X
 
 

България е на второ място в НАТО по военни разходи на база БВП

5346 6
България е на второ място в НАТО по военни разходи на база БВП
Снимка: Lockheed Martin
България е на второ място в НАТО по разходи от брутния вътрешен продукт (БВП), отделяни за отбрана. Това става, след като правителството преведе средствата по сметките на американската компания Lockheed Martin за поръчаните осем нови изтребителя F-16, съобщава БНТ.

Това на практика нареди България веднага след САЩ, които са на първо място. Такива пари за отбрана страната ни не е отделяла от 16 години.

Светът харчи за оръжие, сякаш е във война: 1.8 трлн. долара за година

Военните разходи в света през 2018 г. възлизат на 1.8 трилиона долара, което е с 2.6% повече от предходната година. Това се казва в еже...

Става ясно още, че 3,515 млрд. лв. ще достигне бюджетът на Министерството на отбраната за 2019 г. за ново въоръжение - 1,4 млрд. лв. плюс допълнителните 2,2 млрд. лв. за изтребителите.

От всички 29 съюзници най-много пари за отбрана отделя САЩ - 3,42%, България - 2,6%, следват Гърция, Англия, Естония, Румъния, Полша, Латвия и други.

Какво показват международните изследвания и сравнения

По разходи за отбрана на глава от населението България, която обикновено се влачи на опашката в различни класации, се намира в средата между всички държави - членки на НАТО. А по комплексна оценка, включваща 55 критерия, страната ни е "15-а военна сила" в ЕС и 60-та на планетата.

България преведе 1.2 млрд. долара на САЩ за изтребителите F-16

Министерството на отбраната е превело цялата сума в размер на 1.2 милиарда щатски долара по международните договори за доставката от пр...

Военният министър Красимир Каракачанов и другите привърженици на превъоръжаването на България често напомнят, че всички членки на НАТО са длъжни да дават за отбрана поне 2% от брутния си вътрешен продукт (БВП), а нашата страна системно не изпълнява дълга си

Информацията показва, че от близо 30 държави от Северноатлантическия пакт само пет спазват изискването, а 21 са недисциплинирани като нас. Това показва базата данни на SIPRI - Стокхолмския институт за изследване на мира, който събира информация за военните разходи по света от 1947 г. насам.

Парите, които България дава за отбрана, са равни на 1.55% от БВП, а това се оказва повече на фона на харчовете на държави като Германия, Испания, Белгия, Канада и др.

Единствените, които минават заветните два процента, са САЩ, Гърция, Франция, Турция и Естония, сочи статистиката на шведския институт за 2017 г. В същото време Унгария, Чехия, Словения, Белгия и Люксембург отделят само 0.5-1% от БВП за военни цели.

Руско издание: САЩ ще разорят България, продавайки ѝ F-16

Издаваният от Комунистическата партия на Руската федерация вестник „Правда“ публикува статия, в която акцентира на възражен...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 4 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Браво! Сега остава Големия брат да ни потупа по рамото и бъдещето пред нас ще бъде мед и мляко! Най-доброто тепърва предстои!
 • Анонимен 3 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  За мен това е най-мъдрото решение на това правителство. Адмирации и за г-н премиера(той ги заслужава)!
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  В грамите в "Уикилийкс" се казва , че г-н Борисов, тогава кмет на София, е отишъл при американския посланика и е казал: "Дайте ми властта, аз се наемам да унищожа АТАКА, да изтласкам ДРУГИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ СИЛИ сили и да управлявам така, както вие кажете."
  : 2 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Но пък ... е на първо место по бедност в ЕС, управлявана от хунтата ГЕРП, начело с всеизвестния СИК Мафиот БОЦКО !
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Сега живеем хиляда пъти по-добре от времето на любимия ти тато - върховния престъпник и предател, предложил не един, а два пъти България да стане част от руската империя. Сега дори и по-бедните хода се хранят, обличат, обуват много по-добре от тогава.Мога с часове да говоря за празните социалистически магазини, за опашките и дефицитите, за грозните и неудобни дрехи и обувки, за списъците и няколк виж още ›› о месечното чакане за най-обикновена готварска печка. Пфу, каква гнус беше!
  : 0 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  Армия не ни трявбва да се разпусне нищо не правят по цял ден хрантутници...само наемни войници трябва да поддържаме.
Седмичен хороскоп за 16-22 декември
Седмичен хороскоп за 16-22 декември

Овен Тази седмица започнете на чисто. Идва края на годината и е добре да се отървете от някои неща, като съжалението, желанието за мъст, обвиненията...