Ето кои са петте държави с най-високи военни разходи, България с огромен ръст

11722
Ето кои са петте държави с най-високи военни разходи, България с огромен ръст
Снимка: Getty Images/Guliver

На първите пет държави по военни разходи – САЩ, Китай, Индия, Русия и Саудитска Арабия, се падат общо 62 % от общия обем военни разходи в света.  През 2019 г. общите военни разходи на държавите по света са възлезли на 2,2 % от глобалния БВП.

Това се посочва в доклад на Международния институт за изследване проблемите на мира в Стокхолм, предава ТАСС.

Тръмп спестил на САЩ 530 млрд. долара, а медиите му се подигравали

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се похвали, че той е причината другите държави-членки на НАТО да увеличават, докато родината му да нама...

Разходите на САЩ за военни нужди за 2019 г. са се увеличили с 5,3 %, като са достигнали 723 милиарда долара или 38 % от световния обем.

Американският ръст е равен на целия военен бюджет на Германия за 2019 г. Според експертите, ръстът на американските военни разходи до голяма степен се базира на усещането за възобновено военно съперничество между големите държави.

Китай и Индия оглавяват азиатския рейтинг с най-високи военни разходи в региона. През 2019 г. Китай е похарчил за военни нужди 261 милиарда долара, а Индия – 71,1 милиарда долара.

Според данните в доклада, напрежението в отношенията на Индия с Пакистан и Китай и съперничеството с тях е един от основните двигатели на ръста на техните военни разходи.

Москва пък попада на четвърто място в света по военни разходи,  Според данните в него, за 2019 г. Русия е похарчила 65,1 милиарда долара или 3,9 % от БВП.

"Независимая газета": НАТО приравни Германия към САЩ

В бъдеще Германия ще плаща същата вноска в бюджета на НАТО като САЩ. Решението за това е било взето по-рано от ръководните органи на Ал...

Най-големият глобален обем на разходи за въоръжаване в света през последното десетилетие е отбелязан през 2019 г. – 1,917 трилиона долара, което е с 3,6 % повече в сравнение с 2018 г.

През периода 2017 – 2018 г. военните разходи на Русия са намалявали, а бюджетът за отбрана е бил 61,4 милиарда долара, което постави страната на шесто място в световната класация. През 2019 г. военните разходи са се увеличили с 4,5 % и са достигнали 65,1 милиарда долара, отчита докладът.

Едновременно с това има спад на военните разходи на Саудитска Арабия с 16 %, което е наредило страната от трето на пето място и е „изкачило“ Русия на четвърто.

В Европа водеща по ниво на военните разходи за 2019 г. е Германия, чийто военен бюджет е увеличен с 10 % и е достигнал 49,3 милиарда долара.

„Отчасти ръстът на военните разходи на Германия може да се обясни с усещането за нарастваща заплаха от страна на Русия, което се споделя от много държави-членки на НАТО“, смятат експертите. Разходите за военни нужди на Франция и Великобритания, обаче, остават сравнително стабилни.

България е на второ място в НАТО по военни разходи на база БВП

България е на второ място в НАТО по разходи от брутния вътрешен продукт (БВП), отделяни за отбрана. Това става, след като правителствот...

По отношение на Източна Европа също се забелязва ръст на военните разходи при редица държави-членки на НАТО. В България те са се увеличили със 127 %, което се обяснява основно с плащането на сумата за закупуване на нови бойни самолети. В Румъния този ръст е 17 %.

В доклада на института се подчертава са разгледани и военните разходи в Субсахарска Африка, където на територията на държавите от този регион има множество въоръжени конфликти. Ръст на разходите има в Централноафриканската република с 8,7 %, в Демократична република Конго с 16 % и в Уганда с 52 %.

Обемът на военните разходи в Южна Америка през 2019 г. остават непроменени – 52,8 милиарда долара, от които 51 % се падат на Бразилия.

В Африка общите разходи за военни нужди са се увеличили с 1,5 % и са достигнали 41,2 милиарда долара, а в Югоизточна Азия сумата за тях е 40,5 милиарда долара, което е увеличение с 4,2 % спрямо 2018 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари