият коронавирус да се превърне в сезонен, заяви американски учен, подчертавайки належащата необходимост от намиране на ваксина и ефективно лечение.

🔘 Ветеринари алармират, че масово се търси лекаството срещу краста, за самолечение от хора. Лекарството е опасно за хората, то е за животни. Днес ще има среща при премиера Бойко Борисов с технолози за обсъждане на лекаства и бъдещи ваксини от всички, които се разработват в момента, с български учени. "Към този момент няма лекарство, заявено в света, което да лекува коронавирус", подчерта и премиера Бойко Борисов на сутрешния брифинг на 8 април." Поддържаме връзка с Италия и там сме заявили желание за закупуване, след като минат техните тестове и е вече е ясно, че това е лекарство", обясни той. Може ли наистина лекарството срещу краста да се окаже работещо срещу коронавирус? "Изследвания за момента се правят само в Австралия и са инвитро т.е. в лабораторни условия на клетъчни култури, които са заразени с вирус. Все още е в много начална фаза, за да стигне до клиничната му употреба. Но много внимаваме, защото лекарството е много масово и има възможност за голямо производство в цял свят.", коментира проф. д-р Венцислав Мутафчийски. Още детайли от проф. Иво Петров.

🔘 Българин патентовал нов тест за коронавирус, предоставя го безвъзмездно на страната ниБългарският тест за коронавирус: Ето какво представлява

🔘 Съвети за хората със сърдечни проблеми

🔘 Колективен имунитет? Доц. Атанас Мангъров: Ако не се действа правилно, ще загинат повече хора. Той защити тезата си за постигане на колективен имунитет. Борисов му отговори: Категорично няма да бъда този, който ще превърне държавата в морга. Започна тестването на 1000 души в Банско след карантината

🔘 Какви са възможните сценарии за края на пандемията, чете в този материал.

🔘 Маските за лице: Помагат ли наистина?

🔘 Митове и факти за коронавируса, разпространени от СЗО.

🔘 Започва DMS кампания в подкрепа на българските медици, борещи се срещу коронавируса

🔘 СЗО обяви пандемия от коронавирус в световен мащаб.

🔘 Истина или лъжа: Китайската комунистическа партия е създала и е виновна за коронавируса, Китай в защита: Коронавирусът не е изкуствено създаден

Мерки срещу вируса в България

🔘 Народните представители решиха да удължат извънредното положение в страната до 13 май. Решението им дойде в момент, когато стана ясно, че сред народните представители има трима, болни от коронавирус. Припомняме, че от 13 март България е в извънредното положение! В сила са нови разпореждания специално на здравното министерство - има редица забрани по отношение на публични мероприятия, обобщено можете да ги видите ТУК! Сериозността на положението се вижда най-добре от мерки като тези, че се затварят всякакви обекти в МОЛ-овете, с изключение на хранителни магазини, аптеки, банки и застрахователи, а заведенията за бързо хранене ще могат да правят единствено доставки по домовете! Затворени са училищата и детските градини. Търговските вериги, които допускат струпване на опашки от хора и няма организация за дистанция от 2-3 метра между чакащите, ще може да бъдат затваряни.

🔘 Народните представители приеха и актуализация на бюджета - таван от 10 млрд. лева дълг и 10 млрд. евро, които могат да бъдат набрани със сделки на външните пазари или взети от "международни организации".

🔘 Мобилно електронно приложение, предназначено за борба с коронавируса, бе представено на извънреден брифинг в Министерски съвет.

🔘 МВР: Съвети и препоръки към гражданите в "извънредно положение". 

🔘 Министерството на здравеопазването разпространи препоръки за това какво е важно да се знае и прави по отношение на COVID-19.

🔘 Втори  опит - всички навън задължително с маски, заповедта на здравния министър стана факт и ще важи до 26.04.2020г.

🔘 Здравният министър Кирил Ананиев отмени всички въведени досега полицейски часове по места. Това стана с нова заповед, в която предимно се охлабват условията за работа на фермерските пазари и на селскостопанските предприятия. Коментарът:  "Препоръчваме ограничителните мерки да останат в сила поне до Великден", каза проф. Мутафчийски. "Броят на заболелите в световен мащаб не намалява, а намалява броят на заразените за денонощие. Тенденцията се забелязва в Италия, в Китай няма смъртни случаи, но има заразени нови. Намаляват заразените в Испания. В САЩ обаче се развиват много бързо. При нас като че ли удържаме положението и се наблюдава тенденция за задържане.", обобщи генерал Мутафчийски, началник на Кризисния щаб към Министерския съвет в България. С тези думи той коментира и фактът, че СЗО заговори за поетапно облекчаване на ограничителните мерки в световен мащаб.

🔘 Ананиев временно забрани влизането в България: целта е да се спре потокът от "безцелно пътуване към страната", ограничението важи за граждани на държави извън ЕС. "Няма нищо ново във заповедта, просто са обобщени мерките, които важат до момента", обясни проф.д-р Мутафчийски.

🔘 Ананиев пусна пазарите, няма да работят от Разпети петък до Великден

🔘 Държавата дава по 375 лв. на родители в неплатен отпуск

🔘 Всички, участвали в лечение и наблюдение на случаи за коронавирус, ще получат чисто по 1000 лева месечно – от 4.04.2020г.. Става въпрос за 1700 души персонал, в 34 лечебни заведения. За целта ще се платят 2,6 млн. лева. До 3,4 млн. лева ще получат хората в „Бърза помощ”, РЗИ и Националния център за заразни и паразитни болести.

🔘 Кой ще гледа детето, ако работодателите отказват да дадат платен отпуск на родител, а лекарите не му издават болничен по време на извънредното положение, когато ясли и детски градини не работят? От отговорът на министър Ананиев стана ясно, че при извънредно положение имаш право на болничен да гледаш детето само ако то е с коронавирус. Той насочи към "законодателя" този нерешен въпрос, изискващ "създаването на практическо положение" в кризисната ситуация. "Разберете, в  извънредна ситуация сме, не можем да имаме решение на всичко", допълни Ананиев.

🔘 Коронавирус: Ще могат ли лекарите да отказват медицинска помощ на най-тежко болните

🔘 Полезни връзки: Информация за трафика през ГКПП се актуализира непрекъснато на страницата на ГДГП, Информация за българите, пътуващи за/от чужбина се актуализира от Ситуационния център на МВнР; Подробна информация за превантивни мерки и ПОТВЪРДЕНИ случаи за броя на заразените се публикува на сайта на МЗ.

🔘 На телефонен номер 02 807 87 57 информация можете да получите от лекар епидемиолог.

🔘 На телефон 112 може да научите какви ограничения налага здравното министерство.

🔘 Има вече 4 държави, от които българи с изтекли документимогат да се приберат в България

🔘 За хора с уврежданиия: ТЕЛК решенията са валидни два месеца след края на извънредното положение; Извънредно положение: Оценката за потребностите на хората с увреждания по телефона;

🔘 От 30 март приемната за жертви на домашно насилие в болница "Пирогов" предоставя консултации да денонощна линия за обслужване - 0700 40 150.

🔘 Увеличава се с 6 месеца срокът за издаване на изтекли лични документи (лична карта, паспорт и шофьорска книжка). До края на май, 2020 година, се удължава срокът за регистрация на газови уредби. Протоколите за скъпите лекарства се удължават до 12 май.

🔘 Българите в чужбина с изтичащи документи в периода 13.03 – 31.10.20 разчитат консулствата да работят. При нужда от там ще им издават временни паспорти.

🔘 Има специален въпросник/анкетна карта, която ще бъде разпространена по всички болници. Въпросникът ще попълват всички пациенти - последни контакти, пътувания и прочие.

🔘 Кризисният щаб мести брифинга си, вече ще е само сутрин в Министерски съвет.

🔘 На този етап 7473 са подготвените легла за болните от коронавирус в страната, 1137 са в София. Интензивните легла са 1347 т.е. толкова са с респиратори, над 500 са в столицата.

🔘 Открита е DMS 17777 - DMS SOlIDARNOST линия за подкрепа на българските медици, които са на първа линия. 

🔘 Как ще разберем, че епидемията от коронавируса затихва, вижте в този материал.

🔘 Вижте кои са болничните заведения, които лекуват пациенти с коронавирус.

🔘 COVID-19: Какво трябва да знаят трансплантираните пациенти и чакащите за трансплантация

🔘 Правителството забрани износа на медицински консумативи, необходими за борба с коронавируса.

🔘 Държавното предприятие "Интендантско обслужване" в Калофер започна производство на медицински маски и защитни облекла.

🔘 МВР и ДАНС следят за спекула по въпроса, по разпореждане на Борисов. Военните болници ще подпомагат цивилните. Някои от военните запаси от маски от плат, могат да се използват и се обмислят такива мерки.

🔘 Всички, които се завръщат от рискови дестинации, минават задължително 14-дневна карантина. На Терминал 1 вече има отделен коридор за пристигащите от тези държави. Термокамери по летищата и засилени мерки по сухоземните граници допълват превенцията срещу заразата у нас. Справка какво да правите при завръщане от чужбина ВИЖТЕ ТУК! МВнР вече препоръча засега да не се пътува никъде в чужбина.

🔘 При регистриран болен в самолет, за контактни пасажери се приемат всички пътници, които са били на местата около болния. Под наблюдение обаче се поставят и останалите пасажери.

🔘 Пътят на пациента: При съмнения за заболяване - висока температура, кашлица, болка по мускули и стави, болка в гърлото или сухота. Първият контакт с личния лекар се извършва по телефона. При домашна карантина се поддържа ежедневна връзка по телефона с личния лекар. Ако има нужда, медикът осигурява специализиран транспорт до лечебното заведение по райони и се поставя под карантина, започва лечението. При нужда гражданите, които нямат личен лекар и/или не са здравноосигурени, трябва да потърсят съдействие от Районните здравни инспекции (РЗИ) по местоживеене. 

🔘 По преценка на личен лекар се издава болничен за времето на карантината. При доброволна карантина личният лекар ще може да издава болничен, след препоръка от Здравната инспекция по местоживеене и потвърждение, че пациентът е бил в континентален Китай или Италия.

🔘 БСК стартира "Е-борса за взаимопомощ"

🔘 77 млн. лв. има във Фонда за бедствия към Министерския съвет, правителството може да осигури още 50 млн. лв. Със средствата трябва да се осигурят всички препоръчани мерки и решения на Кризисния щаб.

🔘 България ще получи общо €812 милиона от обявената от ЕС сума за борба с коронавируса, става ясно от разчетите за страните членки.

Ваксина и лечение 

🔘 Към момента се работи по създаването на ваксина. Очаква се да има ваксина, която да се ползва масово от пациенти, най-рано през 2021 година. Една се разработва в Италия, друга в САЩ. Успешни изпитания има и във Франция.

🔘 Проф. Петров: Най-големи надежди за лекарство се възлагат на хининовите производни

🔘 Няма специфично лечение за това заболяване - подходът, използван за лечение на инфекции, свързани с новия коронавирус, е чрез лечение на клиничните симптоми. 

🔘 Според китайски учени, участвали в лечението на болни от пневмония, причинена от COVID-19 (пневмонията се нарича SARI - severe acute respiratory infection) болният трябва да се лекува с големи дози витамин С интравенозно. Препоръките за дозиране варират в зависимост от тежестта на заболяването, от 50 до 200 милиграма на килограм телесно тегло на ден до колкото 200 mg / kg / ден. Тези дози са приблизително 4 000 до 16 000 mg за възрастен. Специалистите вярват, че при пациенти с тежка пневмония и критично болни пациенти лечението с витамин С трябва да се започне възможно най-скоро след приемането им. Цялото изследване.

🔘 Китайски учени: Лекарството "Фавипиравир" е ефективно при коронавирус

🔘 Лекари се усъмниха в апаратите за белодробна вентилация заради висока смъртност

🔘 Вирусът SARS-CoV-2 има три основни типа, става ясно от доклад, публикуван в списанието на Американската академия на науките.

🔘 Проучване: Около 30% от излекуваните от COVID-19 остават с малко антитела

🔘 Японски учени проследиха как девет антиретровирусни лекарства действат върху клетки, заразени с новия коронавирус. Те са открили, че едно от лекарствата, нелфинавир, дори в ниски концентрации блокира образуването на нови вирусни частици

🔘 Имунолог от Швейцария: Намерихме ваксина-убиец за COVID-19, Швейцария удължи извънредните мерки до 26 април

🔘 Българският лекарски съюз (БЛС) публикува на официалната си страница информация как да разпознаем и как да се предпазим от коронавируса?

🔘 Съвет на лекари: Много вит. С, да не контактуваме с други, които бихме могли да заразим. Най-важното е да се каже на хората, че тези, които са с грипоподобни симптоми да не отиват към болниците. Това е най-грешното решение. Слава Богу в България засегнатите пациенти са изключително малко и така и ще бъде. България взе много бързо мерки." Това заяви д-р Иво Петров - кардиолог. Храни за повишаване на имунната система по време на коронавирус

🔘 Учените от БАН излязоха с положителни прогнози за развитието на заболяването. Ако карантината не бъде пробита, след около три седмици се очаква да има и хубави новини по отношение на ограничението на разпространението на заразата. А след около два месеца и половина до три месеца, е възможно България да се справи с коронавируса - отново при изричното уточнение, че карантината се спазва строго.

🔘 Според академик Ангел Гълъбов, коронавирусите се размножават при по-ниска температура, от 32-33 градуса. COVID-19 почва с кашлица, която се засилва и има затруднения при дишането. При грипа трябва да минат 3-4 дни от първите симптоми – температура, треска, за да дойде кашлица, твърди Гълъбов. Коронавирусът има рецептори дълбоко в дихателното дърво, включително в алвеолите на белите дробове, поясни академикът. И добави, че коронавирусът, за разлика от грипа, влиза в кръвта. Гълъбов посочи, че за момента изглежда добър ефект дава препаратът „Ремдесивир”. "Ремдесивир" е изпитан първо като средство срещу ебола, а академикът уточни, че не знае има ли го в България. Той изрично предупреди, че все още не е окончателно ясен ефектът на „Ремдесивир”. Гълъбов даде пример и с какво действат в Китай срещу болестта – хлорохин. Що се отнася до лечението, обдишването с кислород и прилагането на антивъзпалителни средства се практикуват усилено. Като ефикасно противовъзпалително средство Гълъбов посочи Барицитиниб. Търговското наименование е "Олумиант", като се ползва на първо място за ревматоиден артрит. Академикът подчерта, че хората без симптоми за коронавирус, но заразени, го изкарват без никакви хронични проблеми. Гълъбов е категоричен, че болестта не повтаря, но е сигурен и, че затоплянето на времето няма да унищожи COVID-19!

🔘 Имуносупресори и антитела: Надежда за лечението на COVID 19?

🔘 СЗО със съвети за родителите по време на пандемия

🔘 Медици и психолози за коронавируса: Здравословен страх, не паника - слушайте

🔘 Съвети от подводничарите как да се справим с изолацията

🔘 Шест съвета как да живеем заключени и да не откачим

🔘 14 идеи за детски игри в условия на карантина

🔘 Изкуствен интелект отсява пациенти с риск от белодробно увреждане при COVID-19

🔘 Съветите на СЗО за психическото здраве по време на пандемията ще откриете в този материал.

🔘 Алергиите и коронавирусът - какво трябва да знаем?

Цялата информация от Live блога от вчерашния ден четете тук

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Спад в броя на новите случаи на коронавирус у нас

Седмицата на коронавируса: Платото е достигнато, вече има лек спад

Без особена промяна в данните за коронавируса у нас за денонощие

Коронавирусът в България: Цялата страна вече е в зелената зона

Омбудсманът: Да се върнат безплатните тестове и COVID добавките за медиците

Петър Велков: Ваксините драстично повишават шанса разболелите се да не стигнат до интензивно отделение

Коронавирусът в България: Активните случаи и настанените в болници намаляват

Проф. Балтов се върна на работа в "Пирогов", разследват предишния директор

От днес: Нови противоепидемични мерки влизат в сила в София

Без особена промяна в данните за коронавируса у нас за денонощие

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com