COVID-помощи: Колко дълго могат да издържат правителствата по света

2110
COVID-помощи: Колко дълго могат да издържат правителствата по света
Снимка: istock

Няколко държави прекратяват програмите за спасяване на работни места, които субсидират заплатите на работниците. „Дойче Веле“ прави проучване колко дълго правителствата могат да изплащат огромните помощи на засегнатите от COVID фирми.

Германия

Германия е пионер в т. нар. намалено работно време (kurzarbeit) по време на финансовата криза 2008/09. Други страни адаптираха модела по време на пандемията от COVID-19, за да избегнат масови съкращения.

Kurzarbeit позволява на компаниите да намалят часовете за работа на своите работници и да искат субсидии за заплати до 60% (повече за работници със семейства). Служителят получава повече от половината от заплатата си за онези часове, които са съкратени и 100% за тези, в които продължава да работи.

Правителството удължава програмата вече няколко пъти, като последното удължаване продължава до септември. Министърът на труда Хубертус Хайл казва, че може да продължи да работи до края на годината, ако е необходимо.

В разгара на първата вълна на пандемията над 6 милиона германски работници от над 600 000 фирми бяха в програмата, струваща на правителството най-малко 35 милиарда евро (41,5 милиарда долара). Броят им е спаднал до 2,6 милиона до март тази година и 2,3 милиона до май.

Австрия

Подобна краткосрочна работна схема трябва да бъде удължена до 2022 г. Правителството обаче раздели програмата на две.

Планът и мерките - ще обновят ли архаичната българска икономика

"Довършват се неща, които подкрепят бизнеса и заетостта. Новият принос на сегашното правителство е моделирането на нов продукт за подкр...

Силно засегнатите индустрии като гастрономия, хотели и авиация могат да кандидатстват за субсидия до 90% от заплатата на работника. Компаниите трябва да могат да докажат 50% загуба на продажби, за да продължат да получават пълна субсидия.

За служителите в по-малко засегнатите сектори финансирането за съкратено работно време ще бъде бавно спряно до средата на следващата година.

Местните медии съобщават, че до момента са спасени 1,2 милиона работни места на стойност 8,2 милиарда евро. Правителството казва, че 330 000 души остават в програмата, от която повече от половината трябва да отпадне до края на лятото.

Съединени щати

В разгара на пандемията над 40 милиона американски работници бяха съкратени поне временно. Двадесет и шест щата, съставляващи около 70% от населението на САЩ, поддържат своя собствена версия на краткосрочната работна схема на Германия. Използването ѝ обаче е много по-ограничено, отколкото в Европа, поради липса на осведоменост относно програмата и административни пречки.

Засега няма нов вид икономически мерки за подкрепа на бизнеса

Когато хората са здрави, икономиката работи. Водим плътен диалог за икономически мерки предвид новото затваряне. Това заяви икономическ...

Вместо това федералното правителство стартира Програмата за защита на заплатите, която предлага заеми на малки фирми с 50% данъчен кредит за заплатите на работниците, независимо дали са работили или не. По-големите фирми могат да кандидатстват само ако са съкратили работното време.

Програмата затвори за нови заявления в края на май, тъй като финансирането пресъхна.

Програмата отпусна 11,6 милиона заеми на обща стойност около 796 милиарда долара (671 милиарда евро). Освен това правителството повиши плащанията за безработица през първите четири месеца с $600 на седмица.

Великобритания

Правителството на Обединеното кралство плащаше 80% от заплатите на работниците по схемата за задържане на работа. Миналата седмица субсидията беше намалена с 10%. Следващият месец субсидията ще бъде намалена с още 10% и до края на септември програмата трябва да приключи изцяло.

Как държавата "помага" на частния бизнес в кризата - разказ от първо лице

"Уважаеми чиновници, Налага се да ви пиша публично, понеже ме отбягвате лично. Всекидневно чувам гордите ви разкази как държавата полаг...

Официалните данни сочат, че около 1,5 милиона работници все още са получавали надбавки за заплати от правителството в началото на юни.

От март 2020 г. почти 12 милиона работни места са обхванати от схемата в един или друг момент, струвайки около 66 милиона британски лири (76,9 милиарда евро).

Икономистите са насърчени от спада от 4 милиона работници през март и смятат, че намаляването на помощите няма да доведе до голям скок на безработицата.

Франция

Франция удължи програмата си за частична безработица Chomage до края на октомври. От 1 юли правителството намали компенсацията от 70% от брутната заплата на работниците на 60%. Служителите в сектори, все още засегнати от пандемията, като туризъм, култура, събития и спорт, все още могат да се радват на по-високата сума до края на август.

Икономист: България е една от страните, които най-малко подпомогнаха гражданите и бизнеса

"Разликата между пожелателно говорене и факти. Днес Икономическият министър заяви, че „сремежът му е да няма неподпомогнат бизнес...

Безработицата във Франция достигна 8,1% или 2,4 милиона души през първото тримесечие.

Испания

Испания имаше повече от 3,6 милиона записани в своята програма ERTE (план за временно приспособяване на работната сила) в разгара на пандемията. Днес броят им е под половин милион. Въпреки това правителството удължи програмата до края на септември.

ERTE субсидира компаниите до 70% от нетната заплата на работниците за първите шест месеца, преди да го намали до 50%.

Въпреки спадащите нива на безработица поради сезонното търсене на работна ръка от туристическия сектор, над един милион повече са безработните в момента, отколкото преди COVID да се появи миналата година, според официални данни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари