Ердоган начерта пътната карта на Турция до 2019 г.

5366
Ердоган начерта пътната карта на Турция до 2019 г.
Снимка: Getty Images/Guliver

Преди визитата си в Брюксел турският президент Реджеп Тайип Ердоган направи важни изявления не само за отношенията с ЕС и НАТО, но и по повод вътрешната обстановка в страната.

Държавният глава отговори на журналистически въпроси кога ще се срещне с неговата партия, в която се завърна и я оглави; кога ще бъде определен А отборът, както и дали ще има ревизия на кабинета:

Нямаме А и Б отбор; всичките избрани са в първата гарнитура

„Нямаме А отбор, нито Б отбор. Всичките избрани на конгреса на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) на 21 май влизат в А отбора. Не правим никаква разлика между тях. След като се върна от Брюксел, ще определим новия Централен изпълнителен комитет на партията и стъпките в бъдеще. В тази връзка ще поискам от министрите да се начертае пътна карта за следващите шест месеца. Какво ще направят до края на годината всички министри. Тази карта трябва да бъде представена пред всички нас; ще продължи чак до 2019-та година и ще бъде истинско ръководно начало.

Всеки министър и министерство ще сподели с целия ръководен екип на партията какво предстои в бъдеще и какво конкретно ще бъде предприето. Планирам две писти по тази тема. Ще следим отблизо тази наша пътна карта чрез екип, който ще създам вътре в Президентството, както и чрез екип, който ще създадем по партийна линия. За да се контролира дали тази пътна карта работи? Дали всички министерства изпълняват, или не изпълняват, тези задачи?

Стоящият пред нашата страна процес до 2019-та година е един изключително важен процес. Другите теми и подробности ще уточняваме заедно с премиера Бинали Йълдъръм в качеството му на зам.-генерален председател на ПСР. Ако има нещо спешно и наложително, ще вземем решение и ще предприемем нужните мерки.”

Не съм длъжен да ходя в пленарната зала на Меджлис 

В отговор на въпрос дали ще участва в заседанията на парламентарната група (ПГ) на ПСР, след като вече я оглави, Ердоган отговори следното:

В Турция задържаха бившия ректор на Средиземноморския университет

Екипи на Отдела за борба с контрабандата и организираната престъпност на полицията в провинция Анталия задържаха бившия ректор на Среди...

„Извън провеждащите се във вторник седмични заседания на ПГ; разбира се, че ще ходя в Меджлиса, ще се намирам в стаята на ПГ, но не съм длъжен да влизам в пленарната зала. В момента нямам такава позиция. Обаче казано други измерения; ще участвам в дейностите в рамките на Меджлиса, независимо дали на заседания на ПГ, или в самата стая на групата. Даже ще правя и седмични изявления от името на партията. Няма никаква пречка за това.”

Блокиран е този, който блокира

На въпрос относно твърденията за бъдещето неучастие на Австрия в общата програма за обучение на НАТО, Ердоган даде следния отговор: „Този, който блокира, в крайна сметка е блокиран. Нещата са толкова прости.”.

А по повод потърсеното убежище в Германия от 10 турски офицери, обвинени за членуване в т.нар. „Терористична организация на гюленистите/Паралелна държавна структура” (ФЕТО/ПДС), държавният глава отговори: „Въпросът с офицерите-гюленисти е проблем на Германия. Ако Берлин продължава да прави подобни неща, това ще означава, че всъщност приема терористи. Ще е дала подслон на още 10 терористи; а ние ще продължим да ги преследваме.”

Haberler

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари