Джорджия ще реши - ще могат ли Байдън и демократите да вземат пълната власт

3222
Джорджия ще реши - ще могат ли Байдън и демократите да вземат пълната власт
Снимка: Getty Images/Guliver

В САЩ се провежда втори тур на изборите за Сенат в щата Джорджия, където са заложени два мандата. Резултатите от гласуването ще определят дали републиканците ще могат да запазят контрола над горната камара на Конгреса на САЩ или ще го предадат на демократите. Това ще окаже голямо влияние върху това какви ще бъдат поне първите две години от управлението на избрания президент на САЩ Джо Байдън, коментира дори руската държавна информационна агенция ТАСС.

Вторият кръг се провежда сега, тъй като според резултатите от изборите през ноември 2020 г. никой от кандидатите не успя да спечели повече от 50% от гласовете, което е необходимо за избиране в Сената, уточнява БГНЕС.

От 14 декември гражданите на щата гласуват предсрочно - в избирателните секции или по пощата. Повече от 3 милиона души вече са упражнили това правото си - почти 39% от регистрираните гласоподаватели в щата. Местните медии изчисляват, че поради факта, че много жители са избрали да гласуват по пощата, обобщаването може да отнеме до няколко дни.

Две състезания наведнъж

Застрашените сенатори на републиканците в Джорджия са Дейвид Пърдю и Кели Льофлер. Мандатът на Пърдю се оспорва от демократа Джон Ософ, докато за мястото на Льофлер се бори Рафаел Уорнък.

Пърдю стана сенатор през януари 2015 г. и се кандидатира за преизбиране за още шест години. Льофлер започва да представлява Джорджия в горната камара на Конгреса на САЩ през януари 2020 г. с решение на губернатора Брайън Кемп, тъй като в края на 2019 г. тогава републиканският сенатор Джон Исаксон подава оставка, защото страда от болестта на Паркинсон. Мандатът на Исаксон в Сената трябваше да приключи през януари 2023 г. Резултатът от съперничеството между Льофлер и Уорнък определя кой от тях ще представлява щата в горната камара в продължение на две години, преди определената дата.

71-годишният Пърдю и 50-годишната Льофлер имат кариера в бизнеса. Пърдю е заемал ръководни длъжности в редица консултантски и анализаторски фирми. Льофлер е завършила финанси. Съпругът ѝ Джефри Спрекър е ръководител на Интерконтиненталната борса, която е собственик на Нюйоркската фондова борса.

И двамата сенатори се считат за лоялни поддръжници на действащия американски президент Доналд Тръмп и не признават поражението му на президентските избори, проведени през ноември миналата година.

Политическо обвинение към Тръмп заради записи, в които иска гласовете за себе си

Новоизбраният вицепрезидент на САЩ Камала Харис обвини американския президент Доналд Тръмп в злоупотреба с власт, след като се появи за...

33-годишният Ософ е режисьор на документални филми и журналист. Той си сътрудничи с BBC. 51-годишният Уорнък е афроамерикански проповедник в баптистка църква в Атланта, Джорджия. В нея Мартин Лутър-Кинг, най-известният борец за правата на черното население на страната, е бил помощник-пастор.

Няма явно предимство

Последните социологически проучвания показват, че Ософ и Уорнък имат леко предимство пред Пърдю и Льофлер.

Според резултатите от първия тур през ноември 49,7% от гласувалите са гласували за Пърдю, 47,9% за Осов. Льофлер и Уорнок, претендирайки за друго място, получиха съответно 25,9% и 32,9% от гласовете.

И Тръмп, и Байдън участваха в митинги в Джорджия в подкрепа на членовете на партията си. Настоящият американски лидер заяви, че ще замине за щата.

Ръководството на американската армия пречи за прехвърлянето на властта, смята Байдън

"Политическото ръководство в американската армия създава пречки пред прехвърлянето на властта към следващата администрация." Това обяви...

За Пърдю предизборната кампания през последните няколко дни преди изборите се усложнява от факта, че той беше принуден да се постави под карантина. Както съобщават от предизборния му щаб на 31 декември миналата година, сенаторът е имал контакт с човек, заразен с коронавирус. На същия ден законодателят и съпругата му са преминали тест за коронавирус. И в двата случая резултатът е отрицателен. Те обаче се самоизолираха, следвайки препоръките на лекарите. Льофлер също беше принудена да се карантинира няколко дни през ноември 2020 г. по същите причини.

През последните няколко десетилетия жителите на Джорджия бяха по-склонни да подкрепят републиканците на президентските избори, но през ноември 2020 г. те гласуваха за демократа Байдън. Той спечели с малка разлика. По искане на щаба на Тръмп в щата се извърши повторно преброяване на два пъти, но това само потвърди предишния резултат. Тръмп многократно е заявявал, че в Джорджия, както и в други щати, се твърди, че има мащабна измама на изборите от демократите. Местните власти отричат това.

Точно заради Джорджия Тръмп се забърка в скандал, който мирише на злоупотреба с власт - НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ТУК!

Контрол над Сената

Републиканската партия, която сега има мнозинство в Сената (общо 100 места), осигури 50 места в горната камара на Конгреса срещу 48 за демократите на общите избори в страната на 3 ноември миналата година.

Светът през 2020 година: САЩ - битката за най-луксозния старчески дом

Американските президентски избори придадоха на отминаващата 2020 година онзи политически акцент, който беше един от малкото можещи да з...

Ако Ософ и Уорнок победят, и двете партии ще имат равен брой места. Това обаче би означавало, че демократите имат предимство, тъй като Камала Харис е избрана за вицепрезидент на САЩ. Според американското законодателство, вицепрезидентът председателства Сената и може да гласува, ако позициите на законодателите са разделени поравно при разглеждане на даден въпрос. Харис е представител на демократите.

Ако поне един от двата мандата на Сената в Джорджия бъде запазен, републиканците пак ще имат мнозинство в горната камара на Конгреса на САЩ.

Контролът над Сената е важен от гледна точка на приемането на законодателни инициативи, насърчаване от едната или другата страна. В допълнение, това ще бъде от особено значение през следващите няколко месеца, тъй като за нови назначения в изпълнителната власт следващият американски президент Джо Байдън ще трябва да търси одобрение и от Сената. Става въпрос за постовете на ръководителите на Държавния департамент, Пентагона, Министерството на финансите, Министерството на правосъдието на други ведомства.

В бъдеще промените в съотношението на силите в горната камара на Конгреса на САЩ също могат да последват резултатите от следващите междинни избори. Те са планирани за ноември 2022 г.

Понастоящем Камарата на представителите на САЩ се контролира от демократи. Те загубиха част от мандатите си, но запазиха мнозинството си след общите избори, проведени в страната на 3 ноември миналата година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com